Σπρέι πιπεριού για άμυνα; Ενδιαφέρουσα πρόταση, αλλά…

ΕΛΛΑΔΑ

Σπρέι πιπεριού για άμυνα; Ενδιαφέρουσα πρόταση, αλλά…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Άνοιξε συζήτηση στη Βουλή

18.06.2024 | 12:03

«Χρήσιμη και ενδιαφέρουσα για εξέταση», με σοβαρές, ωστόσο, νομικές επιφυλάξεις, χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος την πρόταση   βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας,  να εφοδιαστούν οι γυναίκες με σπρέι πιπεριού,  για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, που έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η συζήτηση «άνοιξε» κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της  «ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», κ. Ευστράτιος Σιμόπουλος, σχετικά με την κατοχή και χρήση «SPRAY» πιπεριού από γυναίκες θύματα, ως μέσο προστασίας και άμυνας, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Κρίσιμο προκειμένου να απαντήσω στην ερώτησή σας, είναι να εξηγήσω αρχικά το θεσμικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει σήμερα», τόνισε ο  Υφυπουργός, και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα της κατοχής, χρήσης και εμπορίας των όπλων, ρυθμίζεται με τις διατάξεις του ν. 2168/1993, όπου στο άρθρο 1, περιγράφεται ειδικότερα ποια είδη νοούνται ως όπλα.

Όπλα θεωρούνται επίσης τα αντικείμενα που είναι πρόσφορα για επίθεση, άμυνα ή ακινητοποίηση και ιδιαίτερα, μηχανισμοί και κάθε μέσο εκτόξευσης χημικών ουσιών (SPRAY) ή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας. «Συνεπώς, το SPRAY στο οποίο αναφέρεστε χαρακτηρίζεται ως όπλο σύμφωνα με την έννοια του νόμου», είπε ο κ. Υφυπουργός.

Ενδιαφέρουσα πρόταση, αλλά…

«Ωστόσο», είπε ακόμη,   «είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα η πρόταση την οποία κάνετε, εγείρονται όμως κάποια ζητήματα τα οποία απασχολούν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτά, λέγοντας ότι: «Το πρώτο θέμα, είναι τυχόν και ενδεχόμενα ζητήματα αντισυνταγματικότητας, ως προς τη δυνατότητα να δώσουμε μόνο σε ένα φύλο τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το (SPRAY) πιπεριού ως μέσο άμυνας, και θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει και με άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που μπορεί να θέλουν να κάνουν χρήση. Οφείλουμε επίσης να εξετάσουμε και τις ενδεχόμενες συνέπειες από την προσθήκη στην νομοθεσία, ενός ακόμη είδους όπλου για το οποίο δεν θα απαιτείται άδεια, όπως γίνεται μέχρι τώρα με το αεροβόλο όπλο και τα μαχαίρια οικιακής χρήσης, τέχνης ή αλιείας».

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο. Υφυπουργός είπε: «Στο θέμα αυτό έχουμε κάνει πολλά και πρώτα απ’ όλα είναι η αυστηροποίηση των ποινών, αλλά και οι δυνατότητες που δώσαμε σε κάθε εμπλεκόμενο στη διαδικασία αυτή, να μπορεί να καταγγείλει κάθε περιστατικό. Προβλέπεται, πλέον, ατομική αξιολόγηση των θυμάτων και διαχείριση του κινδύνου επανάληψης της βίας και δευτερογενούς θυματοποίησης, καθώς και ειδική διαδικασία εξέτασης ως μάρτυρα του ανήλικου θύματος, όπου διορίζεται και παρίσταται ως πραγματογνώμων, ειδικά εκπαιδευμένος παιδοψυχολόγος ή παιδοψυχίατρος, ενώ από Μάρτιο του 2023, ένα νέο τεχνολογικό εργαλείο το «Panic Button» προστέθηκε στα μέσα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας και πλέον επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Υφυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
45χρονη βρέθηκε νεκρή σε παραλία του Ρεθύμνου - Δίπλα της βρισκόταν μεθυσμένος ο σύντροφός της 18.06.2024 | 12:03
Τουρίστες διέσωσαν αδέσποτο γατάκι - Μια ιστορία που συγκινεί 18.06.2024 | 12:03
Πότε λήγει η προθεσμία για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι 18.06.2024 | 12:03
Αλλάζουν όλα στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά 18.06.2024 | 12:03
Η πρώτη εμφάνιση του Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του - Η αλλαγή στη φρουρά του 18.06.2024 | 12:03
Παναγιωτόπουλος: Άδεια διαμονής θα σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ για τους νόμιμους μετανάστες 18.06.2024 | 12:03
Αφιερώματα σε Μπέλλου - Γαβαλά, αλλά και live Encardia - Alejandro Diaz, στην τρίτη εβδομάδα του Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2024 18.06.2024 | 12:03
Ηθοποιός ξυλοκόπησε σε κατάσταση μέθης τον σύζυγό της στην Κάρυστο 18.06.2024 | 12:03
Exit mobile version