Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ευρωεκλογές 2024 – Κουτσουπιά: «Το ΕΛΚ θα είναι ο βασικός πυλώνας της Ευρωβουλής»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024 – Κουτσουπιά: «Το ΕΛΚ θα είναι ο βασικός πυλώνας της Ευρωβουλής»

Ευρωεκλογές 2024 - Κουτσουπιά: Όσα δήλωσε η υποψήφια

Η δικηγόρος Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά μία νεαρή υποψήφια ευρωβουλευτής διεκδικεί μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, την επομένη των Ευρωεκλογών και μιλά για την επόμενη μέρα της Ευρωβουλής στην Athens Voice. Η δικηγόρος Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά μίλησε για την υποψηφιότητά της στις επικείμενες Ευρωεκλογές, αλλά και για την ειδίκευσή της στην τεχνητή νοημοσύνη. Αναφέρθηκε, δε, στην άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την άποψη πως το ΕΛΚ «θα είναι σε κάθε περίπτωση ο βασικός πυλώνας της Επιτροπής» στο Ευρωκοινοβούλιο. Σημειώνεται πως η Μαρία – Ωραιοζήλη Κουτσουπιά είναι υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές. Δικηγόρος Βρυξελλών και Αθηνών, Δρ. Νομικής ΕΚΠΑ, με ειδίκευση στο δίκαιο τεχνητής νοημοσύνης. Έχει εργαστεί σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες σε Αθήνα και Βρυξέλλες και είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης Rythmisis στην Αθήνα.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Κουτσουπιά:

Κυρία Κουτσουπιά, είστε δικηγόρος με εξειδίκευση στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Ως ειδικό, σας ανησυχεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης;

Υπάρχουν διάφορες ανησυχίες, αλλά δεν χρειάζεται να τρομοκρατείται κανένας. Απαιτείται πράγματι να λύσουμε ζητήματα αναφορικά ιδίως με τη χειραγώγηση του κοινού, την προστασία ευάλωτων ομάδων όπως τα παιδιά και να δούμε τις επιπτώσεις στην απασχόληση. Η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε μία βιομηχανική επανάσταση, οπότε θα πρέπει η όποια μετάβαση να γίνει ομαλά. Η δική μου η πεποίθηση πάντως είναι ότι θα τα καταφέρουμε και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τις ζωές μας προς το καλύτερο. Μέχρι τότε όμως, έχουμε πολλά θέματα να ρυθμίσουμε, ιδίως στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αρκούν πιστεύετε οι γνώσεις σας σε αυτό το αντικείμενο για να σας ψηφίσει κανείς για Ευρωβουλευτή;

Δεν θα υποστήριζα κάτι τέτοιο. Είναι ωστόσο αλήθεια πως στην επόμενη Ευρωβουλή, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης σίγουρα θα μας απασχολήσει και μπορώ να είμαι στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων, προκειμένου να τις επηρεάσω προς το συμφέρον της Ελλάδας. Η τεχνογνωσία λοιπόν που έχω αποκτήσει στις Βρυξέλλες δεν είναι το μόνο δεδομένο που προτάσσω. Ο Ευρωβουλευτής απαιτείται να έχει επίσης και εμπειρία να συνεργάζεται, να συγκρούεται και να συμμαχεί όπου χρειάζεται με τους ξένους εταίρους του. Πρέπει να χειρίζεται άριστα την αγγλική, να διαβάζει και να καταλαβαίνει τεχνικά προβλήματα και φυσικά πρέπει να έχει διάθεση για σκληρή δουλειά. Αυτές είναι θεωρώ απαραίτητες προϋποθέσεις. Πέραν αυτού του πήχη, καλό είναι φυσικά ο κάθε ψηφοφόρος να κοιτάζει και το πολιτικό στίγμα του υποψηφίου.

Εσείς τί πολιτικό στίγμα δώσατε;

Στην παρουσίαση όλων των υποψηφίων έδωσα έμφαση στο εθνικό συμφέρον και στο ότι στην Ευρώπη πρέπει να υπηρετούμε πολιτικές, όχι γενικά και αόριστα υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά υπέρ της Ελλάδας. Αυτονόητο ίσως, πριν από λίγες ημέρες όμως και ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του τόνισε το ίδιο. Όλοι φυσικά πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, όχι όμως από κάποια εμμονή, αλλά επειδή είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Η αλήθεια λοιπόν είναι πως σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα, τη μετανάστευση, τα αγροτικά, τα αμυντικά, ακόμη και στην τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχουν πολιτικές επιλογές υπέρ και κατά των ελληνικών συμφερόντων και είναι χρέος μας να υπηρετήσουμε τις πρώτες, παραμερίζοντας προσωπικές ιδεοληψίες.

Γενικά, πώς αξιολογείτε την άνοδο της Ακροδεξιάς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Δεν θεωρώ ότι η όποια άνοδος κόμματος της αντιπολίτευσης σχετίζεται με το πώς χειρίζεται η παρούσα Κυβέρνηση τις εξωτερικές μας σχέσεις. Η αύξηση της αποτρεπτικής μας ισχύος, οι αμυντικές και διπλωματικές μας συμμαχίες και ο τρόπος που έχουμε χειριστεί τις προκλήσεις της Τουρκίας νομίζω πως βρίσκουν σύμφωνη τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας και δεν υπάρχει καν έντονη αντιπολίτευση σε αυτά τα θέματα. Αντίθετα λοιπόν, θα σας έλεγα ότι η Ελλάδα μάλλον δεν συμμετέχει στο ρεύμα της εποχής στην Ευρώπη, και σε χώρες όπου τα ακροδεξιά κόμματα ξεπερνούν ακόμη και το 30%. Αυτό το ρεύμα θεωρώ ότι είναι ένα σύμπτωμα της επιδείνωσης του μεταναστευτικού προβλήματος. Ας το παραδεχτούμε λοιπόν, η μετανάστευση είναι πρόβλημα προστασίας συνόρων και κοινωνικής συνοχής. Όσο υπάρχουν μεγάλες πόλεις της Ευρώπης όπου οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί αυξάνονται και οι κυβερνήσεις μιλούν για συμπερίληψη και διαφορετικότητα, αντί να μιλούν για νομιμότητα και ασφάλεια, η Ακροδεξιά θα εκμεταλλεύεται το κενό που της αφήνουν και θα δηλητηριάζει, χωρίς φυσικά να προτείνει λύσεις.

Ανησυχείτε μήπως η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων καταστήσει πιο δυσχερή τη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη; Μήπως τελικά πρέπει να μετακινηθούμε σε πιο χαλαρούς κανόνες ψήφισης και να εγκαταλείψουμε την ομοφωνία;

Η ομοφωνία στο Συμβούλιο με βρίσκει σύμφωνη. Ιδίως όταν μιλάμε για μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα είναι σημαντικό, κυρίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας να υπάρχει ελληνική συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω πως είναι ρεαλιστικό και ειλικρινές, μέσα στο παρόν πολιτικό πλαίσιο, να μιλάμε σοβαρά για θεμελιώδεις αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Δυστυχώς η πόλωση είναι μεγάλη εντός της Ένωσης. Στο Ευρωκοινοβούλιο βέβαια, τα περισσότερα νομοθετήματα ψηφίζονται με ευρείες πλειοψηφίες, κατόπιν ιδιαίτερα χρονοβόρων τεχνικών διαδικασιών. Οπότε δεν θεωρώ πως θα αλλάξει σημαντικά η εικόνα αυτή. Όσον αφορά την προεδρία της Επιτροπής, είμαι αισιόδοξη πως θα βρεθεί μία προγραμματική σύγκλιση. Το ΕΛΚ, η ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δηλαδή, θα είναι σε κάθε περίπτωση ο βασικός πυλώνας της Επιτροπής και για αυτό είναι σημαντικό η Νέα Δημοκρατία και τα ελληνικά συμφέροντα να εκπροσωπούνται ισχυρά και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σας φοβίζει ο κίνδυνος να προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι, ιδίως οι νέοι, έχοντας στο μυαλό εσωτερικά προβλήματα όπως η ακρίβεια;

Τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν μία εθνική και μία ευρωπαϊκή διάσταση. Ακόμα και η ακρίβεια, μπορεί βραχυπρόθεσμα να μην αντιμετωπίζεται από το Ευρωκοινοβούλιο, μακροπρόθεσμα όμως οι νομοθετικές παρεμβάσεις του ενδέχεται να είναι πολύ πιο επιδραστικές. Καλώς ή κακώς, σε αυτήν την κάλπη, για αυτές τις πολιτικές ψηφίζουμε, για να εκλέξουμε τους πιο ικανούς και κατάλληλους Ευρωβουλευτές. Η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και στο κρίσιμο θέμα της ακρίβειας, έχει φροντίσει σε αυτήν την προεκλογική περίοδο να αναδείξει και την ευρωπαϊκή του διάσταση και έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς να ακούσει ουσιαστικό αντίλογο.

Φτάνουμε πλέον στο τέλος αυτής της προεκλογικής περιόδου. Πώς θα τη χαρακτηρίζατε γενικά, αλλά και τι εντυπώσεις σας άφησε η δική σας εκστρατεία;

Γενικά νομίζω ότι η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε από τους διαξιφισμούς στο φλέγον ζήτημα της ακρίβειας που προανέφερα. Δεν δόθηκε έτσι προσοχή σε μια σειρά άλλων ευρωπαϊκών θεμάτων που θα απασχολήσουν την επόμενη Ευρωβουλή. Από την πλευρά μου, επειδή με ρωτήσατε, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, διότι τοποθετήθηκα συγκεκριμένα στα μεγάλα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη, τα αγροτικά, το μεταναστευτικό και το δημογραφικό. Νομίζω ότι ο ψηφοφόρος που θα με εμπιστευτεί ξέρει ακριβώς για τί ψηφίζει και τί πρέπει να περιμένει από εμένα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις