Προειδοποίηση της Π.Υ.: Υποδύονται ανώτερους αξιωματικούς και εξαπατούν επαγγελματίες

ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποίηση της Π.Υ.: Υποδύονται ανώτερους αξιωματικούς και εξαπατούν επαγγελματίες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Προσοχή

05.06.2024 | 21:13

Έφθασαν ως εκεί. Και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με πυρκαγιές και μεγάλη αγωνία για τους επόμενους μήνες, χρησιμοποιούν μέλη συμμοριών που «ειδικεύονται» στις εξαπατήσεις.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σύμφωνα και με επίσημη ενημέρωση του Σώματος με γραπτή ανακοίνωση, οι άγνωστοι εμφανίζονται σε επιχειρηματίες ή βιοτέχνες και συστήνονται ως ανώτερα στελέχη της Υπηρεσίας, τα οποία, δήθεν, ενδιαφέρονται για αγορές προϊόντων, που διαθέτουν οι επιχειρήσεις. Με διάφορους τρόπους καταφέρνουν να γίνουν πειστικοί και ξεκινούν τις «παραγγελίες» ειδών, με τα οποία εξοπλίζονται οι πυροσβέστες στη μάχη της φωτιάς, αλλά και γενικότερα για την διαβίωση ανδρών και γυναικών της Π.Υ. Στη συνέχεια περνούν στο ζητούμενο γι αυτούς, αφού έχουν πείσει, χρησιμοποιώντας υπαρκτά ονόματα Διοικητών της Υπηρεσίας, τους επιχειρηματίες για το αληθές της πρόθεσης αγοράς.

Στοιχεία ebanking

Ζητούν-τι άλλο- στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρηματιών, βιοτεχνών η άλλων υπευθύνων εταιριών προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να καταθέσουν το χρηματικό ποσό, καθώς το «κονδύλιο» έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής. Υπήρξαν επιχειρηματίες, που λόγω και της μεγάλης συμπάθειάς τους στην Πυροσβεστική, έδωσαν τα στοιχεία αυτά στα μέλη της συμμορίας, νομίζοντας ότι τα δίνουν σε…φερέγγυα πρόσωπα της Π.Υ! Αποτέλεσμα; Όπως σε κάθε παρόμοια περίπτωση, οι δράστες, έχοντας τα στοιχεία αυτά στα χέρια τους, αφαιμάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τους αδειάζουν κυριολεκτικά, μεταφέροντας τα χρήματα.

Κι άλλες υπηρεσίες 

Πληροφορίες του Alphafreepress αναφέρουν ότι δεν είναι μόνο το όνομα της Πυροσβεστικής που επικαλούνται οι άγνωστοι, αλλά και άλλων δημόσιων Υπηρεσιών. Η Ελληνική Αστυνομία, ιδιαίτερα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου εντοπίστηκαν κρούσματα απάτης, έχει ξεκινήσει έρευνα για εντοπισμό των απατεώνων.

Συμβουλές

Πηγές της Πυροσβεστικής, προς προστασία των υποψήφιων θυμάτων ,έως ότου οι δράστες αναγνωριστούν, είπαν στo Alphafreepress, ότι το Σώμα, όταν έχει ανάγκη προμήθειας υλικού, το δημοσιοποιεί στην κεντρική του ιστοσελίδα και μάλιστα σε εμφανή θέση. Αρα, αν κάποιος δεχθεί παρόμοιο τηλεφώνημα, αρκεί να ρίξει μια ματιά εκεί και θα καταλάβει πολλά για την πρόθεση αυτού που τηλεφωνεί από αυτό και μόνο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για το ζήτημα:

«Για την αποφυγή οικονομικής εξαπάτησης επιχειρήσεων/οικονομικών φορέων και με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση τέτοιων περιστατικών, σχετικά με οικονομικές συναλλαγές με το Πυροσβεστικό Σώμα, ανακοινώνουμε ότι: Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν σας τηλεφωνούν άγνωστοι με το πρόσχημα ότι σας τηλεφωνούν από Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και προσπαθούν να σας πείσουν να τους δώσετε στοιχεία λογαριασμών τραπέζης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα να επιδιώκετε οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο που ήδη γνωρίζετε ότι εκπροσωπεί το Πυροσβεστικό Σώμα, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.

Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι από δικό τους τηλέφωνο».

Επίσης το Πυροσβεστικό Σώμα συνιστά:

«Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τυχόν χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν σε επαφή μαζί σας, τον αριθμό τηλεφώνου τους καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών. Εφιστούμε την προσοχή όλων, προκειμένου να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σε απόπειρα εξαπάτησης, να απευθύνονται αμέσως στην Ελληνική Αστυνομία στον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό “100”».

Exit mobile version