Μπέζος για Κασσελάκη: Δεν είναι αριστερός και ούτε θέλει να είναι

LIFESTYLE

Μπέζος για Κασσελάκη: Δεν είναι αριστερός και ούτε θέλει να είναι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

«Νομίζω ότι παρά έχουμε ελευθερίες. Εχουμε τόσες πολλές που δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε»

23.05.2024 | 10:59

Ο Γιάννης Μπέζος βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην εκπομπή της Αθηναϊδας Νέγκα «Καλύτερα Αργά» και ήταν καταιγιστικός, όπως πάντα. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε, μεταξύ άλλων, για τους πολιτικούς αρχηγούς των Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. «Η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε το έξης: έδωσε ένα στίγμα κεντρώας πολιτικής, δηλαδή η πλευρά της πιο προχωρημένης δεξιάς εκφράζεται αλλού. Επομένως ο κορμός της Νέας Δημοκρατίας έχει πάρει ένα κομμάτι κεντρώο και ένα κομμάτι από ανθρώπους που έχουν πιο σοσιαλιστικές βλέψεις. Είναι πιο συλλεκτικό, για αυτό και βλέπεται ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι πιο δυναμωμένο. Η πλευρά της αριστεράς αποδυναμώθηκε διότι δεν είχε βάθος οργανωτικό. Ήταν απότομη η άνοδος και απότομο το ξεφούσκωμα. Το ξεφούσκωμα δεν έγινε με τον Στέφανο Κασσελάκη, ήταν από πριν. Ο Κασσελάκης δημιουργεί ένα πρόσωπο γοητευτικό».

Η Αθηναϊς Νέγκα πρόσθεσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ορίζει το κόμμα του ως «πατριωτική αριστερά» και τότε ο Γιάννης Μπέζος σχολίασε: «Υπάρχει κάποιος που δεν είναι πατριώτης; Τι θα πει πατριωτική αριστερά και δεξιά;». Στη συνέχεια της κουβέντας η παρουσιάστρια ρώτησε τον ηθοποιό αν θεωρεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αριστερός. «Όχι. Τουλάχιστον έτσι όπως δείχνει το παρελθόν και ο τρόπος που έχει ζήσει μέχρι τώρα ο άνθρωπος. Δεν το κρύβει. Έτσι όπως εγώ αντιλαμβάνομαι ανθρώπους της αριστεράς, ούτε ο λόγος του είναι αριστερός, ούτε η εικόνα του, αλλά νομίζω ότι ούτε θέλει να είναι αριστερός. Νομίζω ότι ζητάει κάτι άλλο. Ζητάει ένα κόμμα πιο δημοκρατικό, πιο ανοιχτό και πιο μοντέρνο. Θέλει να ανατρέψει χωρίς να το καταλαβαίνει τους συσχετισμούς. Σαν να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα άλλο γήπεδο», απάντησε. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε επίσης στο Action24 για την ευθύνη μιας παράστασης, αλλά και την παραποίηση της έννοιας της ελευθερίας.

”Νομίζω ότι παρά έχουμε ελευθερίες. Δηλαδή έχουμε τόσες πολλές που δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε”

«Μου αρέσει πολύ η ευθύνη. Αναλαμβάνεις εξ ολοκλήρου τα πράγματα, σταματάς να εξηγείς τα αυτονόητα στους άλλους, αναλαμβάνεις την ευθύνη εσύ και από κει και πέρα περιμένεις το αποτέλεσμα, είσαι εκτεθειμένος. Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι όταν πρέπει να αναλάβεις την αποτυχία, γιατί τότε φεύγουν όλοι. Σε μια παράσταση φταίει αυτός που έχει το όνομά του πρώτο στην ταμπέλα. Όταν λέω φταίει, δεν είναι ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Επιλέγουμε ένα έργο και ο κόσμος δεν ταυτίζεται με την επιλογή μας ή ο χώρος δεν είναι σωστός ή ο χρόνος να μην είναι σωστός. Μπορεί να μην έχει την αντίστοιχη εμπορική επιτυχία. Πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη αυτού, δεν φταίνε οι ταξιθέτριες. Δεν παίζει ρόλο η διαφήμιση στις παραστάσεις. Η διαφήμιση είναι στην αρχή, να δώσουμε ένα στίγμα του ποιοι είμαστε και πότε ξεκινάμε» είπε αρχικά ο Γιάννης Μπέζος.

«Το κοινό ακολουθεί τους ανθρώπους και όχι τους ρόλους. Όποιος λέει ότι βλέπει άλλον, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Το ίδιο ισχύει και για εμάς. Παίρνουμε τον ρόλο αγκαλιά και μετά τον βάζουμε στο καμαρίνι και φεύγουμε. Πολλές φορές αυτό σου δίνει μια ψευδαίσθηση ότι παίζεις και κρύβεις τον εαυτό σου πίσω από μια μάσκα. Δεν υπάρχει ηθοποιός στον πλανήτη που να μην έχει μανιέρα. Αυτό το λέω ως καλό! Η υποκριτική έχει να κάνει με το εσωτερικό στοίχημα. Δεν έχει να κάνει με τα κιλά ή τα γένια που αφήνεις. Η μανιέρα είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσω κάτι με τους θεατές. Αν αυτός ο τρόπος καπελώνει τα πάντα, είναι η κακή του εκδοχή! Είναι τρελό να τα αρνούμαστε, είναι αστεία πράγματα αυτά».

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για την ελευθερία και μάλιστα τόνισε ότι ίσως παρεξηγηθεί με τις δηλώσεις του. «Νομίζω ότι παρά έχουμε ελευθερίες. Δηλαδή έχουμε τόσες πολλές που δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε. Δεν έχουμε την ελευθερία του να έχουμε το θάρρος να κάνουμε τις επιλογές μας. Είναι ζήτημα παιδείας! Έχουμε την αίσθηση και ταυτίζουμε την ελευθερία με την ανυπακοή! Η ελευθερία είναι ένα πειθαρχημένο παιχνίδι. Δεν φταίει ο Έλληνας, του το έχουν επιτρέψει. Έχουμε γίνει πιο πειθαρχημένοι. Η νέα γενιά που έρχεται τώρα, θα κάνει τη διαφορά σε 30 χρόνια. Η γενιά η δική μου που ονομάζουμε η γενιά του Πολυτεχνείου είναι αυτή που τα έκανε ρόιδο. Ζήσαμε σε ειρηνική περίοδο, σε οικονομική άνθιση, στην τηλεοπτική έξαρση, στις διακοπές, στο ξενύχτι. Τα κάναμε πολύ και τα κάναμε ρόιδο και ησυχάσαμε. Εμείς είμαστε καλομαθημένοι. Οι νέοι δεν είναι καλομαθημένοι, αλλά είναι προβληματισμένοι και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Πρέπει να δώσουμε λόγο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Μπέζος αναφέρθηκε στους ανθρώπους που εξεγέρθηκαν κατά της χούντας. «Υπήρχαν άνθρωποι που δοκιμάστηκαν, αλλά ήταν λίγοι. Όντως οι άνθρωποι θέλησαν έναν καινούργιο κόσμο. Αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να βαπτιστούμε σε αυτό. Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Γιορτάζουμε την ελευθερία, χωρίς να γνωρίζουμε. Γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο χωρίς να γνωρίζουμε τι ήταν η δικτατορία. Ζήσαμε τη δικτατορία που ήταν μια φρικτή περίοδος. Ήταν ένας κόσμος στείρος και μερικές εξαιρέσεις δασκάλων που έκαναν τη διαφορά. Τα 7 χρόνια αυτά ήταν καταλυτικά για να μας πάνε πίσω. Και δεν έχουμε κάνει την αποτίμηση γιατί ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι; Δεν κοιτάμε γιατί έγινε ώστε να μην το ξαναζήσουμε. Όλο αυτό συνέβη για την επιπολαιότητά μας και το ψώνιο των πολιτικών. Το πρώτο ψώνιο είναι της πολιτικής».

 

Exit mobile version