Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Σεροτονίνη πώς αυξάνεται: 4 tips για περισσότερη «ορμόνη της χαράς»
PLUS

Σεροτονίνη πώς αυξάνεται: 4 tips για περισσότερη «ορμόνη της χαράς»

Σεροτονίνη πώς αυξάνεται: Η σεροτονίνη υπάρχει σε διάφορα μέρη του σώματός μας, όπως ο εγκέφαλος και τα έντερα

Η σεροτονίνη έχει χαρακτηριστεί ως η ορμόνη της χαράς και της καλής διάθεσης. Υπάρχει στον εγκέφαλο, στο εντερικό σύστημα και στα αιμοπετάλια και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχολογία μας. Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί πως όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι πολύ χαμηλά, η ψυχολογία του ατόμου δεν είναι καλή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις συνδέεται με την κατάθλιψη. Από την άλλη, όταν υπάρχει σε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα και πάλι δεν είναι καλό, αφού προκαλεί ένταση, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο της σχιζοφρένειας. Η ισορροπία, λοιπόν, είναι αυτό που εμείς αποζητάμε και επιδιώκουμε να αποκτήσουμε με φυσικό τρόπο.

Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμονα και ψυχολόγο Λάουρα Ελέρα, «η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία. Ονομάζεται ορμόνη, όταν βρίσκεται στο σώμα μας ή νευροδιαβιβαστής όταν βρίσκεται στον εγκέφαλό μας και έχει διαφορετικούς ρόλους ανάλογα με το σημείο που υπάρχει». Αν η διάθεσή σου είναι συχνά πεσμένη, αν νιώθεις καθημερινά πολύ κουρασμένη και δεν μπορείς να σηκωθείς από τον καναπέ σου ή αν καμία πρόταση φίλων δεν σε παρακινεί, κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται γι’ αυτό η μειωμένη σεροτονίνη. Υπάρχουν 4 tips που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τη σεροτονίνη στον οργανισμό σου με φυσικό τρόπο και να βελτιώσεις τη διάθεσή σου.

woman in black spaghetti strap top smiling

1.Να προσέξεις τη διατροφή σου

Όταν λέμε να προσέξεις τη διατροφή σου, δεν εννοούμε να μετράς θερμίδες και να τρως σαλάτες. Το ζητούμενο σε αυτό το tip είναι να αυξήσεις την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της σεροτονίνης στον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, η σεροτονίνη παράγεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, συνεπώς αυξάνοντας την πρόσληψή του αυξάνεις και τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σου. Αυτές οι τροφές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

2.Λιγότερο άγχος

Το άγχος επηρεάζει την ψυχική και τη σωματική υγεία μας, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως. Και μπορεί η συμβουλή «μην αγχώνεσαι» να είναι η πιο άχρηστη που έχεις ακούσει ποτέ, ωστόσο η προσπάθεια να διαχειριστείς το άγχος σου και να δώσεις αξία και προσοχή σε όσα πραγματικά έχουν νόημα για τη ζωή σου, θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος εμποδίζει την παραγωγή της σεροτονίνης, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεσή μας.

Αν δεν μπορείς να σταματήσεις να αγχώνεσαι για όλα, μπορείς να αναπνεύσεις. Η αναπνοή αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ηρεμήσουμε και να μειώσουμε το επίπεδο του άγχους. Πρόκειται για έναν άμεσο και δραστικό τρόπο που πάντα βοηθάει. Πάρτε, λοιπόν, μια βαθιά αναπνοή από τη μύτη και εκπνεύστε αργά από το στόμα. Αν μπορείς να εκπνεύσεις μέσα σε ένα καλαμάκι, θα είναι ακόμα καλύτερα. Επανάλαβε αρκετές φορές. Οι καρδιακοί παλμοί θα πέσουν, η ένταση θα μειωθεί και αμέσως θα αισθανθείς καλύτερα.

woman in black tank top

3.Περισσότερη άσκηση

Η γυμναστική είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας και δεν είναι τυχαίο που όλοι οι γιατροί μας προτρέπουν κάθε φορά να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Δεν χρειάζεται να πας στο γυμναστήριο, αν αυτό σε ζορίζει. Από το περπάτημα και το τρέξιμο, μέχρι το τένις και τον χορό, σίγουρα θα βρεις κάτι που να σου ταιριάζει και να σε διασκεδάζει. Η σωματική άσκηση σε βοηθάει να εκτονωθείς και αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό σου.

smiling woman hugging man

4.Απόλαυσε τον ήλιο

Σε αυτό το tip θα θέλαμε την προσοχή σου. Όταν λέμε «απόλαυσε τον ήλιο», δεν εννοούμε να βγεις στην παραλία και να κάτσεις εκτός ομπρέλας για ώρες, διότι αυτό μόνο δυσάρεστες συνέπειες θα είχε για το σώμα σου. Αντίθετα, μια βόλτα στην πόλη/ στο νησί/ στο χωριό μια ηλιόλουστη ημέρα, θα συμβάλει στην αύξηση της σεροτονίνης στον οργανισμό σου.

Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι τις ηλιόλουστες ημέρες. Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι κάτοικοι των Σκανδιναβικών χωρών έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη λόγω των καιρικών συνθηκών, αφού εκεί ο ήλιος βγαίνει σπάνια. Μισή ώρα περπάτημα ημερησίως πριν από τη δύση του ηλίου ή 15 λεπτά καθισμένη στο μπαλκόνι ή τον κήπο σου είναι μια πρόταση που θα σε βοηθήσεις να αυξήσεις τη σεροτονίνη με φυσικό τρόπο.

man and woman kissing on green grass field during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις