Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Politico: Ο Σαρλ Μισέλ θέλει τον Μητσοτάκη στη θέση της Φον ντερ Λάιεν – Το διαψεύδει ο ίδιος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Politico: Ο Σαρλ Μισέλ θέλει τον Μητσοτάκη στη θέση της Φον ντερ Λάιεν – Το διαψεύδει ο ίδιος

Για «fake news» μιλά η πλευρά Μισέλ, ενώ και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πολλάκις διαψεύσει ότι ενδιαφέρεται για ευρωπαϊκό αξίωμα

Στο σενάριο της πολιτικής «εξόντωσης» της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιμένει το Politico και μάλιστα, σε νέο δημοσίευμα το βράδυ της Πέμπτης (13/6), προχωράει ακόμη παραπέρα, τονίζοντας ότι στο σχέδιο που έχει εκπονήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αυτός που θα τη διαδεχτεί είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εκτενές δημοσίευμα που επικαλείται πέντε Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας, αναφέρεται ότι ο Σαρλ Μισέλ, διέψευσε το ρεπορτάζ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ειδική σύμβουλο του πρωθυπουργού σε διπλωματικά θέματα, Αριστοτελία Πελώνη: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενδιαφέρεται για κάποια από τις κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες. Και έχει μιλήσει δυνατά και καθαρά: Υποστηρίζει 100% την Φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Επιτροπής, όπως το έκανε από την αρχή». Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Θανάσης Μπακόλας, χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη – Φρέντερικσεν ως «εντελώς γελοίο. Δεν υπάρχει ούτε ένα στο εκατομμύριο».

«Το κουτί του Μισέλ με τις μπανανόφλουδες»

Το ρεπορτάζ που υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προωθεί στις συνομιλίες που έχει με τους ηγέτες της ΕΕ την ιδέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαδεχτεί την Φον ντερ Λάιεν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «πρόκειται για ακόμη μία απέλπιδα προσπάθεια του Μισέλ να…ρίξει την Φον ντερ Λάιεν»: «Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να γλιστρήσει η Φον ντερ Λάιεν, και το αδειάζει» δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη περίπτωση είναι αποσταθεροποιητικό». Σύμφωνα με το Politico, ο Μισέλ υπονοεί στις συζητήσεις του ότι η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, θα μπορούσε να είναι καλύτερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας António Costa, ο οποίος είναι συμπαθής στη Φον ντερ Λάιεν και το όνομά του ακούγεται όλο και πιο έντονα για την κορυφαία θέση.

Ο Μισέλ είναι υπεύθυνος για την προώθηση μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Τις ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, προέκυψε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών – κρατών και κυβερνήσεων ότι η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εκτίσει δεύτερη θητεία και ότι ο Κόστα θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο βοήθησε στην οικοδόμηση της συναίνεσης γύρω από το δίδυμο, ιδίως μετά την εσωτερική διαμάχη μεταξύ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν.

Παρά ταύτα, ο Μισέλ συνεχίζει να προτείνει εναλλακτικές λύσεις αντί της Φον ντερ Λάιεν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες του με τους ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επισημαίνει το Politico, έχει επανειλημμένα αποκλείσει ότι επιδιώκει μια θέση εργασίας στις Βρυξέλλες.

Η διάψευση του Σαρλ Μισέλ

Λίγη ώρα αφότου το δημοσίευμα βγήκε στο διαδίκτυο, η Ecaterina Casinge, εκπρόσωπος του Μισέλ, έσπευσε να κάνει λόγο για fake news: «Για άλλη μια φορά, πρόκειται για ψεύτικες ειδήσεις και ψέματα. Ο πρόεδρος έχει συμβουλευτεί όλους τους ηγέτες ξεχωριστά για τη διαδικασία επιλογής [των] κορυφαίων θέσεων εργασίας. Δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα ονόματα από τον πρόεδρο σε αυτό το στάδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Politico. Από την άλλη, ένας από τους αξιωματούχους της ΕΕ, υπερασπιζόμενος τον Μισέλ, είπε πως είναι φυσιολογικό «να δοκιμάζει τα νερά με διαφορετικά ονόματα για το πακέτο κορυφαίων θέσεων εργασίας».

Από το «Sofagate» στο «Dinnergate»

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη απωθήσει τις προηγούμενες προσπάθειες του Μισέλ να απορρίψει τη Φον ντερ Λάιεν, όπως η αναβολή της διαδικασίας για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας για μετά το καλοκαίρι και η προσπάθεια αποκλεισμού της από ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Φον ντερ Λάιεν δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση για το δείπνο των ηγετών την ερχόμενη Δευτέρα. «Ο επαναδιορισμός της Φον ντερ Λάιεν είναι εντελώς αδιαμφισβήτητος, όλοι βλέπουν ότι μετά το ”Sofagate” παίρνουμε τώρα το ”dinnergate”. Θλιβερό», είπε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως από την πλευρά της Φον ντερ Λάιρν δεν υπήρξε απάντηση στο αίτημα για σχόλιο επί της δημοσίευσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις