Υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ τάχθηκε το πρωί της Πέμπτης ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης προσθέτοντας πως «όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος την φιλοτιμία να υποβάλλει την παραίτησή του». «Εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει γρήγορα να εκκαθαριστεί γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης στα Παραπολιτικά FM. Συμπλήρωσε, δε, ότι «όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος την φιλοτιμία να υποβάλλει την παραίτησή του, εάν δεν το κάνει τότε είναι προφανές ότι θα τεθεί από άλλους το θέμα και καλώς τίθεται».
Με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής και την αντίδραση Ανδρουλάκη, ο πρώην υπουργός σχολίασε «την ίδια ώρα που χάνεις ψηφοφόρους ψελλίζεις μερικά ρητά άρρητα για το ότι σε μερικές περιοχές πήγαμε καλά όταν ο στόχος τον οποίος έθεσες είναι να είσαι αξιωματική αντιπολίτευση, δεύτερο κόμμα και στις επόμενες εθνικές εκλογές θα διεκδικήσω τη διακυβέρνηση της χώρας. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη και βρίσκεται στον Ψηλορείτη των εκλογικών επιδόσεων του 12,7%. Θα πρέπει να έχεις την ευαισθησία να πεις “δεν τα κατάφερα σε αυτά που εστόχευσα ελάτε να αναλάβει κάποιος άλλος”».
Αναφορικά με την πρόταση Ραγκούση-Θεοχαρόπουλου για εσωτερικό δημοψήφισμα ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλία για ενιαίο κόμμα στην Κεντροαριστερά ο Χάρης Καστανίδης έκανε λόγο για «πολύ καλή ιδέα σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί καταλαβαίνω ότι ο άλλος μεγάλος ηγέτης του χώρου ο κ. Κασσελάκης θα κάνει ό,τι μπορεί για να φθείρει οποιαδήποτε προσπάθεια να συσπειρωθούν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Ό,τι είπα για τον κ. Ανδρουλάκη ισχύει και για τον κ. Κασσελάκη, δεν θα αναλάβει κάποια ευθύνη; Γιατί οι αρχηγοί οι οποίοι δηλώνουν τους στόχους τους και τελικά αποτυγχάνουν δεν αναλαμβάνουν καμία πρωτοβουλία που αφορά την προσωπική τους τύχη;»
Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, τέλος, «γνωρίζω ότι υπάρχει ένας αριθμός σοβαρών στελεχών μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που θέτουν το θέμα της σύμπλευσης όλων των δυνάμεων όπως και στη Νέα Αριστερά το ίδιο συμβαίνει. Θέλουν οι δυνάμεις αυτές να συναντηθούν σε ένα δημόσιο διάλογο ο οποίος θα καταλήγει σε μικρό χρονικό διάστημα σε αποτέλεσμα. Άρα ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Θεοχαρόπουλος προτείνουν το δημοψήφισμα γιατί γνωρίζουν ότι η εκλογική βάση των προοδευτικών κομμάτων το θέλει αυτό και προφανώς έτσι θα υπερκεράσουν οποιεσδήποτε πιθανές εσωτερικές αντιδράσεις άρα ορθά το επισημαίνουν και παίρνουν την πρωτοβουλία όσον αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».