Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γιώργος Αυτιάς: «Σταθερότητα και όχι πειράματα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Αυτιάς: «Σταθερότητα και όχι πειράματα»

"Όλοι στην κάλπη. Είναι ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά είναι και εθνικές παράλληλα"

Η περίπτωση του Γιώργου Αυτιά σίγουρα δεν χρειάζεται πολλές επεξηγήσεις και αναμφίβολα θα αποτελέσει μελλοντικό case study για τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Όντας ένας από τους πλέον καταξιωμένους και προβεβλημένους δημοσιογράφους, με 34 χρόνια βαριά δημοσιογραφικά… ένσημα, αποφάσισε να εγκαταλείψει τον χώρο της δημοσιογραφίας για να ασχοληθεί με την πολιτική ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Alpha freepress» δηλώνει πως το διακύβευμα για τη χώρα μας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι η ανάγκη για μία εθνική πολιτική διεκδίκησης. Με προμετωπίδα της ατζέντας του την εξασφάλιση των μεγάλων εθνικών θεμάτων, τη χρηματοδότηση μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το θέμα της νέας ΚΑΠ με τις αλλαγές στον αγροτικό τομέα, ο κ. Αυτιάς εξηγεί παράλληλα τους λόγους που τον ώθησαν στην πολιτική και σκιαγραφεί το πολιτικό του όραμα.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην πολιτική; Και γιατί τώρα;

«Στην πολιτική με οδήγησε το δίκαιο του Έλληνα, η πίεση για επίλυση των θεμάτων για τη νεολαία, την οικογένεια, την γυναίκα, τον άντρα και τον ηλικιωμένο. Μετά από 34 χρόνια καριέρας, νιώθω ότι ωρίμασε τώρα πλέον όλη αυτή η εξέλιξη για την ανάδειξη κι ουσιαστική επίλυση των ζητημάτων. Και μάλιστα επέλεξα την Ευρωβουλή, γιατί 9 στους 10 νόμους που αφορούν και το κράτος μας ψηφίζονται πρώτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι η χώρα καλείται έπειτα να τους εφαρμόσει.

Το βλέπω σαν το νερό της πηγής, το οποίο μπορούμε αντί να περιμένουμε να μας το εμφιαλώσουν οι ξένοι και να μας το προσφέρουν, να το διεκδικήσουμε και να το πάρουμε μόνοι μας. Η ειδικότητά μου είναι οικονομική κι είμαι έτοιμος για διεκδίκηση, για τη νεολαία, για τα προγράμματα ή νέες θέσεις εργασίας, για απόκτηση στέγης στους νέους, για αξιοπρεπή μισθό, για μια άλλη οπτική στο ενοίκιο των σπιτιών, για μια νέα αγροτική πολιτική και μια νέα αμυντική πολιτική.

Θα χρειαστούν πρόσθετα κονδύλια άλλωστε για την χώρα μας, καθώς έχουμε -σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη- ένα γείτονα που διεκδικεί. Δεν έχουν ο Γερμανός ή ο Γάλλος έναν Ερντογάν που διεκδικεί τα ελληνικά νησιά και φαντάζεται μια μεγάλη Τουρκία και δεν ξέρω τι άλλο. Είμαι έτοιμος να φορέσω τη φανέλα της εθνικής και, αν μου δώσει ο κόσμος το διαβατήριο, να μπορέσω να διεκδικήσω για τον νέο, για τη νέα, για τον φοιτητή, τον μαθητή, την οικογένεια, τον εργαζόμενο και βέβαια την τρίτη ηλικία που απαιτεί καλύτερη σύνταξη. Πάμε σε μια δύσκολη πενταετία στην Ευρώπη, ειδικά όσον αφορά σε θέματα οικονομίας. Αυτό ξέρω να κάνω και για την οικονομία θα δώσω μεγάλη μάχη για τον κόσμο, όπως έκανα και μέσα από την εκπομπή όλα αυτά τα χρόνια».

Γιατί επιλέξατε να διεκδικήσετε τη θέση του ευρωβουλευτή;

«Όπως ανέφερα και προηγουμένως, στην Ευρώπη θα συντελεστούν μεγάλες αλλαγές. Η νέα ΚΑΠ λόγω κλιματικής αλλαγής φέρνει νέα πράγματα. Η δεύτερη μάχη είναι για την άμυνα της χώρας. Εξασφαλίσαμε μεγάλη επιχορήγηση να μη λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την άμυνα στο χρέος. Ένα τρίτο στοιχείο είναι οι υποδομές, καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερα σχολεία και στήριξη εισοδήματος. Ακόμα, θα πρέπει να δούμε το μεγάλο θέμα της υπογεννητικότητας».

Γιατί επιλέξατε να κατέλθετε με τη Νέα Δημοκρατία;

«Πρέπει να ακούσω τον κόσμο ακόμα περισσότερο, πρέπει τα μάτια μου να είναι ανοιχτά, θέλω τα μάτια και τα αυτιά της κοινωνίας να με ενημερώνουν για να ξέρω τι συμβαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή και να ξέρω τι πρέπει να διεκδικήσω. Αυτό το κάνει κανείς σε πολύ διαφορετικό επίπεδο μέσα από την πολιτική. Μια πολιτική που έχει τόσα χρόνια η Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό άλλωστε κι αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα δεν επέβαλε κανένα φόρο, αυξάνει μισθούς και συντάξεις και πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη μας καθημερινά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους πλέον πετυχημένους πρωθυπουργούς της Ευρώπης, είτε το θέλουν μερικοί, είτε όχι. Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο λαϊκό κόμμα της Ευρώπης και είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι υποψήφιος με αυτή».

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

«Στην Ευρώπη να μάθουμε να διεκδικούμε περισσότερα. Εκεί θα κριθούν τα πάντα, στην αγροτική πολιτική, στην πολιτική του στρατού -γιατί η Ευρώπη πια θα αποκτήσει δικό της στρατό. Και εμείς δεν είμαστε ούτε Λουξεμβούργο, ούτε Γαλλία, ούτε Ιταλία, που δεν έχουν έναν Ερντογάν να τους κουνάει το δάχτυλο και να λέει “Θέλω τα νησιά σας”. Άρα, οι διεκδικήσεις, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες. Έχουμε νέα ΚΑΠ για τους αγρότες και εκεί η διεκδίκηση θα πρέπει να είναι ισχυρότερη και περισσότερη. Μόνος του ο πρωθυπουργός έφερε 36 δισ. ευρώ. Άρα, λοιπόν, εμείς θα πρέπει να αυξήσουμε την πίεση, ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια».

Ποιος είναι τρόπος που επιθυμείτε να εκπροσωπήσετε τα ελληνικά χρώματα;

«Όποιος πάει στην Ευρώπη φοράει εθνική φανέλα. Όταν θέλεις καλύτερους δρόμους, τους θέλεις για όλο τον κόσμο. Άρα, λοιπόν: εθνική πολιτική διεκδίκησης στην Ευρώπη. Μόνο αυτό μπορώ να υποσχεθώ. Αυτό που διεκδικούσα τριάντα τέσσερα χρόνια για τους πολίτες, αυτό θα κάνω και τώρα. Όσον αφορά δε στον αγροτικό τομέα και σε αντίθεση με την Αριστερά, εμείς λέμε ότι οι αλλαγές πρέπει να έλθουν σιγά-σιγά για να υπάρχει σταθερότητα στο αγροτικό εισόδημα».

Αρκετές δημοσκοπήσεις σας φέρνουν πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

«Όλες οι δημοσκοπήσεις είναι “φωτογραφίες” της στιγμής. Οι Έλληνες εκφράζουν σε κάθε δημοσκόπηση την εκτίμησή τους. Αυτά τα αποτελέσματα μού δίνουν δύναμη και μεγαλύτερο πείσμα. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι οι πολίτες μου λένε “Γιώργο, 34 χρόνια ήσουν κοντά μας και τώρα πάρε το διαβατήριο”. Είμαι τέταρτος στο ψηφοδέλτιο, αλλά αυτές οι μετρήσεις δείχνουν ότι είμαι πρώτος στις καρδιές τους. Αλλά πρέπει η αγάπη αυτή να μπει και στην κάλπη».

Σε τελική ανάλυση ποιο είναι διακύβευμα των εκλογών;

«Αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι μια ευκαιρία για να επιλέξει ο κόσμος αν θέλει μείωση μισθών, υψηλούς φόρους, όπως γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ, ή αν θέλει τη σταθερότητα. Σταθερότητα στην οικονομία που προσφέρει ο Πρωθυπουργός, σταθερότητα με ένα πρωθυπουργό που πηγαίνει στο Κογκρέσο και μιλάει για τα εδάφη της χώρα μας, που διασφαλίζει τα σύνορα της, όπως έκανε με το φράχτη στον Έβρο, αλλά και με τα νησιά μας. Σε αυτές τις εκλογές χρειάζεται η σταθερότητα που προσφέρει ο κ. Μητσοτάκης, γιατί η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα εκλογικό αποτέλεσμα που να τη θέτει σε κίνδυνο».

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες για τις ευρωεκλογές;

«Όλοι στην κάλπη. Είναι ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά είναι και εθνικές παράλληλα. Η σταθερότητα της χώρας πρέπει να διατηρηθεί σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, διότι μετά τον Μητσοτάκη τι; Πίσω από την ισχύ του προγράμματος της ΝΔ βρίσκεται ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας από τους πιο ισχυρούς αρχηγούς κρατών σε επίπεδο εκλογικής ισχύος, αλλά και το Λαϊκό Κόμμα, η ισχυρότερη ομάδα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις