Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Το δράμα της ενδοοικογενειακής βίας σε αριθμούς
ΕΛΛΑΔΑ

Το δράμα της ενδοοικογενειακής βίας σε αριθμούς

7409 περιστατικά σε 5 μήνες!

Στοιχεία- σοκ για την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ή και της μεγαλύτερης, τώρα, δυνατότητας καταγγελιών εκ μέρους των θυμάτων, παρουσίασε στη Βουλή ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Του Πέτρου Καρσιώτη

«Τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 είχαμε 7.494 περιστατικά και 4.409 συλλήψεις, αύξηση 67,45% συγκριτικά με το 2023, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερες γυναίκες, να «σπάσουν» τη σιωπή και να μιλήσουν, ενώ το πλαίσιο ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ενισχυθεί και κανένα θύμα δεν αισθάνεται πλέον απροστάτευτο. Σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας υπάρχει τουλάχιστον ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος «safe house», ο οποίος λειτουργεί ως καταφύγιο για τις γυναίκες, τα παιδιά τους, τις οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Καταρτίστηκε δεκάλογος με βασικές ενέργειες αστυνομικής ανταπόκρισης, ο οποίος στοχεύει στην υποβοήθηση του έργου του αστυνομικού προσωπικού, δημιουργήθηκε οδηγός με πληροφορίες για τη νομοθεσία, τα δικαιώματα των θυμάτων και τις υποχρεώσεις των αστυνομικών, που έχει δημοσιοποιηθεί, με σκοπό την ενημέρωση όλων των πολιτών, και σχεδιάστηκε ειδική φόρμα αξιολόγησης της αστυνομικής ανταπόκρισης, που μπορεί να συμπληρώνει κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας ανώνυμα.

45 νέα γραφεία για τη βία

Και βέβαια από τον Ιούνιο του 2024 ιδρύθηκαν και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 45 νέα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, ενώ πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάστηκε ένα τρίτο γραφείο στην περιοχή Χαριλάου, και το προσωπικό που τα στελεχώνει έχει παρακολουθήσει στοχευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με έμφαση στην ενίσχυση επικοινωνιακών δεξιοτήτων και την ενσυναίσθηση. Έχουν γίνει πολλά και θα γίνουν ακόμη περισσότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο πράγματι βρίσκεται σε έξαρση. Κάθε πρόταση λοιπόν, πάνω στην αντιμετώπιση αυτού είναι ενδιαφέρουσα και εξετάζεται», κατέληξε ο υφυπουργός.

Λίγο νωρίτερα, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είχαν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία και οι ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ για προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας για την εβδομάδα από 10 έως 16 Ιουνίου. Οι αστυνομικοί, λοιπόν, σε όλη τη χώρα, ανταποκρίθηκαν σε 968 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 85 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, διαχειρίστηκαν 542 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 379 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας 21 θύματα.

«Υπενθυμίζεται ότι», επισημαίνεται «με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την Επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις