Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να απαλλαγώ από τους σκόρους: Οι συμβουλές που δίνουν οι γιαγιάδες
PLUS

Πώς να απαλλαγώ από τους σκόρους: Οι συμβουλές που δίνουν οι γιαγιάδες

Πώς να απαλλαγώ από τους σκόρους: 4 βήματα που θα σας βοηθήσουν να τους εξαφανίσετε από τα ντουλάπια σας.

Συνήθως από την άνοιξη και μετά καθώς ο καιρός ανεβάζει θερμοκρασία, κάνουν την εμφάνιση τους και διάφορα έντομα στο χώρο του σπιτιού μας. Ένα από αυτά είναι ο σκόρος, που βρίσκεται στα ντουλάπια με τα τρόφιμα και τις ντουλάπες με τα ρούχα. Υπάρχουν σκόροι τροφίμων και σκόροι ρούχων. Ο σκόρος, ή αλλιώς νυχτοπεταλούδα, είναι συνήθως νυκτόβιο έντομο χωρίς έντονα χρώματα. Τρέφεται με υλικά που περιέχουν ίνες ζωικής προέλευσης, όπως γούνα, φτερά, μετάξι, δέρμα και μαλλί, και μπορεί να φάει οποιοδήποτε ύφασμα, όπως κασμίρ, μοχέρ και τσόχα, ακόμα και τα συνθετικά, με προτίμηση σε όσα έχουν λεκέδες από ιδρώτα ή λάδι.

Οι σκόροι αγαπούν το σκοτάδι και κρύβονται στις πτυχές των ρούχων ή χαρτονένιων κουτιών. Τους αρέσουν οι σκοτεινές γωνιές αλλά ζουν και κάτω από χαλιά και σε κουρτίνες. Γεννούν εκατοντάδες αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τα οποία επειδή είναι μικρότερα από 1 χιλιοστό είναι σχεδόν αόρατα. Τα αυγά τοποθετούνται πάνω στα ρούχα και οι προνύμφες τρέφονται με το υλικό πάνω στο οποίο έχουν εναποτεθεί μέχρι να αλλάξουν στάδιο. Για να εμποδίσετε το σκόρο να τρυπώσει μέσα στα ρούχα, τα μάλλινα χαλιά, τις κουβέρτες και τις πετσέτες σας ή και στα ντουλάπια με τα τρόφιμα, υπάρχουν 4 συμβουλές από τις γιαγιάδες που θα σας βοηθήσουν να τους εξαφανίσετε από τα ντουλάπια και τις ντουλάπες σας.

4 σύμβουλες για να εξαφανίσετε τους σκόρους

Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα και χρησιμοποιήστε λευκό ξίδι

Εάν οι σκόροι είναι ήδη εγκατεστημένοι στα ντουλάπια σας, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές για να απαλλαγείτε από αυτά τα παράσιτα. Πρώτον, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε καλά τα ντουλάπια σας. Καθαρίστε όλα τα ντουλάπια σας από πάνω προς τα κάτω. Αν έχετε τρόφιμα ανοιχτά, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε αεροστεγή σακούλα και να τα βάλετε στην κατάψυξη. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα όλες τις εκτεθειμένες επιφάνειες και σκουπίστε με ένα σφουγγάρι ή ένα πανί με λευκό ξίδι αραιωμένο σε νερό. Οι σκόροι δεν αντιστέκονται σε αυτή τη λύση.

Μέντα και γαρίφαλο

Η μέντα και το γαρίφαλο, είναι καλά φυσικά απωθητικά και αναδίδουν μια έντονη μυρωδιά που τρομάζει τους σκόρους. Χρησιμοποιήστε μέντα σε μορφή φύλλων ή αιθέριων ελαίων. Τα γαρίφαλα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στα ντουλάπια σας και σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους στο σπίτι σας για να διώξουν φυσικά τους σκόρους λόγω της μυρωδιάς τους.

Λεβάντα ή θυμάρι

Η μυρωδιά του θυμαριού και της λεβάντας δρα ενάντια στην εμφάνιση του σκόρου. Τοποθετήστε μικρά φακελάκια αποξηραμένης λεβάντας ή θυμάρι στα ντουλάπια σας για να καταπολεμήσετε τον σκόρο. Η επίμονη μυρωδιά αυτών των φυτών δεν εκτιμάται καθόλου από αυτά τα παράσιτα.

Δάφνη και δεντρολίβανο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτά απωθητικά για το σκόρο, όπως η δάφνη ή το δεντρολίβανο, τα οποία δεν εκτιμώνται πραγματικά από τους σκόρους. Για να χρησιμοποιήσετε τα οφέλη τους για την καταπολέμηση του σκόρου, στεγνώστε τα φύλλα δάφνης και δεντρολίβανου και τοποθετήστε τα σε μια μικρή υφασμάτινη σακούλα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λεμόνι που θα απωθήσει τον σκόρο με την όξινη μυρωδιά του. Μπορείτε να τοποθετήσετε τις φλούδες αυτού του εσπεριδοειδούς στα ντουλάπια σας και σε περιοχές όπου μπορούν να εγκατασταθούν οι σκόροι.

Ξύλο κέδρου

Η έντονη μυρωδιά του ξύλου κέδρου διώχνει τους σκόρους με μεγάλη ταχύτητα. Για να χρησιμοποιήσετε το ξύλο κέδρου ως φυσικό απωθητικό σκόρου, τοποθετήστε το σε μέρη όπου συνήθως εγκαθίστανται οι σκόροι, όπως τα ντουλάπια σας και άλλες επιφάνειες στο σπίτι σας. Η μυρωδιά θα απωθήσει τα παράσιτα και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα. Εάν θέλετε να απαλλαγείτε οριστικά από τους σκόρους, μπορείτε επίσης να αγοράσετε  έπιπλα από κέδρο που απωθούν τους σκόρους φυσικά.

ΠΗΓΗ:tospitakimou

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις