«Ψήθηκε» η χώρα με 45άρι στα Χανιά που είχε να φανεί από το 1980 - «Δροσίζει» από αύριο
Στο «κόκκινο» έφτασε η θερμοκρασία το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου σε τουλάχιστον επτά περιοχές ξεπεράστηκαν τα 44άρια, ενώ στα Χανιά το θερμόμετρο «άγγιξε» τους 45 βαθμούς Κελσίου που είναι και η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μέσα στο καλοκαίρι, και αποτέλεσε ρεκόρ Ιουνίου από το 1980. Αναμφίβολα ήταν η πιο δύσκολη ημέρα του τριήμερου αυτού καύσωνα και με το ημερολόγιο να μην έχει δείξει ακόμα ούτε τα μισά του Ιουνίου. Ευτυχώς για τους πολίτες, από αύριο Παρασκευή το «κύμα» ακραίων για την εποχή θερμοκρασιών υποχωρεί. Το meteo.gr έδωσε στη δημοσιότητα τις 8 «κόκκινες» περιοχές, που «ψήθηκαν» κυριολεκτικά σήμερα, με την υψηλότερη θερμοκρασία να καταγράφεται στα Χανιά και συγκεκριμένα στις Βουκολιές, όπου ο υδράργυρος «σκαρφάλωσε» στους 44,5 βαθμούς Κελσίου.
Πιο αναλυτικά, οι πιο καυτές θερμοκρασίες καταγράφτηκαν σε:
Βουκολιές Χανίων 44,5 βαθμούς Κελσίου
Κρανίδι 43,9
Άγιοι Πάντες Χανίων 43,7
Πλώρα Ηρακλείου 43,5
Τανάγρα 43,5
Σπάρτη 43,4
Χανιά-Ακρωτήρι 43,3
Θήβα-Νέα Οδός 43,2
Τι έδειξαν οι θερμικές κάμερες
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πόλεις – με τον τρόπο που έχουν χτιστεί – ευνοούν την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών: Ενδεικτικά, εάν η θερμοκρασία εκτιμάται πως βρίσκεται να είναι 28°C, λόγω των κτιρίων και του τσιμέντου, μπορεί να ανέβει έως και κατά 5 βαθμούς, ειδικά το μεσημέρι, ενώ ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφεται σημαντική πτώση. Drone που πέταξε πάνω από την Ομόνοια από την λεωφόρο Αθηνάς, μέχρι την πλατεία Κοτζιά κατέγραψε τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Στην άσφαλτο το θερμόμετρο έδειξε μέχρι και 67°C, ενώ το πιο δροσερό κομμάτι ήταν στο συντριβάνι της πλατείας Ομονοίας. Σε ταράτσες και μπαλκόνια σπιτιών η θερμική κάμερα κατέγραψε και πάνω από 80°C. Στην Ομόνοια, το drone με την θερμική κάμερα κόντεψε να… πάρει φωτιά. Κατέγραψε θερμοκρασία 96,2 βαθμούς Κελσίου στα κτήρια, την ώρα που στο σιντριβάνι έγραφε 34,9 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν τρεις φορές κάτω. Συνιστάται στο κοινό η λήψη των απαιτούμενων μέτρων αυτοπροστασίας κατά την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.
Πώς κάλυψε τη χώρα η αφρικανική σκόνη
Πάντως, η αφρικανική σκόνη, σε συνδυασμό με τη ζέστη, κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη. Το επεισόδιο προβλέπεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια της θάλασσας.
Από την αρχή της εβδομάδας, οι προβλέψεις CAMS έδειχναν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ελλάδα.
Δροσίζει από Παρασκευή
Αύριο Παρασκευή (13/6), με βάση το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ ο καύσωνας μας εγκαταλείπει, με τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά, ενώ από το Σάββατο (15.06.24) τη «σκυτάλη» παίρνουν οι βοριάδες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αύριο η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι.
Εκ νέου συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας
Συστάσεις απευθύνει εκ νέου η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών και από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων
Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η ΓΓΠΠ (civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
• Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Παράλληλα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών και από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.