BBC για Λιμενικό: "Είδαμε πάλι εικόνες ντροπής -Απαιτείται έρευνα σε βάθος και απόδοση ευθυνών"
Για «εικόνες ντροπής» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση, με αφορμή το ντοκιμαντέρ του BBC περί παράνομων ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής που προκάλεσαν τον θάνατο μεταναστών. «Τον Μάιο του 2023, ο Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο CNN και στην Christiane Amanpour. Η δημοσιογράφος τού έδειξε video των New York Times με το ίδιο οπτικό υλικό με αυτό του ντοκιμαντέρ του BBC, που προβλήθηκε χτες» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ”απολύτως απαράδεκτη πρακτική”. Τόνισε πως το περιστατικό του video “ήδη διερευνάται”. Ένα χρόνο μετά, κανείς δεν γνωρίζει τα συμπεράσματα αυτής της διερεύνησης.
«Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν», καταγγέλλει το BBC
Οι καταγγελίες για επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή πρακτικές, είναι πολλές. Οι απαντήσεις, συνήθως, γενικές, αόριστες και αποπροσανατολιστικές. Υπάρχει ευρύτερη πολιτική συναίνεση για την ανάγκη φύλαξης των συνόρων και για τον εγκληματικό ρόλο των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Ελληνικού Συντάγματος, όμως, δεν μπορεί να τίθενται σε διαπραγμάτευση. Από το 2014 μέχρι το τέλος του 2023, καταγράφηκαν 3.321 νεκροί και αγνοούμενοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Μεταξύ αυτών παιδιά και βρέφη. Η σκέψη πως κάποιοι θάνατοι οφείλονται σε παραλείψεις ή, ακόμη χειρότερα, σε πράξεις των αρμόδιων κρατικών αρχών γεννά αποτροπιασμό και θλίψη.
Χτες, είδαμε πάλι εικόνες ντροπής. Μεταξύ άλλων, ένα νήπιο να μεταφέρεται από άγνωστο κουκουλοφόρο από την ασφάλεια της στεριάς σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής με άγνωστο προορισμό. Παρακολουθήσαμε επίσης αλλοδαπό να καταγγέλλει “απαράδεκτη πρακτική”, που οδήγησε στον πνιγμό δύο ανθρώπων. Ακούσαμε πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Ακτοφυλακής να μιλά για διεθνές έγκλημα.
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στις σύγχρονες ευρωπαϊκές δημοκρατίες, είναι ηθική και νομική υποχρέωση. Οι παράνομες πράξεις και εντολές πρέπει να τιμωρούνται, οι επιχειρησιακές αστοχίες να βελτιώνονται. Χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις απαιτείται έρευνα σε βάθος και απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών, όπου και αν υπάρχουν».