Τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως όλοι γνωρίζετε, έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας και την ευεξία μας. Καθημερινά μπορούμε να καταναλώνουμε, μήλα, πορτοκάλια ή τώρα το καλοκαίρι, τα πεντανόστιμα βερύκοκα, ροδάκινα, κεράσια, καρπούζια και πεπόνια, αλλά και διάφορα λαχανικά, όπως αγγούρια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές κτλ. Είτε σαλάτα, είτε μαγειρευτά , έχουν την ίδια νοστιμιά. Ωστόσο, τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά, θα πρέπει να πλένονται σχολαστικά για να είναι καθαρά από κάθε είδους μικρόβια και φυτοφάρμακα, που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια τους. Ο λόγος που πρέπει να πλένουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι για να ξεπλύνουμε το χώμα, τα μικρόβια και τα φυτοφάρμακα. Μερικές φορές είναι ορατό χώμα σε φυλλώδη χόρτα και άλλα λαχανικά.
Όμως τα παθογόνα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένου της E.Coli , της σαλμονέλας και των μικροβίων που προκαλούν τον νοροϊό, δεν μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι στα προϊόντα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενή νοσήματα. Γιατί πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά.Γιατί αν δεν το κάνουμε, κινδυνεύουμε από δύο ειδών μολύνσεις: Τη λεγόμενη «μηχανική», δηλαδή το χώμα, τις κοπριές, τα βρώμικα νερά, που βρίσκονται στο έδαφος και έρχονται σε άμεση επαφή με τα φυτά, αλλά και πιθανότατα τα έντομα που μπορεί να βρεθούν πάνω στα φρούτα και τα λαχανικά. Η δεύτερη είναι η λεγόμενη «χημική» μόλυνση, η οποία αναφέρεται στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, αλλά και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να φτάσουν με διάφορους τρόπους στα προϊόντα αυτά. Και καθώς τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό των φρούτων και των λαχανικών, ένα καλό πλύσιμο θα τα απομακρύνει.
Σωστοί τρόποι πλυσίματος φρούτων και λαχανικών
Πρώτο βήμα
Ένα καλό πλύσιμο κάτω από καθαρό τρεχούμενο νερό, απομακρύνει τη «μηχανική» μόλυνση. Επιβάλλεται ωστόσο σε κάθε περίπτωση είτε καταναλωθούν νωπά ή μαγειρεμένα, είτε με τη φλούδα ή χωρίς. Έχετε κατά νου, ότι τα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια χρειάζονται πολύ προσεκτικότερο πλύσιμο από τα υπόλοιπα, όπως πχ ένα κατσαρό μαρούλι.
Δεύτερο βήμα
Το ξύδι δίνει τη λύση για ακόμη μεγαλύτερη προστασία. Μπορείτε να τα μουλιάσετε για λίγο σε καθαρό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξύδι. Μην το παρακάνετε όμως γιατί μπορούν να χάσουν λίγο από τη γεύση τους.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή:
- Γεμίστε μια λεκάνη ή το νεροχύτη της κουζίνας με ένα διάλυμα νερού και τουλάχιστον 10% ξιδιού. Ρίξτε όλα τα λαχανικά μέσα σε αυτό.
- Αφήνετε για κανένα 15 λεπτό, στραγγίζετε το νερό με το ξίδι και ξεπλένετε εκ νέου με καθαρό νερό.
- Με αυτό τον τρόπο πλένετε το μπρόκολο, το σπανάκι, διάφορα χόρτα, το μαρούλι, τις ντομάτες, αλλά και μυρωδικά όπως τον άνηθο.
- Τα λαχανικά που έχουν μαλακό περίβλημα και έχουν πόρους στην επιφάνειά τους χρησιμοποιήσετε αντί για ξίδι, χυμό λεμονιού για να μην αλλοιωθεί η γεύση τους.
- Τέλος, να θυμάστε ότι ακόμη και τα βιολογικά λαχανικά, καθώς και τα προϊόντα απ’ το δικό σας κήπο, ή απ’ τις τοπικές αγροτικές αγορές, θα πρέπει να πλένονται εξίσου σχολαστικά. Μπορεί να μην περιέχουν φυτοφάρμακα από ψεκασμούς αλλά μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από άλλες χημικές ουσίες, βρωμιά και μικροοργανισμούς.