Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελλάδα Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Τα οφέλη για τη χώρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Τα οφέλη για τη χώρα

Ελλάδα Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Η υποστήριξη της Άγκυρας

Νέες «πόρτες» στη διπλωματία της χώρας ανοίγει η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει την ισχύ της και την καθιστά έναν ισχυρό παράγοντα σε διεθνές πλέον επίπεδο.  Η Ελλάδα εντάσσεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια περίοδο μεγάλων διεθνών ανατροπών και προκλήσεων, όπως είναι ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, το ανοιχτό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα που παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στην Ευρώπη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο έχει τεράστια σημασία, αφού έχει την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Πρόκειται για τον οργανισμό που μπορεί να ερευνά κάθε διένεξη ή κάθε κατάσταση που θα ήταν δυνατό να οδηγήσει σε διεθνείς προστριβές ή να δημιουργήσει διένεξη και να συστήνει στα μέρη τις κατάλληλες ενέργειες ή μεθόδους διακανονισμού. Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας κρίνει πως υπάρχει απειλή για την ειρήνη, διατάραξη της ειρήνης ή επιθετική ενέργεια, μπορεί να παρεμβαίνει και να λαμβάνει μη στρατιωτικά ή ακόμη και στρατιωτικά μέτρα για την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Η υποστήριξη της Άγκυρας

Στην ψηφοφορία η Ελλάδα συγκέντρωσε 182 ψήφους και τα υπόλοιπα μέλη που εξελέγησαν μαζί της ήταν: Δανία, Παναμάς, Σομαλία και Πακιστάν, ενώ η διετής θητείας ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2025. Την υποψηφιότητα της Ελλάδας στήριξε και η Άγκυρα καθώς το 2023 μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και την έναρξη της επαναπροσέγγισης η Άγκυρα ανακοίνωσε την απόφαση της να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μία κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως υψηλού συμβολισμού από την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα που ήταν δύο φορές μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τις περιόδους 1952-1953 και 2005-2006, επιβεβαιώνεται ξανά την ισχύ της, καθώς εντάσσεται στο επίκεντρο των διεθνών αποφάσεων, ενδυναμώνεται η διπλωματική θέση της Αθήνας στις δεσμευτικές αποφάσεις που αφορούν τα μεγάλα γεγονότα του πλανήτη και όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα γίνεται συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής».

Όταν μοιράστηκε τη διετή θητεία με την Τουρκία

Παλιοί διπλωμάτες θυμούνται ότι η Ελλάδα στο παρελθόν μοιράστηκε τη διετή θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την Τουρκία, το 1952. Τότε, όπως σημειώνει ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Γεννηματάς στο βιβλίο του «Ακόμα και με δανεικό στυλό γράφεται Ιστορία», επικρατούσε η εντύπωση πως η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποτελούσε εκκίνηση επίτευξης του επιδιωκόμενου στόχου της εξωτερικής πολιτικής, της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Η υποψηφιότητα τότε δηλώθηκε με παρότρυνση των Αμερικανών και ρωσική αντίδραση, ενώ ακολούθησε σειρά άκαρπων ψηφοφοριών. Ο διαμοιρασμός της θητείας με την Τουρκία ήταν η συμβιβαστική λύση, ενώ η Ελλάδα έκανε δύο αποτυχημένες προσπάθειες για το 1989-90 και το 1999-2000.

Τα πολλαπλά οφέλη για την Αθήνα

Συνοπτικά η σημασία της εκλογής της Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημαίνει:

– Η Αθήνα θα βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών αποφάσεων και επιρροών και θα επηρεάζει άμεσα, με την ψήφο της, τις διεθνείς εξελίξεις.

– Η χώρα θα έχει την ευκαιρία να αυξήσει το γεωπολιτικό και διπλωματικό της αποτύπωμα, καθώς θα λαμβάνει ενεργά μέρος στις αποφάσεις.

– Με δύο πολέμους να βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή επιρροής της, αυτόματα συνεπάγεται την ενδυνάμωση της άμυνάς της απέναντι στις τραγικές συνέπειες ή ακόμα και στο πεδίο.

– Η Ελλάδα αναλαμβάνει ενεργό λόγο στις αποφάσεις που αφορούν στο Διεθνές Δίκαιο.

– Η ελληνική διπλωματία, ως άμεσα εμπλεκόμενη, θα έχει την ευκαιρία να θέτει απευθείας στην Ημερήσια Διάταξη, ζητήματα που αφορούν την ίδια ή και συμμάχους της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο διπλωματίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις