Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σχολιασμός θεμάτων Πανελλήνιες 4/6: Οι εκτιμήσεις και οι απαντήσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολιασμός θεμάτων Πανελλήνιες 4/6: Οι εκτιμήσεις και οι απαντήσεις

Σχολιασμός θεμάτων Πανελλήνιες 4/6: Αυξημένης δυσκολίας σε σχέση με αυτά των προηγούμενων ετών σε Μαθηματικά και Βιολογία - Στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι τα Αρχαία

Σε μαθήματα Προσανατολισμού εξετάστηκαν σήμερα (04/06), στις Πανελλήνιες 2024, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές των ΓΕΛ εξετάστηκαν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), στα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής) και στη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το iefimerida.gr μεταδίδει πρώτο τα θέματα που «πέφτουν» στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ενώ σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων ΜΕΘΟΔΙΚΟ δίνει και τις απαντήσεις σε πολύ σύντομο χρόνο, μαζί με σχόλια για τη δυσκολία των θεμάτων.

Για τα θέματα των Μαθηματικών

Η ομάδα των καθηγητών Μαθηματικών σχολίασε τα θέματα που «έπεσαν» φέτος. Γράφουν συγκεκριμένα: «Τα σημερινά θέματα στο μάθημα των Μαθηματικών για τους υποψηφίους από τις Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών και Οικονομίας –Πληροφορικής είναι αυξημένης δυσκολίας σε σχέση με αυτά των προηγούμενων ετών. Ακόμη και ερωτήματα από τα πρώτα θέματα χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς από τους μαθητές.

Το θέμα της θεωρίας κρίνεται βατό και ερωτήματά του δεν αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους. Το δεύτερο θέμα αφορά σε βασικές έννοιες και μεθοδολογίες της μαθηματικής ανάλυσης, διαφορετικής, βέβαια, φιλοσοφίας από τα αντίστοιχα θέματα των προηγούμενων χρόνων. Από το ξεκίνημα των θεμάτων Γ και Δ απαιτείται εις βάθος κατανόηση των εννοιών, αλλά και της θεωρίας. Ιδιαίτερα το πρωτότυπο ερώτημα Γ4, αλλά και το Δ4, αποτελούν τα πιο απαιτητικά ερωτήματα. Ειδικά το Δ4 που είναι το μοναδικό ερώτημα από το 3ο Κεφάλαιο, αναμένεται να δυσκολέψει την πλειονότητα των υποψηφίων.

Ένα λεπτό σημείο που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι αφορά στη διατύπωση του ερωτήματος Δ2, όπου η μοναδικότητα της ρίζας πρέπει να αποδειχθεί στο πεδίο ορισμού της συνάρτησης και όχι μόνο στο διάστημα (1/2, 1). Συνολικά, αν και υπάρχουν ερωτήματα (όπως το Β1 και το Δ3-i) που αποτελούν ασκήσεις του σχολικού βιβλίου, τα θέματα απαιτούσαν ψυχραιμία, παρατηρητικότητα, ευχέρεια στην αλγεβρική επεξεργασία και αρκετή εμπειρία σε εξετάσεις με πίεση χρόνου».

Πανελλήνιες 2024: Αντίστοιχης δυσκολίας με τα περσινά τα θέματα στα Αρχαία

Για τα Αρχαία Ελληνικά, η ομάδα φιλολόγων σχολίασε τα θέματα: «Τα φετινά θέματα στα Αρχαία Ελληνικά είναι σαφή ως προς τη διατύπωση και χαρακτηρίζονται αντίστοιχης δυσκολίας με τα περσινά απευθυνόμενα σε πολύ καλά διαβασμένους μαθητές. Το διδαγμένο κείμενο προέρχεται από το έργο του Πλουτάρχου “Περ Ἀλεξάνδρου τύχης και ἀρετῆς”. Η πρώτη ερμηνευτική απαιτούσε την παρουσίαση των δύο γνωρισμάτων που αποδίδει στον Μ. Αλέξανδρο ο Πλούταρχος και πως αυτά συνδέονται με τις νέες αντιλήψεις για την πατρίδα και την οικουμένη, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τις κατακτήσεις του μεγάλου στρατηλάτη. Το παράλληλο κείμενο προέρχεται από το έργο “Τά εις εαυτόν Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου”. H ερώτηση αφορούσε στην παρουσίαση ομοιοτήτων μεταξύ της ιδανικής κοσμόπολης του Ζήνωνα από το κείμενο αναφοράς και τους στοχασμούς του Μάρκου Αυρηλίου στο παράλληλο κείμενο.

Το αδίδακτο κείμενο προέρχεται από τον Θουκιδίδη και το έργο του “Ιστορίαι”. Η μετάφραση είναι αυξημένης δυσκολίας. Η ερώτηση κατανόησης είναι διατυπωμένη με σαφήνεια και η απάντηση εντοπίζεται στο χωρίο εκτός μετάφρασης. Οι ερωτήσεις της Γραμματικής εξετάζουν εύρος γνώσεων ρηματικών αλλά κυρίως ονομαστικών τύπων. Οι ερωτήσεις του συντακτικού αφορούσαν αναγνώριση λέξεων-όρων, συντακτική αναγνώριση μετοχής και ανάλυση της σε δευτερεύουσα πρόταση».

Σχολιασμός για τα θέματα Βιολογίας

Για το μάθημα της Βιολογίας, το σχόλιο των καθηγητών ήταν το το εξής: «Σήμερα εξετάσθηκαν οι μαθητές της Ομάδας Θετικών Επιστημών στη Βιολογία Προσανατολισμού για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Σε γενικές γραμμές τα θέματα καλύπτουν όλο το εύρος της ύλης, παρουσιάζοντας διαβαθμισμένη δυσκολία αλλά πιο εύκολα σε σχέση με τα περσινά. Πιο συγκεκριμένα, το θέμα Α χαρακτηρίζεται εύκολο και το θέμα Β είναι βατό στηριζόμενο στη θεωρία του σχολικού βιβλίου χωρίς να απαιτείται ειδικός χειρισμός. Τα θέματα Γ και Δ είναι σαφώς πιο απαιτητικά και χρειάζεται προσεκτική ανάγνωση των εκφωνήσεων. Η έκτασή τους είναι λίγο μεγαλύτερη συγκριτικά με πέρυσι και απευθύνονται σε υποψηφίους, που μπορούν να διαχειριστούν σωστά τον χρόνο τους. Συμπερασματικά, τα θέματα κρίνονται αναμενόμενα, μειωμένης δυσκολίας σε σχέση με τα περσινά αλλά μεγαλύτερης έκτασης με περισσότερα υποερωτήματα».

ΓΕΛ: Τα επόμενα εξεταζόμενα μαθήματα

Τα επόμενα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές των ΓΕΛ (την Πέμπτη 6 Ιουνίου) είναι τα εξής:

  • Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών)
  • Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας)
  • Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής -δείτε εδώ προτεινόμενα θέματα)

Δείτε εδώ τις απαντήσεις στα θέματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις