Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νέοι και Ευρωεκλογές: Ανάλυση του BBC για τις προτιμήσεις της νεολαίας
ΚΟΣΜΟΣ

Νέοι και Ευρωεκλογές: Ανάλυση του BBC για τις προτιμήσεις της νεολαίας

Νέοι και Ευρωεκλογές: Οι μικρότεροι σε ηλικία ψηφοφόροι αισθάνονται ότι τα πιο παραδοσιακά κόμματα δεν αφουγκράζονται τις ανησυχίες της

Τον τόνο στις φετινές ευρωεκλογές θα δώσει η νέα γενιά, ακόμη και οι 16χρονοι που σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα ψήφου, όπως αναφέρει σε άρθρο του το ΒΒC. Στην χώρα μας οι νέοι ψηφίζουν από τα 17. Η νέα γενιά της γηραιάς ηπείρου δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα δεξιά και τα ακροδεξιά κόμματα, επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο. Καθώς οι Ευρωπαίοι προσέρχονται στις κάλπες που έχουν στηθεί σε 27 χώρες για την εκλογή του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκατομμύρια νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Σε ορισμένες χώρες, η ηλικία ψήφου μειώθηκε στα 16 έτη. Κατά συνέπεια, ανήλικοι στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Αυστρία, και τη Μάλτα θα έχουν δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις εκλογές, όπως γράφει το BBC. «Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για εμάς, γιατί μας δίνει μια φωνή που δεν είχαμε ποτέ άλλοτε πριν», λέει η Mare Verlinde, μια 17χρονη φοιτήτρια από το Βέλγιο. «Νομίζω ότι η Ευρώπη πρέπει να δυναμώσει και να είναι πιο ισχυρή, δεν μπορούμε πάντα να βασιζόμαστε στο ΝΑΤΟ», υποστηρίζει από την πλευρά του ο φίλος της, Auguste Duchene.

«Θέλουμε να καταργήσουμε το status quo»

Για πολλούς από τους συνομηλίκους τους, αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές όσον αφορά την ασφάλεια. Μεγάλωσαν ακούγοντας να τους λένε ότι η Ευρώπη είναι ασφαλής, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, αυτή η θεωρία αυτή έχει καταρριφθεί. Η 17χρονη Lore Sleeckx ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός ακόμη πολέμου στην Ευρώπη. «Οι καθηγητές μου στην Ιστορία υποστηρίζουν ότι δεν θα εκπλαγούν αν γινόταν ένας παγκόσμιος πόλεμος στο μέλλον. Αυτό πραγματικά με τρομάζει», προσθέτει. Στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, οι νέοι προσήλθαν στην κάλπη καταγράφοντας αριθμούς ρεκόρ. Οι ψήφοι τους ενίσχυσαν στην πλειοψηφία τους τα πράσινα κόμματα που υπερασπίστηκαν ισχυρές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, όπως σχολιάζει το BBC, πέντε χρόνια αργότερα, η κατάσταση στη γηραιά ήπειρο έχει αλλάξει.

«Θέλουμε να καταργήσουμε το status quo, και για το λόγο αυτό πολλοί από τους φίλους μου ψηφίζουν δεξιά κόμματα», υποστηρίζει ο νεαρός Ούγγρος Bence Szabó. «Ότι έρχεται από τα δεξιά δαιμονοποιείται, όμως μπορούμε στην πραγματικότητα να λύσουμε τα ζητήματα που η αριστερά προσπάθησε να λύσει και απέτυχε», λέει ο 25χρονος. Στις φετινές ευρωεκλογές πάντως τα θέματα που απασχολούν τους νέους Ευρωπαίους, ποικίλλουν: Πόλεμος στην Ευρώπη, υπερθέρμανση του πλανήτη, αβέβαιη αγορά εργασίας και έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης.

Για τον 28χρονο Ιταλό Giorgio, η στάση της Ε.Ε. για τη μετανάστευση είναι πολύ επιεικής

«Δεν είμαστε εξτρεμιστές. Είμαστε απλώς οργισμένοι», επισημαίνει ο 25χρονος Lazar Potrebic από μια ουγγρική μειονότητα στη Σερβία που έχει δικαίωμα ψήφου. Ο Potrebic όπως και πολλοί από τους συνομηλίκους του, εκφράζουν φόβο για το μέλλον και αισθάνονται ότι τα πιο παραδοσιακά κόμματα δεν αφουγκράζονται τις ανησυχίες τους. «Νιώθουμε ότι οι ανάγκες μας δεν ικανοποιούνται. Οι άνθρωποι της ηλικίας μας κάνουν σημαντικά βήματα ζωής. Πιάνουμε την πρώτη μας δουλειά, σκεφτόμαστε να κάνουμε οικογένεια… αλλά αν κοιτάξετε σε όλη την Ευρώπη, οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί και είναι δύσκολο να βρούμε μία θέση εργασίας».

«Βεβαίως, η αίσθηση ότι δε ακούγεται η φωνή σου όταν είσαι νέος, ότι δεν είσαι μέρος της εξίσωσης, δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά πολλά από τα κόμματα της Ακροδεξιάς φλερτάρουν με την ψήφο της νεολαίας», υποστηρίζει ο Dave Sinardet, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Όπως εξηγεί το συλλογισμό του στο βρετανικό δίκτυο, «η ριζοσπαστική δεξιά διοχετεύει αισθήματα κατά του κατεστημένου. Υπάρχει λίγο επαναστατική ατμόσφαιρα – ειδικά όταν πρόκειται για την «ατζέντα» της κατά της αφύπνισης – και αυτό απευθύνεται στους νέους».

Για τον 28χρονο Ιταλό Giorgio, η στάση της Ε.Ε. για τη μετανάστευση είναι πολύ επιεικής. Και γι΄αυτό, όπως λέει, θα ψηφίσει το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» με επικεφαλής την πρωθυπουργό της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι, αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη επιτυχία της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Ο νεαρός Ιταλός θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να υιοθετήσουν μια μεταναστευτική πολιτική σαν αυτή της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας, οι οποίες αμφισβήτησαν το νέο σύμφωνο μετανάστευσης της Ε.Ε που δίνει στις χώρες που διαφωνούν το δικαίωμα να πληρώνουν αντί να λαμβάνουν νέες αφίξεις.

Εκστρατεία ακροδεξιών στην Ευρώπη

Οι ακροδεξιοί πολιτικοί εφαρμόζουν επίσης καλύτερη στρατηγική στο διαδίκτυο με στόχο να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της νεολαίας και να αλιεύσουν ψήφους. Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το «πολιτικό τέκνο» της σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ο πολιτικός Ζορντάν Μπαρντελά – ο χαρισματικός 28χρονος επικεφαλής της «Εθνικής Συσπείρωσης» που ηγείται της λίστας του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Με 1,2 εκατομμύρια ακολούθους στο TikTok, καθιστά το κόμμα του ελκυστικό στους νέους της Γαλλίας, ανεβάζοντας ένα βίντεο με το ίδιο να απευθύνεται στους συμπολίτες του κάθε φορά. Πρόσφατη έρευνα δείχνει πάντως ότι το 36% των Γάλλων κάτω των 24 ετών τον υποστηρίζει.

Στην Ιταλία, ο Ματέο Σαλβίνι του ακροδεξιού κόμματος «Λέγκα» κάνει εκστρατεία στο Instagram με το σύνθημα «Λιγότερη Ευρώπη, περισσότερη Ιταλία» ενώ δημοσιεύει εικόνες με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης υποδηλώνοντας ότι «περισσότερη Ευρώπη» σημαίνει να αναγκάζεσαι να τρως έντομα, να γεννούν άντρες με γένια σαν τον Ιησού και το ασυγχώρητο αμάρτημα να βάζεις ανανά στην πίτσα. Επικαλούμενο τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το BBC επισημαίνει ότι, περισσότεροι από έξι στους δέκα νέους πολίτες της ΕΕ δηλώνουν ότι πρόκειται να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές την Κυριακή.

Ωστόσο, αντί για ένα «πράσινο κύμα», αυτή τη φορά θα μπορούσε η ψήφος τους να ενισχύσει τα πιο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα από την ίδρυση της ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει σε βάθος την ατζέντα της Ευρώπης σε θέματα όπως το κλίμα, τη μετανάστευση και τη στήριξη προς την Ουκρανία, τη χώρα που βομβαρδίζει ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν από την 24η Φεβρουαρίου του 2022.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις