Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

13

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νέα Καληδονία ταραχές: Στην περιοχή ο Μακρόν εν μέσω επεισοδίων
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Καληδονία ταραχές: Στην περιοχή ο Μακρόν εν μέσω επεισοδίων

Νέα Καληδονία ταραχές: Τι υποστηρίζουν όσοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας

Όσο χρειαστεί θα παραμείνουν οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας των 3.000 ατόμων στη Νέα Καληδονία διεμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, μόλις έφτασε στη χώρα του Ειρηνικού. «Ακόμη και κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, αν χρειαστεί», υπογράμμισε. Ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη στη Νέα Καληδονία σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αναταραχές που έχουν ξεσπάσει εδώ και μια εβδομάδα με τραγικό απολογισμό, έξι νεκρούς, μεταξύ των οποίων δυο αστυνομικούς. Ο Μακρόν σήμερα αναμένεται να έχει σειρά συνομιλιών με βασικό στόχο να σταματήσουν οι θανατηφόρες ταραχές, που πυροδοτήθηκαν από την οργή των ιθαγενών Κανάκ για τις συνταγματικές αλλαγές που υποστηρίζονται από το Παρίσι και δίνουν το δικαιώματα ψήφου σε δεκάδες χιλιάδες μη αυτόχθονες κατοίκους.

Οι τοπικοί ηγέτες φοβούνται ότι η αλλαγή αυτή θα μειώσει τη δύναμη των Κανάκ και θα υπονομεύσει τις μακροχρόνιες προσπάθειες για εξασφάλιση της ανεξαρτησίας. Εδώ και καιρό υπάρχουν εντάσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης στο Παρίσι και των Κανάκ που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 40% του μικροσκοπικού αρχιπελάγους. Το σύμπλεγμα των νησιών, που βρίσκεται μεταξύ της Αυστραλίας και των Φίτζι, αποτελεί γαλλική επικράτεια από τον 19ο αιώνα. Οι ταραχές σηματοδότησαν τις χειρότερες ταραχές που έχει δει από τη δεκαετία του 1980.

Τι υποστηρίζουν όσοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας

Οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας υποστηρίζουν ότι η διεύρυνση του εκλογικού σώματος θα μειώσει περαιτέρω την επιρροή του αυτόχθονου πληθυσμού των Κανάκ, ο οποίος πληθυσμιακά έχει συρρικνωθεί από τότε που η Γαλλία ανέλαβε τον έλεγχο της επικράτειας πριν από 170 χρόνια. Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης βλέπουν μια δημοκρατική αναγκαιότητα, υπογραμμίζοντας ότι οι ισχύοντες κανόνες αποκλείουν ακόμη και ορισμένους πολίτες που έχουν γεννηθεί στη Νέα Καληδονία από την ψηφοφορία. Η αλλαγή θα απαιτούσε συνταγματική τροποποίηση και, ως εκ τούτου, πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τους νομοθέτες και των δύο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης. Από το 2018 έως το 2021 διεξήχθησαν τρία δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να παραμείνουν στη Γαλλία κατά τις δύο πρώτες ψηφοφορίες, αλλά η τρίτη αμαυρώθηκε από χαμηλή συμμετοχή, καθώς οι αυτονομιστές κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία λόγω της άρνησης του κράτους να την αναβάλει εν μέσω της πανδημίας Covid – 19.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις