Κηδεία Μπιρσίμ: Τελευταίο πλάνο για τον «μάγο» της σκηνοθεσίας

ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία Μπιρσίμ: Τελευταίο πλάνο για τον «μάγο» της σκηνοθεσίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Κηδεία Μπιρσίμ: Η οικογένειά του, φίλοι και συνάδελφοι τον συνόδευσαν στο «τελευταίο αντίο»

10.06.2024 | 16:39

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης είπαν το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη Τάσο Μπιρσίμ συγγενείς και φίλοι, στην αίθουσα τελετών του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας. Μετά το τρισάγιο που ετελέσθη, μίλησαν για αυτόν ο ανιψιός του Νίκος, ο γιος του Στάμος και ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης. Στεφάνια έστειλαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο όμιλος ΑΝΤΕΝΑ. Ο Στάμος Μπιρσίμ ευχαρίστησε τη διοίκηση και το προσωπικό του Αποτεφρωτηρίου για την άψογη διοργάνωση της τελετής. Ο αγαπημένος σκηνοθέτης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος υπήρξε διευθυντής τηλεόρασης στην ΕΡΤ κατά τη δεκαετία του 1980, άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Ιουνίου.

Ο ίδιος ήταν ένας μάγος της κάμερας, ένας εργάτης της εικόνας, που ποτέ δεν είδε την δουλειά του με όρους επαγγελματικούς. Ζούσε μέσα σε αυτήν και από αυτήν. Και με ευγένεια και ταπεινότητα, απέφευγε διπλωματικά και διακριτικά να δώσει συνεντεύξεις. Αμέτρητες προσπάθειες κάθε φορά που συναντιόμαστε σε πλατό ή σε τηλεοπτικά γεγονότα προκειμένου να δώσει μία συνέντευξη και να αφηγηθεί όλα όσα έζησε πίσω από τις κάμερες. Δεν ήθελε, όχι από σνομπισμό, αλλά γιατί η ματιά του πάντα είχε σαν στόχο να αναδείξει στον πυρήνα της εικόνας, στο κέντρο του πλάνου αυτόν ή αυτούς που είχε απέναντί του και όχι τον ίδιο.

Το έργο του

Τα «Αγρίμια», ο «Εφιάλτης», ο «Πύργος Μοσκώφ» και φυσικά το ιστορικό και αξεπέραστο «Θέατρο της Δευτέρας». Στον τομέα της σκηνοθετικής επιμέλειας και εικονοληψίας μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται ο «Αγνωστος πόλεμος» το ‘Εκείνος κι εκείνος», η «Γειτονιά μας» και δεκάδες άλλες παραγωγές. Ο Μπιρσίμ υπέγραψε και την δημιουργία, την οργάνωση της παραγωγής και την σκηνοθεσία πρωινής ζώνης για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση με την εκπομπή «Μια καλημέρα είναι αυτή» στην ΕΡΤ1. Η πορεία του συνεχίστηκε σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς όπως ο ΑΝΤ1 στον οποίο ήταν διευθυντής τηλεόρασης και εργάστηκε για την οργάνωση και την καλλιτεχνική θεμελίωση του σταθμού, ο ΣΚΑΪ με πληθώρα παραγωγών από την θέση του Συμβούλου και του Διευθυντή τηλεόρασης ενώ παράλληλα ο Μπιρσίμ έβαζε την σφραγίδα του στα μεγάλα τηλεοπτικά γεγονότα, κυρίως πολιτικού περιεχομένου, πέρα και πάνω από τα κανάλια.

Συνεργάστηκε στενά με το Mega από το 1993 με εκπομπές όπως το «60’χωρίς μοντάζ», «Ρεπορτάζ στην ομίχλη», «Ενώπιος ενωπίω», «Ελλήσποντος», «Ανατροπή», ενώ ήταν επικεφαλής στην παραγωγή εκλογικών μαραθωνίων, πολιτικών debate, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και αθλητικών μεταδόσεων. Ήταν πίσω από τις κάμερες στην τελετή εγκαινίων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» το 2001, στην υποδοχή του Ευρώ το 2002, στα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» το 2004, αλλά και στους Μεσογειακούς Αγώνες, στο Ευρωμπάσκετ, στην υποδοχή των Ολυμπιονικών το 1996 κ.ά. Φυσικά, ο μεγάλος σταθμός θα είναι το 1981 όπου θα αναλάβει την απευθείας σύνδεση (κάλυψη) όλων των προεκλογικών συγκεντρώσεων και συνδιασκέψεων του ΠΑΣΟΚ, τα τηλεοπτικά σποτ και όλα όσα αφορούν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Από το 2017 έως και πρόσφατα ο Τάσος Μπιρσίμ ήταν ο σκηνοθέτης της εκπομπής «Με αρετή και τόλμη» των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ετικέτες
Exit mobile version