Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ποινικολόγος ξυλοδαρμός: Πειθαρχικό έλεγχο ζητά ο πρόεδρος του ΔΣΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ποινικολόγος ξυλοδαρμός: Πειθαρχικό έλεγχο ζητά ο πρόεδρος του ΔΣΑ

Πειθαρχικό έλεγχο ζητά ο πρόεδρος του ΔΣΑ μετά τη σύλληψη γνωστού δικηγόρου για ενδοοικογενειακή βία

Να διενεργηθεί έρευνα για όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την καταγγελία περί ενδοοικογενειακής βίας με θύτη γνωστό δικηγόρο ζητεί με έγγραφό του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός. Το έγγραφο απεστάλη στον πρόεδρο του πειθαρχικού του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήση Κωνσταντίνου. Ο κ. Κωνσταντίνου καλείται για να διαπιστώσει την ταυτότητα του δικηγόρου και εν συνεχεία να διενεργήσει προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση προκειμένου να καταλήξει αν θα κινήσει πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του.

Με τον νόμο Φλωρίδη συνελήφθη ο γνωστός δικηγόρος

Με  την εφαρμογή ειδικής διάταξης του νέου Ποινικού Κώδικα (νόμος Φλωρίδη), που αντικατέστησε το άρθρο 23 του Νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας» και ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία γνωστός δικηγόρος που έσπευσε στα επείγοντα μαζί με τη σύζυγό του  που έφερε τραύματα οφειλόμενα κατά δήλωσή της σε «οικιακό ατύχημα» (πτώση από σκάλα). Η νεοπαγής διάταξη υποχρεώνει του ιατρούς να ειδοποιούν τις αρχές όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα. Παράλληλα με την θέσπιση υποχρέωσης καταγγελίας ο νόμος θωρακίζει τους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες (λ.χ παιδαγωγούς, ψυχολόγους) που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, με σχετικό (εκτός αν αποδειχθεί πως ενήργησαν δολίως) ακαταδίωκτο σε εκδικητικές σε βάρος μηνύσεις των δραστών, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. (εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απολύτως αναγκαία τη κατάθεση τους με φυσική παρουσία και δεν αρκεί η ανάγνωση της αναφοράς τους).

Το νέο άρθρο 23 του ν.3500/2006 όπως διαμορφώθηκε με το νόμο 5090/2024 (νέος ΠΚ) και η αντίστοιχη αιτιολογική του έχουν ως εξής:

Άρθρο 130

«Άρθρο 23  Υποχρεώσεις των επαγγελματιών

1. Παιδαγωγός, εκπαιδευτικός, μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ή του ειδικού βοηθητικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, επιμελητής, προπονητής ή γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ανήλικο, ο οποίος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του πληροφορείται ή διαπιστώνει με οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ανηλίκου έγκλημα ενδο-οικογενειακής βίας, υποχρεούται να το αναφέρει αμελλητί στις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Την ίδια υποχρέωση έχει ιατρός που με βάση σοβαρά αντικειμενικά ευρήματα της ιατρικής εξέτασης διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ενηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας.

2. Τα πρόσωπα της παρ. 1, που προβαίνουν σε αναφορά εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας δεν εγκαλούνται, δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή μεταχείριση, για το περιστατικό που ανέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά μόνο εάν προέβη-σαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά.

2. Α. Τα πρόσωπα της παρ. 1 καλούνται να εξετασθούν ως μάρτυρες κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, μόνο αν το έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο.

3. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και για τα μέλη του προσωπικού και τους Προϊσταμένους των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) του άρθρου 6 και της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 4547/2018 (Α’ 102).»

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στο άρθρο 23 του ν. 3500/2006 αποσκοπείται να διευρυνθούν οι κατηγορίες των επαγγελματιών που υποχρεούνται, όταν υποπίπτει στην αντίληψή τους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που στρέφεται κατά ανηλίκου, να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές. Την ειδική αυτή υποχρέωση προβλέπει η διάταξη και για τους ιατρούς, σε περίπτωση που διαπιστώνουν κατά την ιατρική εξέταση σοβαρά ιατρικά ευρήματα που συνηγορούν στη πιθαναλόγηση προέλευσης από περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, μέσω της θέσπισης ειδικού ακαταδίωκτου για το αναφερόμενο περιστατικό (με εξαίρεση την εν γνώσει αναληθή αναφορά) και μερικής απαλλαγής από την υποχρέωση εμφάνισης στην ακροαματική διαδικασία, αποσκοπείται η ενθάρρυνση των ανωτέρω επαγγελματιών να αναφέρουν τα περιστατικά και η κάμψη κάθε αναστολής λόγω της στάθμισης ενδεχόμενου κινδύνου εμπλοκής τους σε χρονοβόρες, δαπανηρές και ψυχοφθόρες δικαστικές διαμάχες.

Στον ποινικολόγο ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη (κακούργημα) και παραμένει κρατούμενος στη διάθεση του ανακριτή. Είχε αρθρογραφήσει κατά του νέου ΠΚ με ειδική αναφορά στη βία κατά των γυναικών.

Δίωξη για κακούργημα

Για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης διώκεται πλέον ο γνωστός δικηγόρος των Αθηνών ο οποίος φέρεται να ξυλοκόπησε άγρια την σύζυγό του. Ο δικηγόρος οδηγήθηκε στην εισαγγελία και εκεί του απαγγέλθηκε η κατηγορία. Στην συνέχεια οδηγήθηκε στον ανακριτή από τον οποίο έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί αύριο. Στο μεταξύ κρατείται στη ΓΑΔΑ,  καθώς για το είδος του αδικήματος που διώκεται δεν ακολουθείται η ειδική δωσιδικία των δικηγόρων.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η σύζυγος του δικηγόρου, ενώ συντάχθηκε με την εκδοχή του ατυχήματος στο σπίτι για να εξηγήσει τα τραύματά της, εντούτοις, δέχθηκε το panic button, την ειδική εφαρμογή για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας με την οποία γυναίκες σε κίνδυνο ενημερώνουν άμεσα την αστυνομία. Σημειώνεται δε, ότι ο δικηγόρος κατέχει δύο όπλα.

Να σημειωθεί ότι με τις τροποποιήσεις που έγιναν από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στη ποινική νομοθεσία, δόθηκαν κίνητρα σε επαγγελματίες (λ.χ κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ιατροί, εκπαιδευτικοί) ν’ αναφέρουν αμελλητί κάθε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή, οι επαγγελματίες που θα αναφέρουν τέτοια περιστατικά (δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κλπ), θα προστατεύονται απόλυτα από τις σε βάρος τους κακόβουλες μηνύσεις, αναφορές και πειθαρχικές διώξεις. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, τα ξημερώματα του Σαββάτου προς την Κυριακή, η Αστυνομία ενημερώθηκε από γιατρό ιδιωτικής κλινικής στους Αμπελοκήπους ότι υπάρχει περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Όταν έφτασαν εκεί αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης είδαν τον δικηγόρο και την σύζυγο του. Το ζευγάρι ανέφερε πως η σύζυγος του δικηγόρου είχε πέσει από τις σκάλες. Ομως ο γιατρός επέμενε ότι τα τραύματα αυτά έχουν προκληθεί από ανθρώπινο χέρι και όχι από πτώση, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην κατάθεσή του δηλώνει ότι και η γυναίκα παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της εξέτασης ότι την είχε χτυπήσει ο άνδρας της, πράγμα που όμως, ανακάλεσε ενώπιον της αστυνομίας στη συνέχεια.  Το πλήρωμα της Άμεσης Δράσης ενημέρωσε το Κέντρο της ΓΑΔΑ και από εκεί μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας του Τμήματος Ομονοίας. Εκεί ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας όπου ζήτησε να γίνει κανονικά δικογραφία. Ο γιατρός κατέθεσε πως τα τραύματα είναι από ανθρώπινο χέρι και οι δύο δικηγόροι επέμειναν πως ήταν από πτώση χωρίς κανένας από τους δύο να υποβάλει μήνυση.

Μετά από αυτή τη διαδικασία ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας που ζήτησε να συλληφθεί ο δικηγόρος. Σήμερα το πρωί, οδηγήθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικων Ερευνών όπου του πήραν αποτυπώματα και φωτογραφίες.  Το protothema.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο, ο οποίος επανέλαβε ότι η σύζυγός του έπεσε από τις σκάλες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις