Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πάφος φωτιά: Εκκενώθηκαν χωριά
ΕΛΛΑΔΑ

Πάφος φωτιά: Εκκενώθηκαν χωριά

Πάφος φωτιά: Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Μαίνεται ανεξέλεγκτα η φωτιά στην Πάφο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός, ενώ έχουν εκκενωθεί οι κοινότητες Πολέμι και Ψάθι, όπως και τα χωριά Χούλου, Λεμόνα. Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται και οι κάτοικοι της γειτονικής κοινότητας του Αγίου Δημητριανού, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν χρειάσθηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.  Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, πληροφορίες κάνουν λόγο για εκτεταμένες ζημιές. Υπάρχει μεγάλο μέτωπο το οποίο αναπτύσσεται ανατολικά. Διασώθηκε, την ίδια στιγμή, κτηνοτρόφος ο οποίος είχε αποκλειστεί σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας του στην περιοχή Ψαθί. Άνδρες που επιχειρούν στο πλαίσιο της προσπάθειας για πυρόσβεση, τον εντόπισαν και τον διέσωσαν. Από τις πρώτες πληροφορίες προκύπτει πως φέρει μόνο εξωτερικά τραύματα και συγκεκριμένα ελαφρές εκδορές. Σημειώνεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη συνάντηση του με τον Βασιλιά της Ιορδανίας ζήτησε συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Πάφο με επιπρόσθετα πτητικά μέσα. Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας έδωσε οδηγίες για να γίνουν αμέσως οι όποιες ενέργειες για να σταλούν τα πτητικά μέσα στην Κύπρο.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την εκκένωση

Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες που καταβάλλονται από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην επαρχία Πάφου. Η Αστυνομία προχώρησε σε ανάκληση προσωπικού. Η φωτιά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, ξέσπασε σε περιοχή με ξηρά χόρτα, χαμηλή άγρια βλάστηση και δέντρα. Η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε με έξι οχήματα ενώ συνέδραμαν άλλα τρία του Τμήματος Δασών και ένα από την Υπηρεσία Θήρας. Επιπρόσθετα εργάζονταν και προωθητές γαιών. Τις από αέρος προσπάθειες συνέδραμαν στη συνέχεια και τα δύο Ιορδανικά ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, ελικόπτερο της ΜΑΕΠ και επίγειες δυνάμεις από Επαρχία Λεμεσού και ΕΜΑΚ. Η σοβαρότητα της κατάστασης φαινόταν και από το γεγονός ότι οι καπνοί είχαν καλύψει μέχρι και την κοινότητα Τάλα, σε αρκετά χιλιόμετρα απόσταση νοτιότερα από το επίκεντρο της πυρκαγιάς, ενώ ορατοί ήταν και από μεγάλα τμήματα της πόλης της Πάφου, αλλά και στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, είπε ότι τα αίτια της πρόκλησης της πυρκαγιάς θα εξεταστούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η ελληνική συνδρομή

Δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, αποστέλλει η χώρα μας στην Κύπρο, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των κυπριακών αρχών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο αεροσκάφη». Στην συνδρομή της Ελλάδας στην Κύπρο που πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου αναφέρεται σε ανάρτησή του στο “X” ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας ότι «ενωμένοι θα παλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές και να προστατέψουμε ζωές, περιουσίες και δάση».

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας στην ανάρτησή του επισημαίνει: «Με δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 η Πολιτική Προστασία της χώρας μας συνδράμει την Κύπρο που πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου. Η κλιματική κρίση δοκιμάζει σκληρά όλο τον πλανήτη και ακόμα περισσότερο τις μεσογειακές χώρες. Ενωμένοι θα παλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές και να προστατέψουμε ζωές, περιουσίες και δάση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις