Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

18

Οκτωβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Προεκλογικό φινάλε στο Σύνταγμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογικό φινάλε στο Σύνταγμα

Στις 20:00 η κεντρική προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού για τις Ευρωεκλογές της Κυριακής

Την αυλαία μιας δύσκολης προεκλογικής περιόδου ρίχνει σήμερα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος λίγο μετά τις 20:00 θα ανέβει στο βήμα της κεντρικής συγκέντρωσης της ΝΔ στο Σύνταγμα, όπως και τον περασμένο Ιούνιο στις εθνικές εκλογές. Χθες Πέμπτη, από τα ναυπηγεία στη Λοριάν όπου κατασκευάζονται οι φρεγάτες Μπελαρά, ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, δίνοντας ωστόσο έμφαση στη σημασία της ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

«Έχουμε και μια υποχρέωση και ως Ευρώπη να στηρίξουμε την αμυντική μας βιομηχανία, να υπάρχει, θα έλεγα, μεγαλύτερος εξορθολογισμός των δαπανών, να μην υπάρχει τέτοια πολυτυπία. Να δώσω ένα παράδειγμα: τα επόμενα πλοία του μέλλοντος, η επόμενη κορβέτα ας πούμε, θα μπορούσε να είναι μια ευρωπαϊκή προσπάθεια. Αντί να χτίζει κάθε χώρα το δικό της πλοίο και να μην έχουμε οικονομίες κλίμακος, όλοι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε σε αυτή την προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, πάνω στην υπό κατασκευή φρεγάτα «Κίμων». Επανέλαβε δε, την πρωτοβουλία του ίδιου και του Ντόναλντ Τουσκ για τη δημιουργία ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου με χρηματοδότηση μεγάλων projects από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως η πρότασή τους για ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ολόκληρης της Ευρώπης.

Οι… γαλάζιες δημοσκοπήσεις

Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τη ΝΔ πέφτει απόψε στο Σύνταγμα με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ βρίσκεται εντός του στόχου που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για το 33%, όμως όλα θα εξαρτηθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνεργατών, από το πόσοι και ποιοι ψηφοφόροι θα φτάσουν την Κυριακή μέχρι τις κάλπες. Όπως προκύπτει από τη χθεσινή δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, οι συσπειρώσεις των περισσότερων κομμάτων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μοιάζουν να χαλαρώνουν, ενώ ανεβαίνει σχεδόν κατά 4,5 μονάδες το ποσοστό των ψηφοφόρων που λέει ότι δεν θεωρεί τις ευρωεκλογές σημαντικές.

Εν προκειμένω, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ έχει εύρος τιμών από 30,6% έως 35,4% και μέση τιμή 33%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί από 14,7% με «ταβάνι» το 18,5% και μέση τιμή το 16,6%. Το ΠΑΣΟΚ έχει «κατώφλι» το 10,1% και «ταβάνι» το 13,3%, με μέση τιμή το 11,7%. Ακολουθούν με βάση τη μέση τιμή της εκτίμησης ψήφου η Ελληνική Λύση με 8,4% (εύρος από 7% έως 9,8%), το ΚΚΕ με μέση τιμή 7,8% (από 6,4% έως 9,2%), η Νίκη με 3,6%, το ΜέΡΑ25 με 2,8%, η Φωνή Λογικής με 2,6%, η Νέα Αριστερά με 2,45% και οι Δημοκράτες με 1,9%.

Επιμέρους ενδιαφέρον, πάντως, έχει και η έρευνα της εταιρίας «To The Point» για την CRETA Τηλεόραση. Σε αυτή, η ΝΔ εξακολουθεί να καταγράφει προβάδισμα σε όλους τους νομούς της Κρήτης, έστω και «ψαλιδισμένο» σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, ενώ στη δεύτερη θέση εμφανίζεται χωρίς συζήτηση το ΠΑΣΟΚ. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά τρίτος, παρά την εντοπιότητα του κ. Κασσελάκη. Πιο συγκεκριμένα, σε Παγκρήτιο επίπεδο η ΝΔ εμφανίζεται στο 26,1% στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 20,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτος με 13,4%. Επιμέρους, στο Ηράκλειο Η νδ προηγείται με ποσοστό 24,8%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 20%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 14,9%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις