Μιχάλης Φανουράκης θάνατος: Ο Μιχάλης Φανουράκης, ήταν μια ευγενική μορφή και ένας σπουδαίος άνθρωπος, που το παράδειγμα του αποτελούσε πρότυπο για μίμηση για πολλούς ανθρώπους.
Ο αγαπητός σε όλους Μιχάλης Φανουράκης με καταγωγή από την Κρήτη, έφυγε από τη ζωή στα 97 του χρόνια, βυθίζοντας στην θλίψη συγγενείς και φίλους. ‘Ηταν ο γηραιότερος φοιτητής στην Ελλάδα και μάλιστα σπούδασε σε δύο Πανεπιστήμια, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι τίποτε δε θα σταματούσε τη δίψα του για μάθηση. Ο Μιχάλης με καταγωγή από την Επισκοπή του Δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο «έφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων σε ηλικία 97 ετών. Ο Μιχάλης Φανουράκης, ήταν μια ευγενική μορφή και ένας σπουδαίος άνθρωπος, που το παράδειγμα του αποτελούσε πρότυπο για μίμηση για πολλούς ανθρώπους. Ο ίδιος έγραψε ιστορία, έκανε πράξη τη διά βίου μάθηση και τη λαϊκή ρήση «γηράσκω αεί διδασκόμενος», καθώς σε ηλικία 91 ετών κατάφερε να κάνει το όνειρο του για σπουδές πραγματικότητα. Πέθανε στο σπίτι του, κλείνοντας έτσι ένα μεγάλο κεφάλαιο.
Ο Μιχάλης Φανουράκης που δεν είχε κατάφερεε να πάει σχολείο λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρ όλα αυτά στα 91 του χρόνια φοιτούσε σε δύο πανεπιστήμια, όπου είχε τιμηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης πριν 5 χρόνια. Τότε είχε μιλήσει για τη διά βίου μάθηση, καθότι ήταν επί 7 χρόνια φοιτητής στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Είχε μάλιστα αποκαλύψει πως συμμετέχει σε εκδηλώσεις που γίνονται στην Επισκοπή, στο χωριό του, αλλά και στο Ηράκλειο, ενώ αθλούταν καθημερινά διανύοντας τουλάχιστον 5 χλμ ημερησίως. Ο ίδιος είχε πει πως η παιδεία ανοίγει ορίζοντες πνευματικούς στον άνθρωπο, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι. «Ξέρετε πόσο καλό μού κάνει εμένα αυτό το πράγμα, έναν άνθρωπο 91 ετών, να έρχομαι και να κάθομαι δίπλα σε έναν νεαρό άνθρωπο και να κουβεντιάζουμε;».
Τα χρόνια της Κατοχής
Αναφερόμενος στα χρόνια της κατοχής είχε πει: «Όλοι μας εκείνα τα χρόνια της Κατοχής περάσαμε πολλά βάσανα. Γεγονός που μας επηρέασε, αλλά μας άνδρωσε κιόλας. Η Επισκοπή ήταν κέντρο διακομιδής αιχμαλώτων και τραυματιών. Τους πήγαιναν στο παλιό δημοτικό σχολείο και εκεί τους πρόσφεραν τη θεραπεία και την περιποίηση που χρειάζονταν. Θυμάμαι μια μέρα είχαμε ξεμείνει από επιδέσμους και μια γυναίκα του χωριού προσφέρθηκε να χαρίσει τα σεντόνια της προίκας της, που ήταν απείραχτα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουμε στους τραυματίες. Τα σεντόνια κόπηκαν και έγιναν επίδεσμοι. Αυτή είναι η ελληνική ψυχή. Αυτός είναι ο Έλληνας».
Η επιστροφή στα θρανία
«Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι πραγματικά πάρα πολύ ωραίο. Από μικρό παιδί μου άρεσε η γνώση. Πάντα με θυμάμαι να κρατάω ένα βιβλίο και να διαβάζω. Ο πόλεμος όμως κατέστρεψε πάρα πολλά παιδιά που είχαν ταλέντα. Αν δε γινόταν, θα ήταν διαφορετική η ανθρωπότητα», τόνισε για την ευκαιρία που έχασε τότε, αλλά μετά από καιρό το έκανε πραγματικότητα. Δε θέλω να βλέπω ανθρώπους στους κάδους ή ανθρώπους χωρίς κατοικία. Θέλω να βλέπω το συνάνθρωπό μου να γελά… Ο καθένας μας ήρθε στον κόσμο για να ζήσει και αυτό πρέπει να γίνει», είχε πει με λόγια που συγκινούν.