ΝΑΤΟ – Ουκρανία πόλεμος: “Πράσινο φως” για επίθεση σε στόχους εντός της Ρωσίας

ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ – Ουκρανία πόλεμος: “Πράσινο φως” για επίθεση σε στόχους εντός της Ρωσίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, σε έναν πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

07.06.2024 | 14:16

Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα – βάσει του διεθνούς δικαίου – να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στη Σουηδία. «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον σε στρατιωτική βάση κοντά στη Στοκχόλμη. «Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμα να πλήξει νόμιμους, στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος του επιτιθέμενου μέρους, του επιτιθέμενου – στην προκειμένη περίπτωση της Ρωσίας», πρόσθεσε.

DW: Πώς η Γερμανία προετοιμάζεται για την περίπτωση πολέμου -Κελάρια, οικιακά δωμάτια και shelter sharing
Politico: Ποιοι είναι οι καλύτεροι «φίλοι» του Πούτιν στο ευρωκοινοβούλιο -Ανάμεσά τους 3 Έλληνες ευρωβουλευτές

«Πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει η Ρωσία εναντίον μιας ειρηνικής, δημοκρατικής γειτονικής χώρας – της Ουκρανίας – η οποία σε κανένα σημείο δεν αποτέλεσε απειλή για τη Ρωσία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος», υπογράμμισε ακόμη. Η δήλωση έγινε στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ να δώσουν πρόσφατα στην Ουκρανία την άδεια να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος κοντά στο Χάρκοβο. Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριξε ότι από τότε έχουν χρησιμοποιηθεί πύραυλοι HIMARS σε μη στρατιωτικούς στόχους.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι οι θάνατοι αυτοί στο Μπέλγκοροντ που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, αφού οι ΗΠΑ συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος προκειμένου να υπερασπιστεί την επαρχία του Χαρκόβου που δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον ότι έδωσε το πράσινο φως για τέτοιου είδους επιθέσεις ισοδυναμούν «με ομολογία (…) για τον θάνατο παιδιών και γυναικών στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ουκρανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η εμπιστοσύνη στον Ζελένσκι, δείχνει δημοσκόπηση

Σε πτώση βρίσκεται η εμπιστοσύνη των Ουκρανών στο πρόσωπο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Ειδικότερα, το 59% συνεχίζει να εμπιστεύεται τον Ουκρανό πρόεδρο. Όμως το ποσοστό βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της εισβολής. Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022, η δημοτικότητα του Ζελένσκι κατέγραψε άλμα και τον Μάιο εκτοξεύθηκε στο 90%, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου. Ωστόσο, υποχώρησε στο 77% τον περασμένο Δεκέμβριο, στο 64% τον Φεβρουάριο και στο 59% τον Μάιο, όπως ανέφερε το Ινστιτούτο σε ανακοίνωση, επικαλούμενο τη δημοσκόπηση που διενήργησε στα μέσα Μαΐου με αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 1.000 προσώπων. Παράλληλα, η δυσπιστία προς τον πρόεδρο αυξήθηκε στο 36% τον Μάιο συγκριτικά με 35% τον Φεβρουάριο, 22% τον Δεκέμβριο και 7% τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η αποτυχία της αντεπιθεσης και τα σκάνδαλα διαφθοράς

Ο Ζελένσκι βρέθηκε αντιμέτωπος με σειρά προκλήσεων, όπως την αποτυχία της αντεπίθεσης την περασμένη χρονιά, την έντονη συζήτηση για την επιστράτευση που συχνά επικρίθηκε ως άδικη και σκάνδαλα διαφθοράς μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Ο αρχηγός του κράτους «διατηρεί τη νομιμότητα του στα μάτια της ουκρανικής κοινωνίας» και το « 70% με 80%» του πληθυσμού αντιτίθεται στη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών, σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του ινστιτούτου Άντον Γκρουτσένσκι, στην ανακοίνωση. Αντίθετα, οι Ουκρανοί είναι ολοένα και πιο επικριτικοί για ορισμένους κυβερνητικούς διορισμούς και ανησυχούν για την κοινωνική «ισότητα», κυρίως στη μάχη κατά της διαφθοράς και τη «ισότιμη» κατανομή του βάρους του πολέμου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε διάσημος ως κωμικός. Εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας χωρίς να έχει πολιτική εμπειρία, τον Απρίλιο του 2019, με 73% για πενταετή θητεία, η οποία έπρεπε να παραταθεί επ’ αόριστον λόγω του πολέμου. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του μειώθηκε στο 37% ένα μήνα πριν από την έναρξη της εισβολής. Εάν δεν είχε μεσολαβήσει η ρωσική εισβολή, οι προεδρικές εκλογές θα γίνονταν τον Μάρτιο του 2024, όμως η νομοθεσία στην Ουκρανία απαγορεύει τη διενέργεια κάθε εκλογικής διαδικασίας όσο είναι σε ισχύ στρατιωτικός νόμος. Ύστερα από ενδοιασμούς, οι ουκρανικές αρχές εγκατέλειψαν την ιδέα να διοργανώσουν εκλογές κατά τη διάρκεια του πολέμου καθώς το 20% της χώρας είναι υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού και εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στο εξωτερικό. Η Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση αυτή για να αποδυναμώσει πολιτικά το Κίεβο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που επανεξελέγη για πέμπτη θητεία τον Μάρτιο, έχει ήδη δηλώσει σε πολλές περιστάσεις ότι δεν θεωρεί πλέον τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι νόμιμο πρόεδρο.

 

Exit mobile version