Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Στην Κεραμέως ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία της χώρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κεραμέως ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία της χώρας

Το στοίχημα με τον ιδιωτικό τομέα

Η Νίκη Κεραμέως ήταν ένα από τα πρόσωπα που μετακινήθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα και από το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει το πολύ κρίσιμο για την οικονομία της χώρας παραγωγικό Υπουργείο, το Υπουργείο Εργασίας.  Πρόκειται για ένα υπουργείο, κορυφαίο στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και καθοριστικό για εκατομμύρια εργαζόμενους. Σημειώνεται πως η κυρία Κεραμέως έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε θεσμικά υπουργεία (Εσωτερικών, Παιδείας) και καλείται τώρα να συμβάλλει και σε παραγωγικά.
Είναι και πολιτικά κρίσιμη μετακίνηση αφού στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα η ΝΔ πήρε το χαμηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη επαγγελματική ομάδα στις Ευρωεκλογές (23% σύμφωνα με το ΕΧΙΤ POLL).

Η Νίκη Κεραμέως, δικηγόρος και μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιουλίου 1980 και είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Λουκά, δικηγόρο, με τον οποίο έχουν δύο γιους, τον Λουκά και τον Κωνσταντίνο. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas) με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, με μεταπτυχιακές σπουδές στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και τη διαιτησία από το Πανεπιστήμιο Paris II και στο δίκαιο της διαιτησίας από το Harvard Law School (LL.M.).

Εργάστηκε ανελλιπώς ως δικηγόρος σε Αθήνα και Νέα Υόρκη ως το 2019, οπότε και ανέλαβε τη θέση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κατά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Γαλλία, εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II (Panthéon-Assas), διδάσκοντας πρωτοετείς φοιτητές νομικής. Στις 27 Ιουνίου 2023 ανέλαβε Υπουργός Εσωτερικών. Διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων το διάστημα 2019-2023. Από το 2019 εκλέγεται Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Στις 25 Ιανουαρίου 2015 και στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 εκλέχθηκε Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία.

Από τον Νοέμβριο του 2016 ως τον Ιούλιο του 2019 διετέλεσε Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2016 Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και από τον Μάρτιο του 2015 ως τον Ιανουάριο του 2016 Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Συμμετείχε στη διαμόρφωση προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ άλλων για: το συνολικό πρόγραμμα παιδείας, δικαίωμα ψήφου Ελλήνων ομογενών, βελτίωση καθεστώτος δωρεάς ιστών-οργάνων, αναθεώρηση του Συντάγματος. Το 2014 διετέλεσε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Είναι ιδρυτικό μέλος και πρώτη Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός. Κατά τα χρόνια εργασίας της στη Νέα Υόρκη, είχε βραβευτεί για την κοινωφελή της δράση, προφέροντας αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε ομάδες αστέγων της Νέας Υόρκης.

Κυβερνητικές πηγές: Οι προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος

Σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως είναι ένας ανασχηματισμός που απαντά στο αίτημα των πολιτών «σας εμπιστευόμαστε. αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα». Και, ταυτόχρονα, δίνει ένα μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αξιολογεί αποτελεσματικότητα και εργατικότητα. Με το νέο κυβερνητικό σχήμα να χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προσθήκες που δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια. Αγρότες και περιφέρεια. Και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα.

«Οι πολίτες ψήφισαν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2023 για δεύτερη φορά με εντολή να εφαρμόσουν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους. Και για αυτό αναβαθμίζεται από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε υπουργό, ο Θοδωρής Λιβάνιος, ενώ η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει ένα εξίσου κρίσιμο υπουργείο, το Εργασίας. Υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης. Καταργείται, έτσι, η θέση του αναπληρωτή υπουργού στο Εσωτερικών» επισημαίνουν.

Όπως λένε από την κυβέρνηση, «στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει το έργο του ο Κωστής Χατζηδάκης. Ενώ τη θέση του Χάρη Θεοχάρη αναλαμβάνει ο Χρίστος Δήμας. Στη θέση του Κώστα Σκρέκα ο οποίος έδινε μέχρι σήμερα τη μάχη κατά της ακρίβειας στο υπουργείο Ανάπτυξης, τοποθετείται ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Σε μια κίνηση που δείχνει ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών». Αναφέρουν δε πως «αλλαγές υπάρχουν και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπουργός αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας. Δύο στελέχη της ΝΔ που προέρχονται από τη Θεσσαλία. Στο Μεταναστευτικό στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη τοποθετείται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προερχόμενος από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Παράλληλα σχολιάζουν πως για τις θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Χρήστος Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης. Με κριτήρια όχι γεωγραφικά, αλλά εργατικότητας και αποτελεσματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό την Έρευνα και την Καινοτομία αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη και το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα (το 3ο στέλεχος από τη Θεσσαλία που μπαίνει στη νέα κυβέρνηση).

Σχετικά με τις αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως «οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες». Επισημαίνεται ότι αλλαγές δεν υπάρχουν σε υπουργεία, όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας όπου έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα 4 υπουργεία όπου έγιναν αλλαγές στους επικεφαλής τους, στο επόμενο διάστημα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις