Όσοι οδηγούν γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το δίπλωμα οδήγησης είναι υποχρωτικό να βρίσκεται ανάμεσα στα υπόλοιπα έγγραφα που πρέπει να έχουν μαζί τους κατά την οδήγηση. Όμως ακόμα και αν υπάρχει το δίπλωμα οδήγησης αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί ναι μεν έχει μεγάλη σημασία η παρουσία διπλώματος, αλλά από την άλλη έχει μεγάλη σημασία και το πώς διατηρείται. Συγκεκριμένα, την αιτία για την επιβολή ενός βαρύτατου προστίμου ύψους 200 ευρώ μπορεί να αποτελέσει το δίπλωμα οδήγησης που διατηρούμε οι περισσότεροι από εμάς στην κατοχή μας. Το πρόστιμο των 200 ευρώ αφορά σε δύο άγνωστες «παραβάσεις» στο ευρύ κοινό , οι οποίες σχετίζονται με το φυσικό έγγραφο της άδειας οδήγησης, είτε αυτό είναι παλαιό τύπου, είτε έχει τη νέα μορφή της πιστωτικής κάρτας. Η πρώτη παράβαση, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο τα χάρτινα διπλώματα οδήγησης αφορά την εκτεταμένη φθορά που ενδεχομένως παρουσιάζουν.
Το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένα από χαρτί, συν τη φθορά που αδιαμφισβήτητα προκαλεί το πέρασμα των ετών, δημιουργούνται αλλοιώσεις που καθιστούν δυσανάγνωστα ορισμένα από τα στοιχεία που φέρει μια άδεια οδήγησης. Σε ακραίες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί να αμφισβητείται ακόμα και η εγκυρότητα-αυθεντικότητα του τρίπτυχου εγγράφουν, τα επιμέρους τμήματα του οποίου συχνά αποκολλούνται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πιστοποιηθεί αν και εφόσον παραμένει σε ισχύ. Προφανώς οι άδειες οδήγησης στη μορφή της πιστωτικής κάρτας είναι ανθεκτικότερες, ωστόσο, αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι οι φθορές είναι εκτεταμένες, τότε οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές μπορούν να επιβάλλουν το πρόστιμο των 200 ευρώ.
Πρόστιμο 200 ευρώ
Εκτός από τη φθορά του διπλώματος οδήγησης, το πρόστιμο των 200 ευρώ μπορεί να βεβαιωθεί και στην περίπτωση που το έγγραφο έχει λήξει. Στα χάρτινα διπλώματα οδήγησης αυτό συμβαίνει μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του οδηγού, ενώ οι «πλαστικές» άδειες οφείλουν να αντικατασταθούν 15 χρόνια μετά την έκδοσή τους. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι όσοι φέρουν τον παλαιό τύπο άδειας οδήγησης θα πρέπει να προχωρήσουν στην αντικατάστασή του έως και τον Ιανουάριο του 2033, καθώς μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας θα θεωρείται ούτως ή άλλως άκυρο. Τέλος, στη χώρα μας αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, μπορεί κανείς να επιδείξει και την ψηφιακή άδεια οδήγησης, καθώς αυτή θεωρείται έγκυρη και δύναται να αντικαταστήσει το φυσικό έγγραφο.
ΠΗΓΗ: CAR&MOTOR