“Η υποψηφιότητα μου εκπροσωπεί μία νέα γενιά ανθρώπων, με εμπειρία και τεχνικές γνώσεις, που θέλουν να προσφέρουν στην πατρίδα τους” τονίζει στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ωραιοζήλη Κουτσουπιά. Η κ. Κουτσουπιά είναι νομικός ειδικευμένη σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, και προειδοποιεί: “Πρέπει να καταλάβουμε ότι τεχνητή νοημοσύνη δεν σημαίνει αντικειμενικότητα, δεν σημαίνει δικαιοσύνη, δεν σημαίνει αλήθεια. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει την αντικειμενικότητα, τη δικαιοσύνη και την ” αλήθεια” αυτού που σχεδίασε το μοντέλο που χρησιμοποιούμε”. Μιλά ακόμη για το δημογραφικό πρόβλημα λέγοντας ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί συντονισμένα από την Ευρώπη, ενώ τονίζει ότι το μέτρο της μείωσης φόρων είναι επίσης μέτρο “που δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από μειονότητες που περιθωριοποιούν τη γυναίκα εκτός εργασίας”.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Ωραιοζήλης Κουτσουπιά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Κώστα Μελισσόπουλο:
Ερ.: Κυρία Κουτσουπιά είστε υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές. Πώς προέκυψε η υποψηφιότητά σας;
Απ.: Αρχικά να σας πω ότι είμαι δικηγόρος, με εξειδίκευση σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και επιστημών υγείας. Τα τελευταία χρόνια έχω εργαστεί στις Βρυξέλλες πάνω σε αυτούς τους τομείς σε αμερικανικές δικηγορικές εταιρείες. Και έχουμε συστήσει στην Αθήνα και με άλλους συναδέλφους το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης ” Rythmisis” στο οποίο είμαι Πρόεδρος. Είναι ένα αντικείμενο για το οποίο έχω γράψει, έχω συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και έχω συντονίσει πολλές σχετικές πρωτοβουλίες.
Νομίζω λοιπόν ότι κάπως μέσα από όλη αυτή την επιστημονική μου δράση προέκυψε η υποψηφιότητά μου. Θεωρώ ότι μεταξύ των 42 ονομάτων, η δική μου υποψηφιότητα εκπροσωπεί μία νέα γενιά ανθρώπων, με εμπειρία και τεχνικές γνώσεις, που θέλουν να προσφέρουν στην πατρίδα τους.
Ως ειδικό, σας ανησυχεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης;
Ναι με ανησυχεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει γενικά να τρομοκρατούμαστε. Έχει πράγματι σημασία να δούμε ζητήματα αναφορικά ιδίως με την ηθική και με την απασχόληση. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τεχνητή νοημοσύνη δεν σημαίνει αντικειμενικότητα, δεν σημαίνει δικαιοσύνη, δεν σημαίνει αλήθεια. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει την αντικειμενικότητα, τη δικαιοσύνη και την ” αλήθεια” αυτού που σχεδίασε το μοντέλο που χρησιμοποιούμε. Οπότε υπάρχουν πολλά θέματα να ρυθμίσουμε σε αυτό το πλαίσιο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, την ενημέρωσή μας, τη γνώση μας.
Ερ.: Θα μας πάρει πιστεύετε τις δουλειές η τεχνητή νοημοσύνη;
Απ.: Η απάντηση είναι ότι πολλές δουλειές που υπάρχουν σήμερα δεν θα υπάρχουν στο μέλλον ή δεν θα υπάρχουν με την ίδια μορφή. Αλλά αυτό δεν χρειάζεται από μόνο του να μας ανησυχεί. Δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο η χρήση τεχνολογίας αντί της ανθρώπινης εργασίας. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Τα ΑΤΜ και οι ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες έχουν τα τελευταία 50 χρόνια αντικαταστήσει τη δουλειά πολλών τραπεζικών υπαλλήλων στο ταμείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει απαραίτητα μικρύνει. Το αντίθετο θα σας έλεγα. Απλώς οι εργαζόμενοι γενικά χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά σε άλλες θέσεις, οι οποίες συχνά είναι πιο απαιτητικές, αλλά σίγουρα και πιο παραγωγικές και καλύτερα αμειβόμενες.
Ερ.: Άρα θα μας τις πάρει όντως τις δουλειές, αλλά για το καλό μας;
Απ.: Εξαρτάται. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι είναι μια ευκαιρία. Σκεφτείτε για παράδειγμα έναν αγρότη. Αντί να προστρέχει στην παράνομη εργασία, μπορεί να καλύψει τα κενά του με νέα συστήματα τεχνολογίας, άρδευσης ακριβείας, ανάλυσης κλιματικών συνθηκών κ.α. Εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουν οι επιδοτήσεις.
Ερ.: Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί με βάση αυτά που λέτε, εάν στα αγροτικά μας χωριά, αντί για ανθρώπους θα έχουμε επιδοτούμενα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη…
Απ.: Το αποτέλεσμα θα είναι το αντίθετο από αυτό που περιγράφετε. Μόνο έτσι θα ανακάμψει η ελληνική ύπαιθρος και ο αγροτικός μας τομέας. Αν εκσυγχρονιστεί και γίνει πιο ανταγωνιστικός. Έχω περάσει από αγροτικά χωριά ξέρετε όπου ο πληθυσμός είναι σε μεγάλο βαθμό αλλοδαποί εργάτες γης αρσενικού γένους. Αυτό πώς νομίζετε ότι μπορεί να αναστραφεί και να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια σε αυτές τις περιοχές;
Στα νησιά υπάρχει ο τουρισμός. Για την ενδοχώρα το πιστεύω ακράδαντα ότι ο μόνος τρόπος να αναστραφεί το φαινόμενο είναι μέσω του πρωτογενή τομέα, ο οποίος αν δεν συμμετάσχει δυναμικά στην τετάρτη βιομηχανική επανάσταση (τεχνητή νοημοσύνη δηλαδή), δεν θα ανακάμψει. Να ξεκαθαρίσω βέβαια, δεν θεωρώ ότι οι νέες τεχνολογίες θα μας λύσουν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας από μόνες τους. Χρειαζόμαστε επιπλέον μέτρα άμεσης στήριξης και υποδομές. Καλώς ή κακώς, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό θα είναι κομβικός.
Ερ.: Δηλαδή να μεταθέτουμε το δημογραφικό μας πρόβλημα στην Ευρώπη;
Απ.: Υπάρχουν πολιτικές που μπορούμε να κάνουμε και από μόνοι μας φυσικά, και ήδη στην Ελλάδα κάνουμε πιο πολλά από τις περισσότερες χώρες και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Είναι πολύ σημαντικό επίσης που χρησιμοποιούμε το Ταμείο Ανάκαμψης για να στηρίξουμε υποδομές υγείας και φροντίδας παιδιών για νέους γονείς.
Αλλά το δημογραφικό είναι και ευρωπαϊκό θέμα και μπορεί καλύτερα να αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά, συντονισμένα. Έχω μιλήσει για μειώσεις φόρου εισοδήματος για νέες μητέρες, για κάθε νέο παιδί. Θα είναι πρόκληση για την Ευρώπη να στηρίξει οικονομικά μέτρα τέτοιου είδους, αλλά πιστεύω ότι εκεί είναι η λύση. Να στηρίζεις τη γυναίκα που κάνει οικογένεια, αλλά να της δίνεις και κίνητρο να επιστρέψει στην οικονομία, στη εργασία, ακόμη πιο δυνατή. Καλά τα επιδόματα, αλλά κανείς δεν κάνει παιδί για τα λεφτά. Οι μειώσεις φόρων είναι επίσης μέτρο που δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από μειονότητες που περιθωριοποιούν τη γυναίκα εκτός εργασίας. Αυτό δεν νομίζω πως είναι στη σωστή κατεύθυνση επίλυσης του δημογραφικού ούτε και στήριξης της γυναίκας.
Ερ.: Και γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία;
Απ.: Αρχικά γιατί είναι το κόμμα με το οποίο ανέκαθεν ταυτίζομαι, αλλά και διότι μοιράζεται την ίδια οπτική με εμένα σε αυτά τα θέματα. Μιλάμε επίσης για Ευρωεκλογές και, ιδίως στην Ευρώπη, η Νέα Δημοκρατία έχει έναν ιδιαίτερο εκτόπισμα. Είναι η μόνη αυτοδύναμη κυβέρνηση μεταξύ των αδελφών κομμάτων στο Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο δηλαδή ευρωπαϊκό κόμμα. Οπότε πρέπει πιστεύω να εκπροσωπηθεί ισχυρά.