Στη Λέσβο θα φιλοξενηθεί τον Μάιο το διεθνές συνέδριο: Ελαιόλαδο & Υγεία, με τη συμμετοχή επιστημόνων & επαγγελματιών του κλάδου από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το 2ο Διεθνές Συνέδριο – Φεστιβάλ: «ELIA Lesvos Confest» το οποίο διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος». Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά, γνωστό από τον Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, στις 23 έως 26 Μαΐου 2024, με την οργανωτική υποστήριξη της CLEON Conferences & Communications. Το ELIA Lesvos Confest, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογo «Ελαίας Νήσος Λέσβος» και αποτελεί μια καινοτόμο μορφή πολυθεματικής εκδήλωσης, που συνδυάζει την επιστημονική διάσταση ενός συνεδρίου, με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός φεστιβάλ, αλλά και ενός θεματικού event για τον Ελαιοτουρισμό.
Με την υποστήριξη κορυφαίων Πανεπιστημίων όπως το αμερικανικό Yale και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και επιχειρηματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το φετινό Συνέδριο έχει διττό στόχο: αφενός την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πρακτικών και εμπειριών γύρω από την ελιά και αφετέρου την προώθηση των ευεργετικών ιδιοτήτων του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Οι εργασίες του 2ου ELIA Lesvos Confest θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ομιλίες και εργαστηριακά θέματα σε τομείς όπως η επιστήμη (υγεία, θεραπεία, διατροφή), το περιβάλλον, η τεχνολογία, το μάρκετινγκ, οι καλλιεργητικές πρακτικές και ο πολιτισμός.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στον Ελαιοτουρισμό και την αξιοποίηση του υψηλού τουριστικού αποτυπώματος της χώρας μας προς όφελος του ελαιόλαδου και το αντίστροφο. Στο επίκεντρο επίσης θα βρεθεί και η Γαστρονομία και οι τρόποι μέσω των οποίων μπορεί να καταστεί «πρέσβης» του ελαιόλαδου και «όχημα» για τη διανομή, την πληροφόρηση και τη γνώση γύρω από αυτό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συζητηθεί και η αποτελεσματικότερη διείσδυση του ελαιόλαδου στην υψηλή γαστρονομία, στα εστιατόρια διακεκριμένων σεφ και από εκεί στις κουζίνες όλων μας. Για τον λόγο αυτό, το πρόγραμμα του συνεδρίου θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά workshops και masterclasses από Έλληνες και διεθνώς καταξιωμένους σεφ.
ΗΜΕΡΑ 1η: Το ελαιόλαδο, ευεργέτης της υγείας
ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: Ο πολιτισμός της ελιάς
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: Το ελαιόλαδο ως ευεργέτης της υγείας
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: Η χρυσή σταγόνα για την προστασία και θεραπεία της υγείας
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV: Το ελαιόλαδο στη διατροφή και την ευεξία
ΗΜΕΡΑ 2η: Το οικοσύστημα του ελαιολάδου
ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: Το ελαιόλαδο κυρίαρχο στη γαστρονομία
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: Ελαιόλαδο και τεχνολογικές καινοτομίες
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: Η πρόκληση για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα
ΗΜΕΡΑ 3η: Πώς να χτίσεις μία ταυτότητα ελαιολάδου
ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: Λέσβος: Η παράδοση της ελαιοκαλλιέργειας στον χρόνο
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: Olive oil tourism – marketing
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: Η πρόσθετη αξία του ελαιόλαδου στην προώθηση της γαστρονομίας και του τουρισμού
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV: Marketing
Το κοινό
Υπουργεία και εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς
Εκπρόσωποι διεθνών, εθνικών, περιφερειακών και τοπικών οργανισμών
Πρέσβεις που άπτονται του πολιτισμού της ελιάς και της εξαγώγιμης δυναμικής της
Επιφανείς προσωπικότητες της Ναυτιλίας, της Οικονομίας, της Επιστήμης, της Τέχνης και του Πολιτισμού
Παραγωγοί ελαιόλαδου
Γεωπόνοι και αγρότες
Επαγγελματίες της βιομηχανίας τροφίμων
Επαγγελματίες της εστίασης και της γαστρονομίας
Ειδικοί της υγείας και της διατροφής
Περιβαλλοντολόγοι και σύμβουλοι βιωσιμότητας
Ακαδημαϊκοί και ερευνητές
Επαγγελματίες του τουρισμού
Λάτρεις της πολιτιστικής κληρονομιάς
Ειδικοί τεχνολογίας και καινοτομίας
Επαγγελματίες marketing και επιχειρήσεων