Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μαρία – Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: Η Ευρώπη που θέλουμε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρία – Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: Η Ευρώπη που θέλουμε

«Κάθε ανάμειξη με την πολιτική είναι δύσκολη. Οι σοβαροί πολιτικοί δουλεύουν σκληρά και ένας από αυτούς θέλω να είμαι κι εγώ. Δεν θέλω να είμαι πολιτικάντης»

Με πλούσιο βιογραφικό, αέρα ανανέωσης και με όρεξη για πολλή δουλειά αποτελεί σίγουρα μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος για την Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, μια άξια εκπρόσωπο της γενιάς της, η οποία «έκλεψε» χωρίς προσπάθεια τις εντυπώσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Η 31χρονη Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά είναι πτυχιούχος της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια έλαβε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από τη Νομική Αθηνών, στο Δημόσιο Δίκαιο και στις Διεθνείς Νομικές Επιστήμες, και ένα εξειδικευμένο master στο Intellectual Property & Information, Communication Technology Law από τη Νομική του Πανεπιστημίου KU Leuven.

Από το 2015 έως σήμερα η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά εργάζεται ως δικηγόρος για δικηγορικές εταιρείες Αθηνών και Βρυξελλών σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, φαρμακευτικού δικαίου και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενώ επίσης έχει εργαστεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μιλάει 4 γλώσσες, αρθρογραφεί τακτικά σε επιστημονικά περιοδικά Δημοσίου Δικαίου και το 2020 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο νομικής θεματολογίας.

Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σημαντικότερη τη θέση της, ως προέδρου του Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης «Rythmisis». Επίσης, από το 2021 συμπαρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «The Life after Law School», με συνεντεύξεις από καταξιωμένους νομικούς αναφορικά με τη σταδιοδρομία τους μετά την αποφοίτηση από τη Νομική Σχολή.

«Να διαμορφώσουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές του αύριο»

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η ίδια σχετικά με τη στοχοθεσία της, «Με γνώση, διάθεση και στόχους, για να διαμορφώσουμε προς το συμφέρον της Ελλάδας, τις ευρωπαϊκές πολιτικές του αύριο: Για τους Έλληνες παραγωγούς μας, για την ασφάλεια και το μεταναστευτικό, για τις νέες τεχνολογίες, για την άμυνα και την εθνική μας υπερηφάνεια».

«Η δική μου υποψηφιότητα θα ήθελα να συμβολίζει τεχνογνωσία»

Αναφορικά με την απόφασή της να κατέλθει ως υποψήφια στις ευρωεκλογές, δήλωσε: «Είμαστε στο ξεκίνημα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, δηλαδή της ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία, στις επιστήμες, την παιδεία, την ενημέρωση κ.λπ. Η καριέρα μπορεί να περιμένει και δεν έχει τόση σημασία για εμένα, όσο το να βοηθήσω τη χώρα μου να συμμετάσχει δυναμικά σε αυτήν την Επανάσταση, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των συμπολιτών μου.

Όσο για το Rythmisis; Είναι μία πρωτοβουλία που έχει αγκαλιάσει η ελληνική ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, έχει ήδη παρουσιάσει έργο και θα συνεχίσει να προσφέρει. Είχα την ευκαιρία να συντονίσω πολλές από τις δραστηριότητές του. Έτσι συνειδητοποίησα ότι μέσα από την ενασχόληση με τα κοινά, όταν είμαστε καλά διαβασμένοι και με στόχους, μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα από όσα ελπίζουμε».

«Η δική μου υποψηφιότητα θα ήθελα να συμβολίζει τεχνογνωσία -αυτήν που έχω- εμπειρία στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες και τη δουλειά. Εργάζομαι από 18 ετών, δούλευα στη διαφήμιση στις σπουδές μου, έχω εμπειρία στην εργασία και όρεξη. Θα ήθελα να είμαι ο συμβολισμός μιας νέας εποχής», συμπληρώνει.

«Χρειάζονται άνθρωποι με όραμα»

Η υποψήφια ευρωβουλευτής τονίζει ότι χρειάζονται άνθρωποι με όραμα για να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της Ε.Ε. Για την ακρίβεια τονίζει ότι είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο, αλλά ο τρόπος καταπολέμησης είναι και εσωτερικός. «Πρέπει να κάνουμε και έλεγχο των μέτρων, γιατί κανείς δε συμμορφώνεται, αν δεν υπάρχει έλεγχος. Να δημοσιεύονται και τα πρόστιμα για τις εταιρείες που αισχροκερδούν», επισημαίνει μεταξύ άλλων. Για την ασφάλεια υπογραμμίζει ότι έχουμε ένα κύμα βίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη: «Έχει τεράστια έξαρση, που για μένα οφείλεται σε πολλά προβλήματα, αλλά και σε ψυχολογικούς λόγους».

«Στην Ευρωβουλή πρέπει να στείλει η χώρα μας τους καλύτερους παίκτες»

Στο ερώτημα γιατί κάποιος να την επιλέξει, η ίδια απαντά χωρίς περιστροφές: «Η Ωραιοζήλη έχει πολλή όρεξη για δουλειά. Στην Ευρωβουλή πρέπει να στείλει η χώρα μας τους καλύτερους “παίκτες”. Έναν από τους 4 σταυρούς τον αξίζω»!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις