Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν στον χώρο της κεντροαριστεράς οι «χαμηλές πτήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες των ευρωεκλογών. Τα δύο κόμματα όχι μόνο δεν έπιασαν τους εκλογικούς τους στόχους, αλλά ακόμα και αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 28,3% της Νέας Δημοκρατίας, παρά την αισθητή εκλογική πτώση της κυβερνώσας παράταξης. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως οι δύο αρχηγοί, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν πλήρως τους κομματικούς τους μηχανισμούς, κάτι που αποτυπώθηκε και τις κάλπες.
Πίεση σε Κασσελάκη
Τώρα, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, βρίσκονται και οι δυο αντιμέτωποι με εσωκομματική αμφισβήτηση. Στο ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Νίκος Παπανδρέου έθεσαν ανοιχτά θέμα ηγεσίας, ενώ γύρω τους στοιχίζονται και άλλα προβεβλημένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη όπως ο Παύλος Γερουλάνος και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι διαφορετική, με στελέχη της Κουμουνδούρου να κατακρίνουν ανοιχτά την εκλογική στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη και να ζητούν πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του λεγόμενου προοδευτικού χώρου.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος φέρονται μάλιστα να έχουν συμφωνήσει να καταθέσουν πρόταση για διεξαγωγή κοινωνικού και όχι στενά κομματικού δημοψηφίσματος, σχετικά με τη δημιουργία ενός «νέου, κοινού και μεγάλου» πολιτικού φορέα που θα διεκδικήσει τη νίκη από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ο Στέφανος Κασσελάκης «σήκωσε το γάντι»
Ο Στέφανος Κασσελάκης σήμερα «σήκωσε το γάντι», λέγοντας στον κ. Τεμπονέρα πως κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι δικαίωμα του καθενός να αλλάξει πορεία», είπε στο Ρ/Φ Παραπολιτικά. Παράλληλα απολογήθηκε για την παρουσίαση των σπιτιών του και δήλωσε πως έλαβε το μήνυμα της κάλπης. «Το έλαβα το μήνυμα και αυτό αναφέρεται ίσως και στα δικαιώματα που έχω δώσει κι εγώ παρουσιάζοντας το σπίτι μου. Mea culpa, το αναγνωρίζω, από εδώ και πέρα δεσμεύομαι ότι θα χτίσουμε μια νέα ομάδα προοδευτικής αριστείας», σημείωσε.
Γερουλάνος: «Kαλοδεχούμενη» η πρόταση Κωνσταντινόπουλου για εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ
Ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας πριν από λίγο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρωτοβουλία του κ. Κωνσταντινόπουλου, απέρριψε τα σενάρια για συνενώσεις κομμάτων στην κεντροαριστερά διότι όπως είπε «δε υπάρχει αριθμητική στην πολιτική» και διότι έτσι «έτσι θα φτάσουμε να συζητάμε χωρίς αποτέλεσμα μέχρι του χρόνου, ενώ απέφυγε να απαντήσει αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρότι δήλωσε ότι θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του κόμματος με κάθε τρόπο.
Πάνας (βουλευτής ΠΑΣΟΚ): Η επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία
Μετά τον Παύλο Γερουλάνο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας, μιλώντας στο Talk Radio, σχολίασε ότι «η επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία». «Σε πολιτικό επίπεδο συμφωνώ με τις διαπιστώσεις. Όχι σε παραλυτική εκκρεμότητα, αλλά όχι και σε μακρά εσωστρέφεια. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα μικρομεσαίο κόμμα, ή αν θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο πλειοψηφικού ρεύματος», ανέφερε ο βουλευτής Χαλκιδικής.
Και ο Νίκος Παπανδρέου
Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει με άρθρο του στο protothema.gr και o ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος εξελέγη πρώτος στις ευρωεκλογές με 123.294 σταυρούς. «Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του κόμματος και τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».
Αποστολάκη προς Χαριλάου Τρικούπη: Απαιτείται τώρα η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος
Σήμα για τις αναγκαίες κινήσεις και πρωτοβουλίες στέλνει και η Μιλένα Αποστολάκη στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας ότι η απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης είναι ένας από τους λόγους που προβληματίζει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας υπογραμμίζει με δήλωσή της στο protothema.gr τα εξής: «Η περιορισμένη άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης, μας προβληματίζει όλους. Ψηφοφόρους, κόμμα, φίλους, στελέχη, αλλά και όσους προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι εάν δεν το ψήφισαν. Ο κόσμος περιμένει από εμάς να γεννήσουμε ξανά την ελπίδα, και να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ η προοδευτική πολιτική λύση απέναντι στα πολλαπλά αδιέξοδα που βιώνουν οι πολίτες από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Απαιτείται τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση, θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις».
Νάντια Γιαννακοπούλου: Ήμασταν δεύτεροι στα γκάλοπ και βγήκαμε τρίτοι – Υπάρχει ζήτημα και για το πρόσωπο του προέδρου
Την θέση της ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα τίθεται ζήτημα και για το πρόσωπο του προέδρου επανέλαβε η Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλώντας στο Action24, ενώνοντας τη φωνή της με στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Νίκος Παπανδρέου, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Απόστολος Πάνας που έθεσαν επιτακτικά θέμα προσφυγής στη βάση του κόμματος μετά από την αποτυχία ανακατάληψης της δεύτερης θέσης μέσω των ευρωεκλογών. Η βουλευτής του Δυτικού τομέα της Β! Αθήνας απάντησε επίσης στα όσα διαμηνύουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη περί τήρησης του καταστατικού του κόμματος, που προβλέπει την εκκίνηση των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου τον Οκτώβριο του 2025.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ακόμα απαντήσει επίσημα στις εσωκομματικές βολές
Η μόνη αντίδραση που έχει υπάρξει έως τώρα προέρχεται από «κύκλους του ΠΑΣΟΚ», που διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν να βυθιστεί στην εσωστρέφεια η παράταξη «και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες». Η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ακόμα πως το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό και πως τώρα το ζήτημα, «είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».