Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιράν εκλογές: Οι εκτιμήσεις των αναλυτών μετά τον θάνατο του Ραϊσί
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν εκλογές: Οι εκτιμήσεις των αναλυτών μετά τον θάνατο του Ραϊσί

Ιράν εκλογές: Η διαδικασία μπορεί να επηρεάσει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια - Η κηδεία του προέδρου

Μπροστά σε ένα πολιτικό δίλημμα που μπορεί να επηρεάσει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι η πολιτική και θρησκευτική ελίτ στο Ιράν ενόψει των εκλογών του Ιουνίου για την αντικατάσταση του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί που σκοτώθηκε την Κυριακή (19/05) σε δυστύχημα με το ελικόπτερο. Το Σύνταγμα της χώρας ορίζει ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν σε 50 ημέρες από τον θάνατο του προέδρου. Ορίστηκαν για τις 28 Ιουνίου, αλλά για την ώρα ο κατάλογος των υποψηφίων είναι ακόμη ανοιχτός. Ο «σκληρός» αλλά και άχρωμος Ραϊσί θεωρούταν για χρόνια διάδοχος του ανώτατου ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ και, σε κάθε περίπτωση, πιστός σε αυτόν. Χωρίς τον Ραϊσί θα αρχίσει στο παρασκήνιο μια νέα μάχη για τη διαδοχή. Μια ένδειξη για το ποιοι θα πρωταγωνιστήσουν σε αυτή ίσως μας δώσει ο κατάλογος των υποψηφίων για την προεδρία.

Ένας είναι ο Μοχάμεντ Μπακέρ Γκαλιμπάφ, πρόεδρος του Κοινοβούλιου, αλλά με μειωμένη απήχηση λόγω της οικονομικής κρίσης. Πιθανός υποψήφιος ο Σαΐντ Τζαλίλι, πιστός στον Χαμενεΐ και διαπραγματευτής για τα πυρηνικά. Ο Αλί Χαμενεΐ έχει πλεόν δύο επιλογές, κάθε μία από τις οποίες έχει τα ρίσκα της, τονίζουν οι New York Times. Μία είναι να ανοίξει την εκλογική κούρσα για την προεδρία, δίνοντας χώρο σε μετριοπαθείς φωνές, οι οποίες δείχνουν έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που επιλέγει η θρησκευτική και πολιτική ελίτ.

Το καθεστώς ίσως να μην πάρει τον δρόμο του ανοίγματος της εκλογικής διαδικασίας

Οι εκλογές, χωρίς κάποια άνωθεν παρέμβαση για το ποιοι και πώς θα μετέχουν, μπορεί να ανοίξουν την αναμέτρηση σε εκπροσώπους από όλο το πολιτικό φάσμα, από σκληροπυρηνικούς ως μεταρρυθμιστές. Αν εκλεγεί, λοιπόν, ένας τρόπον τινά μοντέρνος πρόεδρος, η πολιτική ελίτ θα έχει υποστεί πλήγμα στο γόητρό της, έστω και οι πρόεδροι έχουν λόγο μόνο για τα εσωτερικά ζητήματα και όχι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η δεύτερη επιλογή είναι να περιορίσουν τον αριθμό των υποψηφίων, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να φέρει χαμηλή προσέλευση στις κάλπες, άρα και μια αδύναμη νομιμοποίηση. Ωστόσο ο αποκλεισμός μετριοπαθών φωνών, οδηγεί τους ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη στις κάλπες.

Αυτό, συνεχίζουν οι New York Times, είναι τάση των τελευταίων ετών καθώς από το 60% της συμμετοχής στο 2016, το ποσοστό κατρακύλησε στο 41% αυτόν τον Μάρτιο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα σε μια συμπληρωματική εκλογή το ποσοστό συμμετοχής ήταν το απογοητευτικό 8%. Πολιτικοί αναλυτές στο Ιράν πιστεύουν ότι το καθεστώς δεν θα πάρει τον δρόμο του ανοίγματος της εκλογικής διαδικασίας. Η χαμηλή συμμετοχή ερμηνεύεται σαν ένδειξη ότι οι πολίτες κουράστηκαν από τους κληρικούς και το όλο και πιο συντηρητικό και «σκληρό» πολιτικό κατεστημένο. Με τη σειρά του το κατεστημένο αντιλαμβάνεται ότι έχει αυτή η απόσταση με την κοινωνία, αλλά επιλέγει τον δρόμο της συντήρησης και της καταστολής.

Η κηδεία του προέδρου

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί συνέρρευσαν εχθές (21/05) για να τιμήσουν τον πρόεδρο. Οι τελετές που θα κορυφωθούν σήμερα, Πέμπτη (22/05) ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από την Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν, κοντά στην οποία συνετρίβη το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ραϊσί. Τα οκτώ φέρετρα, καλυμμένα με την ιρανική σημαία, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε αεροδρόμιο της Τεχεράνης και από εκεί στην ιερή πόλη Κομ, όπου το απόγευμα έγινε μια νέα τελετή. Οι αρχές έχουν κηρύξει πενθήμερο πένθος. Οι επικήδειες τελετές συνεχίστηκαν στην πρωτεύουσα και ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν, τη γενέτειρα του Ραϊσί.

Στο κέντρο της Ταμπρίζ, ένα τεράστιο πλήθος, με τους περισσότερους ντυμένους στα μαύρα, κατέκλυσε την κεντρική πλατεία κρατώντας σημαίες και πορτρέτα του 63χρονου προέδρου και των άλλων επτά θυμάτων. «Εμείς, τα μέλη της κυβέρνησης που είχαν την τιμή να υπηρετήσουμε αυτόν τον κοσμαγάπητο πρόεδρο, αυτόν τον σκληρά εργαζόμενο πρόεδρο, δεσμευόμαστε απέναντι στον αγαπημένο μας λαό και τον ηγέτη μας να ακολουθήσουμε τον δρόμο αυτών των μαρτύρων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί, απευθυνόμενος στο πλήθος.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο Νότιο Χορασάν

Πολλά και τεράστια πορτρέτα του «μάρτυρα» Εμπραχίμ Ραϊσί έχουν αναρτηθεί σε δημόσιους χώρους στις κυριότερες πόλεις της χώρας. Μετά τη μεταφορά των σορών στην Τεχεράνη, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, πρωτοστάτησε στις προσευχές στην εξόδιο ακολουθία σήμερα, ημέρα που είναι αργία για τους Ιρανούς. Πολλές χώρες, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράκ, έχουν ανακοινώσει ότι θα εκπροσωπηθούν στην κηδεία, όχι όμως σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Η σορός του Ραϊσί μεταφέρθηκε στο Νότιο Χορασάν και ενταφιάστηκε στον κυριότερο χώρο λατρείας της χώρας, το μαυσωλείο του σιίτη ιμάμη Ρεζά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις