Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση Alco Alpha – Ευρωεκλογές 2024: Τα διλήμματα των αναποφάσιστων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Alco Alpha – Ευρωεκλογές 2024: Τα διλήμματα των αναποφάσιστων

Δημοσκόπηση Alco Alpha - Ευρωεκλογές 2024: Φόβοι για μεγάλη αποχή

Διαφορά 13,6 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ αποτυπώνει δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha. Στην πανελλαδική μέτρηση που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, με τον Αντώνη Σρόιτερ, η Νέα Δημοκρατία κυμαίνεται σε ένα εύρος από 29,5% έως 33,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να «καθαρίζει» την υπόθεση της δεύτερης θέσης, καθώς έχει «κατώφλι» το 14,6% και «ταβάνι» το 17,8%, ενώ το ΠΑΣΟΚ κινείται από 10,8% έως 13,8%. Όπως όλα δείχνουν, θα γίνει μάχη για την τέταρτη θέση, καθώς το εύρος της Ελληνικής Λύσης είναι από 7,3% έως 9,3% και του ΚΚΕ από 6,7% έως 8,7%. Τέλος, όπως εκτίμησε ο Κ. Παναγόπουλος, η αποχή θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alco άφησε επίσης ένα «παραθυράκι» για την αλλαγή δεδομένων στη δεύτερη θέση, ανάλογα με το πώς θα επηρεαστεί η κοινή γνώμη από το «πόθεν έσχες» Κασσελάκη. Την τελική εκτίμηση θα κάνει η εταιρεία στην επόμενη και τελευταία μέτρηση, που θα παρουσιάσει την Παρασκευή.

Alco: Εκτίμηση ψήφου ευρωεκλογών

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ στο υψηλό σημείο της ξεπερνά τον πήχη του εκλογικού ποσοστού των ευρωεκλογών του 2019, καθώς αγγίζει το 33,9%, ενώ στο χαμηλό περνά κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 30%, καθώς βρίσκεται στο 29,5%.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, το «ταβάνι» βρίσκεται στο όριο της εκλογικής συντριβής των εθνικών εκλογών, στο 17,8%, ενώ στο κατώτατο κινείται στο «χλωμό» 14,6%.

Το ΠΑΣΟΚ στη χειρότερη περίπτωση πέφτει κάτω από τα ποσοστά του Ιουνίου με 10,8%, ενώ στην καλύτερη αγγίζει το 13,8%.

Alco: Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί σταθερό προβάδισμα 13,6 ποσοστιαίων μονάδων. Συγκεντρώνει 26,6% (από 27% στην προηγούμενη μέτρηση).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης με μικρή πτώση, κινείται στο 13% (από 12,8%), ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό στο 11%.

Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 7,4%, το ΚΚΕ με 6,9%, η Νίκη με 4,7% και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,6%.

ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά είναι στο 3%, η Φωνή Λογικής στο 2,3%, οι Δημοκράτες στο 1,8%.

Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι υπολογίζονται στο 14,2%.

Alco: Τι ψήφισαν οι αναποφάσιστοι τον Ιούνιο του 2023

Σχεδόν 4 στους 10 αναποφάσιστους (ποσοστό 37%) τον Ιούνιο του 2023 στις εθνικές εκλογές επέλεξαν Νέα Δημοκρατία, το 10% ΠΑΣΟΚ, το 9% ΣΥΡΙΖΑ και 9% Σπαρτιάτες.

Alco: Οι επιλογές των αναποφάσιστων

Οι αναποφάσιστοι ερωτήθηκαν από την Alco ανάμεσα σε ποιες επιλογές είναι. Το 9% απάντησε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το 8% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το 7% ανάμεσα σε ΝΔ και Ελληνική Λύση.

Το 6% μεταξύ Ελληνικής Λύσης και Φωνής Λογικής, το 6%, επίσης, ανάμεσα σε ΝΔ και Πατριώτες, το 5% ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Το 4% των αναποφάσιστων κινείται μεταξύ Νέας Αριστεράς και ΜέΡΑ25, το 3% ανάμεσα σε ΚΚΕ και Νέα Αριστερά και άλλο ένα 3% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Το 2% θα επιλέξει μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατών, το 2%, επίσης, ανάμεσα σε ΝΔ και Νίκη, και άλλο 2% ανάμεσα σε Ελληνική Λύση και Νίκη.

Alco: Πόσο ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές

Το 57% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πολύ/αρκετά για τις ευρωεκλογές, λίγο απαντά το 25%, καθόλου λέει το 18%.

Έξι στους δέκα ερωτηθέντες δεν πιστεύουν πως με την ψήφο τους μπορεί να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα.

Επιπλέον, το 58% (πεσμένο σε σχέση με το 65% τις προηγούμενης μέτρησης) δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έναντι 28% που απαντά θετικά.

Τέλος, «ισόπαλες» αναδεικνύονται οι απαντήσεις στο ερώτημα εάν οι ευρωεκλογές συνιστούν μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας. «Όχι» λέει το 46%, «ναι» απαντά επίσης το 46%.






Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις