Taste Atlas Ελλάδα 2024: Η αγαπημένη “αλοιφή” στα καλύτερα dips στον κόσμο

PLUS

Taste Atlas Ελλάδα 2024: Η αγαπημένη “αλοιφή” στα καλύτερα dips στον κόσμο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Taste Atlas: Το τζατζίκι στο top5 με τα 100 καλύτερα dips στον κόσμο - Ποια άλλα έξι συμπληρώνουν τη λίστα

11.06.2024 | 09:20

Τη λίστα με τα 100 καλύτερα dips σε όλο τον κόσμο δημοσίευσε το Taste Atlas, με το τζατζίκι να είναι στην πρώτη πεντάδα. Την πρωτιά έχει το λιβανέζικο τουμ και την πεντάδα κλείνει το τζατζίκι. Ωστόσο στη γευστική λίστα του Taste Atlas υπάρχουν κι άλλα ελληνικά dips. Έτσι εκτός από το τζατζίκι, στην 21η θέση είναι η σκορδαλιά, στην 24η θέση η τυροκαυτερή, στην 34η θέση η φάβα, στην 38η θέση η μελιτζανοσαλάτα, στην 56η θέση η ταραμοσαλάτα και στην 80η θέση η καπαροσαλάτα.

5η θέση, τζατζίκι

«Το τζατζίκι είναι ένα ελληνικό παρασκεύασμα από γιαούρτι, αγγούρια, σκόρδο και πολλά βότανα και μπαχαρικά, όπως άνηθο, δυόσμο ή μαϊντανό. Συνήθως σερβίρεται ως σάλτσα που συνοδεύει πολλά πιάτα με κρέας, ως απλό dip ή ως ορεκτικό. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη cacik, που είναι ένα πολύ παρόμοιο dip, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το τζατζίκι προέρχεται από το ινδικό dip raita. Το τζατζίκι σερβίρεται πάντα κρύο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές να σερβίρεται με πιάτα όπως ο γύρος και το σουβλάκι. Συχνά, σερβίρεται με πίτα ως μέρος του πρώτου πιάτου ενός μεγάλου γεύματος. Με την τεράστια δημοφιλία του και το γεγονός ότι είναι ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά dip, δεν είναι παράξενο που υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές για το τζατζίκι, σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Σερβία» γράφει το Taste Atlas.

21η θέση, σκορδαλιά

«Η σκορδαλιά είναι ένα γευστικό ελληνικό πιάτο που φτιάχνεται από έναν συνδυασμό πουρέ πατάτας, ελαιόλαδο, ξύδι, ωμό σκόρδο και αμύγδαλα. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως ως dip είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε παγωμένο, οπότε συνήθως συνδυάζεται με ζεστή πίτα. Λόγω της έντασής της, η σκορδαλιά σερβίρεται επίσης συχνά ως συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα με ψάρι ή λαχανικά».

24η θέση, τυροκαυτερή

«Αυτή η κρεμώδης ελληνική σάλτσα παρασκευάζεται συνήθως από φέτα, γάλα ή γιαούρτι, καυτερές πιπεριές, ελαιόλαδο και ξύδι. Αν και πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο, είναι επηρεασμένο από την περιοχή και μπορεί να περιέχει οτιδήποτε, από κόκκινες πιπεριές μέχρι άλλα είδη τυριού. Η τυροκαυτερή είναι ένα τυπικό ελληνικό ορεκτικό και ένα τυπικό πιάτο που συνήθως συνοδεύεται με ζεστή πίτα».

34η θέση, φάβα

«Η φάβα είναι ένα απίστευτα γευστικό πιάτο. Αποτελείται από κίτρινα μπιζέλια που μαγειρεύονται μαζί με κρεμμύδια και διάφορα μπαχαρικά μέχρι να διαλυθούν εντελώς και να μετατραπούν σε έναν κρεμώδες, βελούδινο πουρέ. Πιστεύεται ότι το όνομα του πιάτου προέρχεται από τη λατινική λέξη favus, που σημαίνει φασόλια ή φάβα, αν και δεν χρησιμοποιούνται ποτέ στην παραγωγή αυτού του κρεμώδους dip. Η φάβα συναντάται σε πολλές ταβέρνες σε όλη τη χώρα και συνήθως απολαμβάνεται ως μεζές, που παραδοσιακά σερβίρεται με ψιλοκομμένα κρεμμύδια και λίγο ελαιόλαδο».

38η θέση, μελιτζανοσαλάτα

«Αυτό το κλασικό ελληνικό dip συνήθως συνδυάζει ψητή μελιτζάνα, σκόρδο και ελαιόλαδο σε ένα κρεμώδες και γευστικό πιάτο που απολαμβάνεται κυρίως ως μέρος του παραδοσιακού γεύματος που αποτελείται από μια επιλογή μικρών πιάτων. Συνήθως γαρνίρεται με μαϊντανό και λίγο ελαιόλαδο και συνοδεύεται από τραγανό, χωριάτικο ψωμί».

56η θέση, ταραμοσαλάτα

«Η ταραμασάλατα είναι μια ελληνική και τουρκική σπεσιαλιτέ που αποτελείται από πουρέ πατάτας ή ψωμιού (ή μερικές φορές ψίχουλα ψωμιού) σε συνδυασμό με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και γόνους ψαριών, συνήθως από μπακαλιάρο, κυπρίνο ή κέφαλο. Το dip αυτό σερβίρεται συνήθως ως ορεκτικό ή ως μεζές. Στην Ελλάδα, η ταραμασάλατα καταναλώνεται παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα, που είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής. Η ταραμασάλατα μπορεί επίσης να αγοραστεί προπαρασκευασμένη σε πολλά τουρκικά και ελληνικά καταστήματα. Όταν σερβίρεται, η ταραμασάλατα συχνά γαρνίρεται με ελιές, ντομάτες και αγγούρια».

80η θέση, καπαροσαλάτα

«Η βρασμένη ή αποξηραμένη κάπαρη είναι το κύριο συστατικό αυτού του κρεμώδους ελληνικού dip. Συνήθως φτιάχνεται με μουλιασμένο ψωμί ή πουρέ πατάτας και εμπλουτίζεται με σκόρδο, κρεμμύδια, ξύδι, ελαιόλαδο, μπαχαρικά και φρέσκα μυρωδικά. Η καπαροσαλάτα συνδέεται παραδοσιακά με τις Κυκλάδες, κυρίως τη Σύρο και τη Σίφνο, και συνήθως σερβίρεται ως ”αλοιφή” για το φωμί ή ως αρωματικό dip που συνοδεύει ψητά κρέατα ή ψητά».

 

Ετικέτες
Exit mobile version