Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά Κάτω Κηφισιά εργοστάσιο: Καλύφθηκαν από μαύρο καπνό τα βόρεια της Αττικής
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Κάτω Κηφισιά εργοστάσιο: Καλύφθηκαν από μαύρο καπνό τα βόρεια της Αττικής

Φωτιά σε εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά: Πώς επιβαρύνει την υγεία μας ο καπνός, τι να προσέχουμε

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής οικιακών σκευών και ειδών συσκευασιών τροφίμων στην Κηφισιά. Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς η κεντρική αποθήκη υλικών, ενώ σε δηλώσεις του το απόγευμα, ο αντιστράτηγος Παναγιώτης Λιάφας, γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας της Πυροσβεστικής, σημείωσε πως η φωτιά περιορίστηκε σε ένα σημείο και δεν επεκτάθηκε σε όμορες επιχειρήσεις.

Μια πρώτη πληροφορία για τα αίτια της έκρηξης και φωτιάς είναι πως αυτή ξεκίνησε από τη φόρτιση μιας μπαταρίας αυτοκινήτου, η οποία θα ερευνηθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα μέσω πραγματογνώμονα.  Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:30 στο εργοστάσιο της εταιρείας PAL SA, της Παλαμήδης ΑΕ, του Βασίλη Παλαμήδη, συζύγου της πνευμονολόγου και πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα.  Το πρώτο μέλημα όλων ήταν να βεβαιωθούν ότι κανένας από τους εργαζόμενους δεν είχε εγκλωβιστεί μέσα στο εργοστάσιο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά η φωτιά ξέσπασε μετά από μεγάλη έκρηξη που συγκλόνισε το εργοστάσιο, ενώ ο συναγερμός σήμανε σε δύο επίπεδα: Αφενός στην Πυροσβεστική για την κατάσβεση, αφετέρου στις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας για την ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, λόγω των πυκνών καπνών στην περιοχή.

Ιδιαίτερη προσοχή, λένε οι πνευμονολόγοι

Μαύρος καπνός κάλυψε τα βόρεια τμήματα του λεκανοπεδίου της Αττικής από τη φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά. Οι νότιοι άνεμοι έστρεψαν το επικίνδυνο σύννεφο καπνού προς τα βόρεια. Ενδεικτικό αυτού είναι οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το πώς επηρεάστηκαν οι περιοχές ακόμη και πολύ μακρύτερα από την Κάτω Κηφισιά.

Την ίδια ώρα οι πνευμονολόγοι προειδοποιούν για το πώς ο καπνός μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για τον λόγο αυτό εστάλη και μήνυμα από το 112 στους πολίτες καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και προειδοποιώντας τους ότι οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή τους.Μαύρος καπνός κάλυψε τα βόρεια τμήματα του λεκανοπεδίου της Αττικής από τη φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά. Οι  νότιοι άνεμοι έστρεψαν το επικίνδυνο σύννεφο καπνού προς τα βόρεια.

Ενδεικτικό αυτού είναι οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το πώς επηρεάστηκαν οι περιοχές ακόμη και πολύ μακρύτερα από την Κάτω Κηφισιά. Την ίδια ώρα οι πνευμολόγοι προειδοποιούν για το πώς ο καπνός μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για τον λόγο αυτό εστάλη και μήνυμα από το 112 στους πολίτες καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και προειδοποιώντας τους ότι οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή τους.

«Στην περιοχή της κάτω Κηφισιάς λαμβάνει χώρα μια πυρκαγιά σε εργοστάσιο όπου η καύση υλικών περιλαμβάνει, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πλαστικά και ανοξείδωτα υλικά στα οποία συμπεριλαμβάνονται καύσεις ανόργανων και χημικών ουσιών. Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις αυτές τις ώρες, να κρατήσουν κλειστά παράθυρα και πόρτες και εάν κάνουν χρήση κλιματιστικού να είναι με εσωτερική ανακύκλωση αέρα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και άτομα που πάσχουν απο χρόνια νοσήματα. Οποιοσδήποτε εμφανίσει συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, βήχα, τάση για εμετό ή ζάλη πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον γιατρό του» επισημαίνει  η Μάτα Τσικρικά, πνευμονολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται πως έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 15.30 σε εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε στις 15.34 για πυρκαγιά σε βιομηχανικό χώρο επί της οδού Αιγιδών στη Νέα Κηφισιά και συγκεκριμένα σε εργοστάσιο κατασκευής μαγειρικών σκευών (με την επωνυμία PAL SA, της Παλαμήδης ΑΕ). Πρόκειται για εργοστάσιο του Βασίλη Παλαμήδη, συζύγου της πμευμονολόγου και πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα. Δεν υπήρξαν εγκλωβισμένοι και η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε διπλανή επιχείρηση. Στο σημείο έσπευσαν αμέσως 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμε ένα ελικόπτερο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις