Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μπέλα Χαντίντ Παλαιστίνη: Το μοντέλο ποζάρει με φόρεμα από keffiyeh
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπέλα Χαντίντ Παλαιστίνη: Το μοντέλο ποζάρει με φόρεμα από keffiyeh

Μπέλα Χαντίντ Παλαιστίνη: Το να φοράω τον πολιτισμό μας με κάνει περήφανη, έγραψε και εξήγησε τι συμβολίζει το keffiyeh

Η Μπέλα Χαντίντ και η οικογένειά της έχουν στοχοποιηθεί για τη δημόσια στήριξή τους στην πατρίδα τους, Παλαιστίνη, εν μέσω των συρράξεων στη Γάζα. Παρά το γεγονός ότι έχουν δεχτεί «κύμα» αντιδράσεων για τις αναρτήσεις τους υπέρ της χώρας, η Μπέλα Χαντίντ δεν πτοείται. Σε νέα δημοσίευσή της, πόζαρε με φόρεμα που είναι φτιαγμένο το 2001 από παλαιστινιακό keffiyeh, το μαντήλι-σύμβολο των Παλαιστινίων.

Στην ανάρτησή της, η Μπέλα έγραψε: «Η Παλαιστίνη στο μυαλό μου, στο αίμα μου και στην καρδιά μου. Πάντα… Ενώ πρέπει να πηγαίνω στη δουλειά μου, ακόμα και μέσα από αυτή τη φρίκη, το να φοράω τον πολιτισμό μας με κάνει περήφανη Παλαιστίνια και θέλω ο κόσμος να συνεχίσει να βλέπει την Παλαιστίνη, όπου κι αν πάμε. Θέλω να αναδείξω τους σχεδιαστές που έχουν αναδείξει το πρόβλημα στην Παλαιστίνη μέσα στα χρόνια. Αυτό είναι ένα φόρεμα Kiffiyeh, φτιαγμένο από Michael & Hushi, το 2001. Ένας πανέμορφος τρόπος για να αναπαραστήσουμε την ιστορία, τον κόπο της αγάπης, την ανθεκτικότητα και, κυρίως, την τέχνη του ιστορικού παλαιστινιακού κεντήματος».

Στην πορεία το μοντέλο παρέπεμψε τους ακολούθους του να ανατρέξουν στα stories της, για να ενημερωθούν σχετικά με το τι συμβαίνει στη Γάζα. «Αν δεν ξέρετε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα, παρακολουθήστε τις ιστορίες μου (και βρείτε και άλλες μαρτυρίες που οδηγούν σε Παλαιστίνιους επί τόπου) και παρακαλώ ενημερωθείτε για τη συνεχιζόμενη κατοχή και τη γενοκτονία που συμβαίνει ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΩΡΑ στη Γάζα. Μην αποσυντονιστείτε απέναντι στη φρίκη που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός. Ενώ το κάνετε αυτό , θα σας δείξω για ένα όμορφο κομμάτι του πολιτισμού μας. Το Kiffiyeh» έγραψε και συνέχισε εξηγώντας τι σημαίνει το Kiffiyeh για την ίδια και τους συμπατριώτες της.

Πιο αναλυτικά, έγραψε:

«Παλαιστινιακό Kiffiyeh – Τα σχέδια στο παλαιστινιακό keffiyeh συμβολίζουν διάφορα θέματα:

Φύλλα ελιάς: Δύναμη, ανθεκτικότητα, επιμονή.

Δίχτυ: Το μεγαλύτερο μέρος του keffiyeh είναι το μοτίβο, το οποίο μοιάζει με το δίχτυ και τη σχέση μεταξύ του Παλαιστίνιου ψαρά και της θάλασσας. Συμβολίζει την αφθονία και τη χάρη. Για πολλούς από εμάς η θάλασσα σημαίνει επίσης Ελευθερία. Ιδιαίτερα για τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη και δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, λόγω της περιορισμένης μετακίνησης.

Κύματα της θάλασσας: Μοιάζουν με τη δύναμη και την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων μας που επέμειναν μετά από 73 χρόνια στρατιωτικής κατοχής και καταπίεσης. Ορισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψαν ότι η ομοιότητα προέρχεται από τα φύλλα ελιάς που είναι επίσης ένα σημαντικό σύμβολο, αλλά μετά από μια συζήτηση με τον Judeh Hirbawi από το εργοστάσιο Hirbawi στη Χεβρώνα είπε ότι προέρχεται από τα θαλάσσια κύματα.

Με αυτά τα δεδομένα …. ΌΛΑ ΤΑ ΜΆΤΙΑ ΣΤΡΑΜΜΈΝΑ ΣΤΗ ΡΆΦΑ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις