Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Περιβαλλοντικό πρόγραμμα: Έξι ελληνικές πόλεις στη μάχη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050
ΕΛΛΑΔΑ

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα: Έξι ελληνικές πόλεις στη μάχη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050

Σύμφωνα με μετρήσεις του 2021, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον άνθρωπο έφτασαν τους 40 γιγατόνους

Oι προοπτικές και τα οφέλη από την ένταξη έξι ελληνικών πόλεων στην αποστολή «EU Mission Cities» βρέθηκαν στο επίκεντρο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, στην Πάτρα. Πρόκειται για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη που έχουν ενταχθεί στην προσπάθεια κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Σύμφωνα με μετρήσεις του 2021, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον άνθρωπο έφτασαν τους 40 γιγατόνους, όταν οι φυσικοί συλλέκτες απορροφούν 9,5 με 13 γιγατόνους. Για την επιτάχυνση της κλιματικής ουδετερότητας, ο καθηγητής στο Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Νάστος πρότεινε περισσότερους χώρους πρασίνου. Όπως εξήγησε,με τον όρο κλιματική ουδετερότητα εννοούμε την ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και των απορροφήσεών τους από τους φυσικούς συλλέκτες, το έδαφος, τον ωκεανό και τα δάση.

black car on road near green trees during daytime

Η Καλαμάτα

Με σύνθημα «μια πόλη κλιματικά ουδέτερη, τεχνολογικά καινοτόμα και κοινωνικά δίκαιη» συμμετέχει στο πρόγραμμα η Καλαμάτα, γι’ αυτό και προσπαθεί να συμπεριλάβει στις δράσεις της πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικές εταιρείες και τους πολίτες, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας, Βασίλης Παπαευσταθίου. Το πρόγραμμα στην Καλαμάτα περιλαμβάνει 77 δράσεις, 4 διαδρομές μετασχηματισμού, 94% στόχευση για μείωση εκπομπών μέχρι το 2030 και δύο δισεκατομμύρια ευρώ μοχλεύσεις έργων. «Είναι υποχρέωσή μας να συμπαρασύρουμε και άλλες πόλεις στην Πελοπόννησο», επεσήμανε.

Τα Τρίκαλα

Έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων δίνουν τα Τρίκαλα. Σύμφωνα με την υπεύθυνη Κλιματικού Συμφώνου του Δήμου Τρικκαίων, Κωνσταντίνα Ζαχαρή, ο δήμος έχει τα εργαλεία να κάνει τις αναβαθμίσεις που απαιτούνται στα δικά του κτίρια. Όσον αφορά τους ιδιώτες, το κέντρο ενημέρωσης για την ενέργεια θα είναι το πρώτο σημείο επικοινωνίας με τους πολίτες. Εκεί θα ενημερώνονται για τα διαθέσιμα προγράμματα και θα αναζητούνται τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στη συνέχεια, στο Παρατηρητήριο Ουδετερότητας θα καταγράφονται όλα τα έργα και η συμβολή τους στη μείωση των εκπομπών, ενώ έχουν σχεδιαστεί και εφαρμογές επιβράβευσης των πολιτών.

an aerial view of a road surrounded by trees

Τα Γιάννενα

«Όραμά μας είναι μια πόλη φιλική στους πολίτες», είπε ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Δήμου Ιωαννιτών, Θωμάς Γιωτίτσας και αναφέρθηκε σε τρεις προϋποθέσεις: την ενεργή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας, τη βοήθεια από το κεντρικό κράτος, όχι απαραίτητα με πόρους, καθώς και τη σκληρή δουλειά. Τέλος, ο κ. Γιωτίτσας, παρουσίασε ένα project του Δήμου, βάσει του οποίου θα επιλεγούν κάποιες γειτονιές όπου θα εφαρμοστούν καινοτόμες δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, με στόχο να αποτελέσουν πιλότο για το σύνολο της πόλης. Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC) πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών (Πέμπτη 30/5 έως Σάββατο 1/6)και διοργανώθηκε από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις