Ομογένεια: Το Αμβούργο παρακολούθησε την ταινία «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία»

ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ομογένεια: Το Αμβούργο παρακολούθησε την ταινία «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ειδική προβολή διοργάνωσαν από κοινού η Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης και ο Σύλλογος Κρητών της γερμανικής πόλης

24.05.2024 | 05:45

Την ταινία «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» παρακολούθησαν ομογενείς στο Αμβούργο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας που οργάνωσαν η Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης και το Σύλλογο Κρητών Αμβούργου και Περιχώρων στη γερμανική πόλη. Μετά το πέρας της προβολής ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους για τον εθνάρχη. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 85 λεπτών, το οποίο βασίζεται στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» του Νικoλάου Παπαδάκη-Παπαδή και το οποίο παραχώρησε το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το σενάριο υπογράφει ο Απόστολος Καρακάσης και τη σκηνοθεσία ο Νίκος Νταγιαντάς. Στον ρόλο του Βενιζέλου εμφανίζεται ο Γιώργος Δάμπασης, ενώ αφηγητής είναι ο Αλέξανδρος Λογοθέτης. Επιστημονικοί σύμβουλοι είναι οι Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Γιώργος Κουκουράκης και Μανόλης Κούμας, παραγωγός ο Λεωνίδας Λιάμπεης και σύμβουλος παραγωγής η Άρτεμις Κλίτση.

Η ταινία άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και έδωσε έναυσμα για μια πολύ ζωντανή συζήτηση, την οποία συντόνισαν η πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Αμβούργου και της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Ευτυχία Όλοφσον-Σαβιολάκη και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ελλήνων Αμβούργου και Περιχώρων και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας Παναγιώτης Δροσινάκης.

Όπως σημείωσε η Ευτυχία Όλοφσον-Σαβιολάκη «με τη συγκατάθεση του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», στόχος μας είναι η ταινία να προβληθεί και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Φέτος, συμπληρώνονται 160 χρόνια από τη γέννηση του μεγαλύτερου Έλληνα πολιτικού του 20ου αιώνα. Το πολύ πετυχημένο αυτό ντοκιμαντέρ φωτίζει την προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου και μέσα από πηγές και τοποθετήσεις κορυφαίων Ελλήνων και ξένων ιστορικών διαφωτίζονται τα γεγονότα εκείνης της κρίσιμης δεκαετίας και δίνονται απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που μας απασχολούν μέχρι και σήμερα».

 

 

Ετικέτες
Exit mobile version