Η ώρα της κρίσης για κόμματα και υποψήφιους έφτασε και τον πρώτο λόγο έχουν τώρα οι ψηφοφόροι, όσοι εξ αυτών προσέλθουν στις κάλπες, αφού σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπικές μετρήσεις η αποχή ενδέχεται μα καταγράψει μεγάλα ποσοστά και ίσως τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Του Γιάννη Ντσούνου
Οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές αποσύρονται από την σκηνή και πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν πλέον οι πολίτες, που θα επιλέξουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο. Ποια κριτήρια όμως έχουν οι ψηφοφόροι που σπεύδουν να ψηφίσουν; Είναι οικονομικά; Είναι ιδεολογικά; Είναι κοινωνικά; Είναι πολιτικά; Ή μήπως είναι όλα αύρα μαζί;
Ο ρόλος της οικονομίας
Η αλήθεια είναι ότι οι ευρωεκλογές θεωρούνται από πολλούς πιο «χαλαρές», ωστόσο αυτήν ακριβώς την αντίληψη και θεώρηση είναι που ξορκίζουν όλα τα κόμματα για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων. Όμως υπάρχει και εκείνη η μερίδα των ψηφοφόρων που αντιλαμβάνονται ότι μέσω της ευρωκάλπης μπορούν να στείλουν πολλαπλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Ένα κριτήριο είναι σίγουρα η οικονομία και όχι στην γενική της κατάσταση, αλλά στην καθημερινότητα του καθενός.\
Με αυτό ως κριτήριο κάποιοι θα βρουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουν την δυσαρέσκειά τους απέναντι στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της ακρίβειας και της αύξησης του πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι θα επιδοκιμάσουν με την ψήφο τους την αύξηση του εισοδήματος, για παράδειγμα, μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού ή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Ασφάλεια και σταθερότητα
Επόμενο κριτήριο για αρκετούς συμπολίτες μας αποτελεί η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή και μέσω της επιλογής τους θα επιβραβεύσουν ή θα αποδοκιμάσουν την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην εγκληματικότητα και την παραβατικότητα. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν αρκετοί συμπολίτες μας και στην σταθερότητα που επιθυμούν να υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στις σχέσεις μας με την Τουρκία αλλά και την Ευρώπη, επομένως καταγράφεται και αυτό ως κριτήριο επιλογής ψήφου. Και τέλος υπάρχουν και οι λεγόμενοι « παραδοσιακοί» ψηφοφόροι, που είναι σταθεροί ιδεολογικά σε ένα κόμμα και ψηφίζουν την ίδια κομματική παράταξη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι αναποφάσιστοι
Η πιο δύσκολα προσεγγίσιμη μερίδα των ψηφοφόρων είναι οι αναποφάσιστοι, που και σε αυτές τις εκλογές καταγράφουν ένα σημαντικό ποσοστό. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν μεγάλο βάρος σε αυτήν την δεξαμενή ψηφοφόρων, αφού εάν τους έπεισαν να τους επιλέξουν, τότε αποκτούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους. Σημαντική λεπτομέρεια εδώ αποτελεί το γεγονός ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι πάνε τελικά να ψηφίσουν και δεν επιλέγουν την αποχή. Η ώρα της κρίσης έφτασε, λοιπόν, οι πολίτες έχουν ακούσει, έχουν κοστολογήσει, έχουν αποφασίσει και έχουν επιλέξει. Μένει τώρα να δούμε την επιλογή των πολιτών και να μεταφράσουν σωστά τα κόμματα και οι ηγεσίες τους τα μηνύματα που θα στείλουν.