Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης ακρίβεια: «Δύσκολο στοίχημα η αντιμετώπιση»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης ακρίβεια: «Δύσκολο στοίχημα η αντιμετώπιση»

Μητσοτάκης ακρίβεια: Όσα είπε ο Πρωθυπουργός

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια. Πρόκειται για την τελευταία πολιτική μάχη στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά και ένα πολιτικό κρας τεστ ενόψει των ευρωεκλογών. «Συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, καθώς η ακρίβεια απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, θα έλεγα ότι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του. «Σε όλες τις μετρήσεις το πρόβλημα της ακρίβειας κυριαρχεί, αφήνοντας πίσω άλλα ζητήματα. Γι’ αυτό η καταπολέμησή της αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν τη μακροοικονομική αλήθεια, να πληροφορηθούν για να αναχώματα που έχουμε υψώσει απέναντι στον πληθωρισμό και να μάθουν τις θέσεις όλων των κομμάτων στο ζήτημα αυτό. Η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο σφράγισαν τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης.

Μέσα από τολμηρή πολιτική αναχαιτίσαμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, τώρα έχει φτάσει η τιμή του στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά το πρόβλημα επιμένει στον πληθωρισμό των τροφίμων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Είναι ένα δύσκολο στοίχημα που χρειάζεται χρόνο και συστηματική προσπάθεια. Χρειάζεται ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας. Από τη μία το σούπερ μάρκετ και από την άλλη τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν τα εισοδήματα. Γι’ αυτό εφαρμόζουμε μέτρα για ευάλωτους και αισχροκέρδεια. Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω καμία κατάσταση, αλλά να συμφωνήσουμε για τα στοιχεία του πληθωρισμού και με τα αντίστοιχα της ευρωζώνης». «Η εικόνα του πληθωρισμού των τροφίμων έχει αντίστροφη πορεία. Τα τρόφιμα έχουν βαρύτητα 22% στον γενικό πληθωρισμό. Σήμερα έχουμε πληθωρισμό τροφίμων επίμονο που είναι λίγο πάνω από το μέσο όρο τον ευρωπαϊκό. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν και δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς.

«Είναι κερδοσκοπική πρακτική»

Ή να μειώνουν τιμές εκεί που θέλουν, δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο μεγάλες διαφορές. Είναι κερδοσκοπική πρακτική, δεν συνδέεται μόνο με τα μεταφορικά. Μεταξύ άλλων τροφοδοτεί και τον γενικό πληθωρισμό. Η ΕΕ οφείλει να βάλει αυστηρούς κανόνες» . «Μόλις χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος επέβαλε πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική πολυεθνική που ξεπέρασε τα 300 εκατ. Αυτό που ζητάμε είναι να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο. Δεν το ζητά μόνο η Ελλάδα αλλά τουλάχιστον 8 χώρες. Μας ρωτάτε γιατί τώρα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Γιατί τώρα αναδείχθηκε το πρόβλημα και σε άλλες χώρες. Και η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από την αύξηση τιμών. Ποτέ η ΕΚΤ δεν προέβλεπε τόσο υψηλό πληθωρισμό. Αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. Αντιδρούμε τώρα γιατί τώρα έχουμε ευρωεκλογές πρέπει να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Μια ελληνική εισήγηση βρίσκεται στο επίκεντρο των προβληματισμών της ΕΕ. Μου κάνει εντύπωση ότι ευρωπαϊκή πρόταση της ασκείται κριτική από την Αριστερά.

Εσείς δεν είστε ιστορικά κατά των μονοπωλείων. Κάνει μια πρόταση και της ασκείτε κριτική σε μια πρόταση που σαν λογική δεν σας βρίσκει αντίθετους». «Ζήσαμε μια μεγάλη περιπέτεια, αυτή είναι η ιστορία της ελληνικής οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός δείχνοντας ένα γράφημα με την ελληνική οικονομία. «Ο νέος αρχηγός σας θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Βαρουφάκη και Ζωή να του θυμίζουμε ποιοι ήταν οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής», συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν αρκεί να βλέπουμε πού είμαστε σήμερα αλλά και πού θέλουμε να πάμε αύριο αλλά και από πού ξεκινήσαμε. Από μια αφετηρία που συνοδεύτηκε εξαρχής από μεγάλα εμπόδια. Αλλά η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρώπη. Ελάτε να συγκρίνουμε τις δικές σας ημέρες, δεν θα είναι κολακευτικά τα αποτελέσματα», συνέχισε και πάλι απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Αυξημένα δηλωμένα εισοδήματα

«Τα δηλωμένα εισοδήματα του 2023 είναι σήμερα 23% αυξημένα, ο μέσος μισθός κατά 19% αυξημένος. Εδώ θα είμαστε και το 2027 για να διαπιστώσουμε αν κάναμε πράξη την υπόσχεση για μέσο μισθό 1.500 ευρώ. Δεν πτωχεύουμε λοιπόν αλλά έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε», συνέχισε και αναφέρθηκε σε προτάσεις που έχουν ακουστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ: «4.000 ευρώ σύνταξη σε όλους; 13ος 14ος μισθός ανεδαφικά επιχειρήματα για φορολογικές ελαφρύνσεις. Ας παραδεχθούμε ότι μπορούμε να επιμείνουμε μόνο σε ρεαλιστικές λύσεις. Ένα πρόβλημα σε έξαρση είναι σύνθετο για να δεχθεί απλοϊκές λύσεις. Τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν και συγκεκριμένο αποτύπωμα. κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι εμείς φορολογήσαμε τα υπερκέρδη. Πείτε του το, μην τα επαναλαμβάνει είναι σαν να μας διαφημίζει. Τα χρωματιστά τιμολόγια ήταν μια ουσιαστικά παρέμβαση στην αγορά γιατί οι τιμές έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δόθηκε προς κοστολόγηση στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής. «45 δις την τετραετία κοστίζουν αυτά που τάζετε. Όχι πρόγραμμα Θεσσαλονίκης… δεν έχετε μάθει από τα λάθη σας. Για να καταλάβετε ότι αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται χρεοκοπία και αυτή τη φορά χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Πρέπει να ξεφύγουμε από τον λαϊκίστικο κύκλο του ψέματος που τόσο ακριβά έχουμε πληρώσει. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα. Πολύ περισσότερο όταν βρεθήκατε στην ίδια θέση κάποια στιγμή το 2018. Τι έλεγε τότε ο αρχηγός σας. Να σας θυμίσω. Οι μειώσεις στο ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στον καταναλωτή και είναι αναποτελεσματικές. Kοροϊδεύτε τον ελληνικό λαό. Ο αρχηγός σας λέει ότι φέρνει φρέσκο αέρα αλλά μάλλον είναι κοπανιστός». Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 και κατά τη διάρκειά της θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί – με αντίστροφη φορά της κοινοβουλευτικής τους δύναμης (τελευταία μιλάει η κ. Κωνσταντοπούλου).

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις