Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

02

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για 11χρονη: Σκληρή ανακοίνωση για τους δημοσιογράφους
ΕΛΛΑΔΑ

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για 11χρονη: Σκληρή ανακοίνωση για τους δημοσιογράφους

Η πειθαρχική διερεύνηση και ο έλεγχος από τα αρμόδια όργανα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση δεν ισοδυναμούν με καταδίκη του δικαστικού λειτουργού, αναφέρεται στην ανακοίνωση - Ζητούν παρέμβαση ΕΣΡ για τις «τηλεδίκες»

Η νέα διοίκηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με αφορμή της αντιδράσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την υπόθεση της δολοφονίας 11χρονης ανήλικης από τον 37χρονο θείο της στην Ηλεία, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή παρά το γεγονός ότι είχε καταδικαστεί σε κάθειρξή 9 ετών για βιασμό άλλης ανήλικης, σε ανακοίνωσή της ζητάει από την Πολιτεία και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης «να λάβει άμεσα δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει ένα φαινόμενο που έχει μετατρέψει την τηλεόραση σε αρένα και τη Δικαιοσύνη σε θέαμα». Η ΕΔΕ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «συστηματική προσπάθεια υποκατάστασης της Δικαιοσύνης από αυτόκλητους τηλε-δικαστές και τηλε-εισαγγελείς, υποβαθμίζει τόσο την ποιότητα της ενημέρωσης όσο και την αξία του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης».

Ειδικότερα η ΕΔΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Με αφορμή πρόσφατη υπόθεση διερευνώμενης εγκληματικής ενέργειας κατά ανηλίκου, που δικαιολογημένα απασχόλησε τα ΜΜΕ της χώρας, παρατηρούμε με λύπη την επανάληψη ενός νοσηρού φαινομένου που τείνει να γίνει αντιληπτό ως κανονικότητα στο σημερινό τηλεοπτικό και δημοσιογραφικό τοπίο. Γνωστοί παρουσιαστές εκπομπών δημοσιογραφικής αλλά και ποικίλης ύλης, επιδίδονται πάλι σε ένα κυνήγι μαγισσών, στοχοποιώντας προηγούμενη σύνθεση Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που ενόψει άλλης υπόθεσης με ίδιο κατηγορούμενο, απεφάνθη ομόφωνα και με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση περί της χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση που άσκησε ο εκεί καταδικασθείς κατηγορούμενος.

Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος και χώρος για να εξηγήσουμε στους τηλεοπτικούς ειδήμονες γενικών καθηκόντων τι σημαίνει ορκωτό δικαστήριο, τι σημαίνει έφεση, τι σημαίνει ανασταλτικό αποτέλεσμα και πώς αυτά συνθέτουν το Κράτος Δικαίου.

Έχουμε αρχίσει βέβαια να συνηθίζουμε το γνωστό μοτίβο της δήθεν ταύτισης της δικαιοσύνης με την αυστηροποίηση, συνήθως εξ αφορμής ενός περιστατικού βαριάς εγκληματικότητας, που ολοκληρώνεται συχνά με μια αποσπασματική νομοθετική παρέμβαση, που δεν σχετίζεται με τις ανάγκες της ποινικής καταστολής, αλλά με τη διαχείριση των αντιδράσεων που γεννά. Όμως κρίσεις όπως αυτές για την προσωρινή κράτηση, το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης ή την υφ΄ όρων απόλυση κρατουμένου, είναι κρίσεις που εδράζονται στην πρόβλεψη μιας μελλοντικής συμπεριφοράς του δράστη, στη βάση δεδομένων που ήταν γνωστά στο δικαστήριο κατά το χρόνο της κρίσης. Όχι εκ των υστέρων.

Η δημοσιογραφική βαρβαρότητα θυσίασε τη νομική επιστήμη στον βωμό της τηλεθέασης και άφησε ασχολίαστο το άρθρο 344 ΠΚ που δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο να παύσει την ποινική δίωξη στο αδίκημα του βιασμού μετά από συνεκτίμηση της δήλωσης της παθούσας ότι η δημοσιότητα θα έχει ως συνέπεια τον σοβαρό ψυχικό τραυματισμό της, ούτε έλαβε υπόψη εάν ο καταδικασθείς είχε τηρήσει τους περιοριστικούς όρους που του τέθηκαν κατά το διάστημα από την κυρία ανάκριση μέχρι την συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο ούτε εάν η προβλεπτική κρίση του δικαστηρίου βασίστηκε στην μη ύπαρξη καταδίκης για παρόμοιες πράξεις.

Αντίθετα, δεν χρειάζονται τόσα πολλά για να κατανοήσει κανείς ότι είναι διαφορετική η απολύτως θεμιτή κριτική των πολιτών στις δικαστικές αποφάσεις και διαφορετική η επαγγελματική επίθεση στην εκάστοτε ελεύθερη και ανεξάρτητη ουσιαστική κρίση των δικαστικών λειτουργών. Για να λειτουργεί ομαλά μια Πολιτεία, απαιτείται ένα minimum σεβασμού του κάθε θεσμού στους λοιπούς θεσμούς και η συστηματική προσπάθεια υποκατάστασης της Δικαιοσύνης από αυτόκλητους τηλε-δικαστές και τηλε-εισαγγελείς, υποβαθμίζει τόσο την ποιότητα της ενημέρωσης όσο και την αξία του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η πειθαρχική διερεύνηση και ο έλεγχος που γίνεται από τα αρμόδια όργανα του Αρείου Πάγου δεν ισοδυναμούν με καταδίκη του δικαστικού λειτουργού ούτε καν συνιστούν μομφή για την δικαιοδοτική του κρίση. Ζητούμε από την Πολιτεία και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να λάβει άμεσα δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει ένα φαινόμενο που έχει μετατρέψει την τηλεόραση σε αρένα και τη Δικαιοσύνη σε θέαμα».

Ο δολοφόνος καταδικάστηκε το 2017 για τον βιασμό της ξαδέρφης του πατέρα της 11χρονης

Με περιοριστικούς όρους ήταν ελεύθερος ο 37χρονος καθ’ ομολογία δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στη Μυρτιά Ηλείας. Ο δολοφόνος είχε συλληφθεί το 2017 με την κατηγορία του βιασμού ενός 14χρονου κοριτσιού, το οποίος μάλιστα είναι πρώτη ξαδέρφη του πατέρα της 11χρονης Βασιλικής. Το 2020, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό από το δικαστήριο στη Ζάκυνθο, αλλά είχε γίνει δεκτό το αίτημά του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο. Ετσι, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ανάμεσα στους οποίους ήταν να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Με την αναστολή της ποινής, ο 37χρονος δολοφόνος δεν μπήκε ποτέ στη φυλακή. Ο νόμος τότε του επέτρεπε να παραμένει ελεύθερος με περιοριστικούς τρόπους, ωστόσο αν δικαζόταν σήμερα θα έμπαινε στη φυλακή. Έτσι, το βράδυ της Κυριακής, έχοντας παραμείνει ουσιαστικά ατιμώρητος για τον βιασμό ενός 14χρονου παιδιού, σκότωσε την 11χρονη Βασιλική, παιδί της εξαδέλφης του.

Ηλεία: Δίωξη για ανθρωποκτονία και ακόμα τέσσερα αδικήματα στον 37χρονο για τη δολοφονία της 11χρονης

Αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με δόλο, της απόπειρας βιασμού ανηλίκου, της άπραγης ανηλίκου, της οπλοχρησίας και οπλοκατοχής είναι πλέον ο 37χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλείας μετέβη νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης στο μέγαρο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, όπου απήγγειλε τις κατηγορίες σε βάρος του παιδοκτόνου και τον παρέπεμψε για κύρια ανάκριση στην Ανακρίτρια Ηλείας. Ο 37χρονος, χωρίς την παρουσία συνηγόρου υπεράσπισης, ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου ενώπιον της Ανακρίτριας Ηλείας για τις πράξεις που του έχουν αποδοθεί

Στο πειθαρχικό οι τρεις δικαστές στη Ζάκυνθο που άφησαν ελεύθερο τον 37χρονο δολοφόνο για βιασμό ανήλικης

Πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών της Ζακύνθου που άφησαν ελεύθερο τον 37χρονο, διέταξε ο Άρειος Πάγος. Πρόκειται για τον 37χρονο άντρα που ομολόγησε πως σκότωσε το 11χρονο κορίτσι στην Ηλεία, αφού του αντιστάθηκε όταν προσπάθησε να τη βιάσει. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κλάπα διέταξε πειθαρχικό έλεγχο για τις τρεις δικαστές από το Μικτό Ορκωτό Ζακύνθου, που το 2020 είχαν αφήσει ελεύθερο τον 37χρονο, παρότι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση εννέα ετών για βιασμό και ασέλγεια σε βάρος 14χρονου κοριτσιού. Αναλυτικότερα, τον πειθαρχικό έλεγχο των τακτικών δικαστών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ζακύνθου που χωρίς ιδιαίτερη αιτιολογία άφησε ελεύθερο μέχρι το Εφετείο, τον δολοφόνο της 11χρονης στην Ηλεία, παρά την καταδίκη του σε 9 χρόνια κάθειρξη για βιασμό και ασέλγεια ανηλίκου, ζήτησε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα. Η καταδίκη του έγινε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ζακύνθου το 2020 για βιασμό 14χρονης ανήλικης.

Ήδη η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ζήτησε άμεσα το φάκελο της απόφασης για να ξεκινήσει πειθαρχικός έλεγχος και των τριών δικαστών που μετείχαν στη σύνθεση του δικαστηρίου που χορήγησε την αναστολή στον βιαστή (και οι τρεις δικαστές ήταν γυναίκες, όπως γυναίκα ήταν και η εισαγγελέας της δίκης). Οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στον 37χρονο από το δικαστήριο της Ζακύνθου ήταν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του – ζούσε στον νομό Ηλείας – και απαγόρευση να πλησιάζει το θύμα, δηλαδή την 14χρονη. Σημειωτέον, ότι ο 37χρονος δεν είχε καν λευκό ποινικό μητρώο καθώς είχε αμετάκλητες καταδίκες για κλοπή, σωματικές βλάβες και παράβαση του νόμου περί όπλων. Η δίκη του σε δεύτερο βαθμό είχε προσδιοριστεί για το 2022, αλλά αναβλήθηκε καθώς δεν είχε δικηγόρο. Το δικαστήριο του όρισε αυτεπαγγέλτως συνήγορο προσδιορίστηκε δικάσιμος για τον περασμένο Φεβρουάριο. Όμως και πάλι η δίκη δεν έγινε διότι συνέπεσε με την αποχή των δικηγόρων και τελικά επρόκειτο να γίνει το 2025.

Φόβοι για βεντέτα στον Πύργο μετά τη δολοφονία της 11χρονης – Έφυγαν από το χωριό οι συγγενείς του δράστη

Την ίδια ώρα, σε συναγερμό έχει τεθεί η ΕΛΑΣ λόγω του κύματος οργής που έχει απλωθεί στον Πύργο για τον δολοφόνο της 11χρονης Βασιλικής. Οι αστυνομικοί βρίσκονται σε κινητικότητα καθώς ο φόβος να ξεσπάσει βεντέτα με απρόβλεπτα αποτελέσματα είναι ορατός. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συνέβησαν χθες Τετάρτη κατά τη διάρκεια της κηδείας της 11χρονης, όταν, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα, άγνωστοι προκάλεσαν φωτιά στο λυόμενο που διέμενε ο δράστης με την οικογένειά του ως πράξη αντεκδίκησης. Την ώρα του εμπρησμού κανένα μέλος της οικογένειας του 37χρονου δεν βρισκόταν στο παράπηγμα καθώς όλοι οι συγγενείς του φέρονται να έχουν ήδη φύγει από το χωριό, φοβούμενοι αντίποινα. Αυτό που απασχολεί τώρα τις Αρχές είναι μήπως η κατάσταση κλιμακωθεί και άλλο και φθάσε σε επικίνδυνα επίπεδα.

Τόσο οι συγγενείς όσο και οι φίλοι της οικογένειας της Βασιλικής δεν μπορούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν την τραγωδία που χτύπησε την πόρτα τους. Η οργή τους ξεχειλίζει, όπως φάνηκε και την Τρίτη (11/6) όταν επιχείρησαν να λιντσάρουν τον 37χρονο δολοφόνο, την ώρα που έφτανε με περιπολικό στα δικαστήρια προκειμένου να απολογηθεί. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, χρειάστηκε να μεταβεί ο εισαγγελέας στην Αστυνομική Διεύθυνση, προκειμένου να του απαγγείλει κατηγορίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις