Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κικίλιας για φωτιές 2024: Είμαστε λίγο πριν τον κόκκινο συναγερμό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας για φωτιές 2024: Είμαστε λίγο πριν τον κόκκινο συναγερμό

Κικίλιας για φωτιές 2024: Τι είπε για τον καθαρισμό οικοπέδων και τα αεροσκάφη της Πυροσβεστικής

Για τους κινδύνους που υπάρχουν με τις φωτιές και τα μέτρα που έχουν παρθεί για την αντιμετώπισή τους μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας. «Είμαστε λίγο πριν τον “κόκκινο συναγερμό”. Εθελοντές πυροσβέστες, στρατός, αστυνομία έχουν διασπαρεί για να καταπολεμήσουν τις φωτιές», είπε αρχικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στον ΑΝΤ1 και συνέχισε: «Θα πρέπει όλοι να δείξουμε την δέουσα προσοχή. Να ανακοινώσω από το δελτίο σας, ότι χρησιμοποιούμε πλέον την τεχνολογία. Συνολικά 25 drone με κέντρα επιχειρήσεων, πετούν όλο το 24ωρο στους 3 ορεινούς όγκους της Αττικής και σε όλες τις ημιδασικές περιοχές. Αυτό το μέτρο, αφορά κυρίως την πρόληψη, και θα επεκταθεί σύντομα σε όλη την Ελλάδα».

Ο Βασίλης Κικίλιας, ευχαρίστησε τους δωρητές-δημάρχους των drone και δήλωσε πως «δεν θα καταφέρει να λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά θα εντοπίζει γρήγορα τις εστίες. Οι συνθήκες είναι ανυπέρβλητα δύσκολες». Αναφορά με τον καθαρισμό των οικοπέδων, τόνισε πως περισσότερα από 140.000 οικόπεδα έχουν καθαριστεί. «Ο κόσμος έχει μεγάλη συνεισφορά σε σχέση με πέρσι. Υπάρχουν και κάποιοι που αδιαφορούν, αλλά για αυτό υπάρχει ο νόμος και τα πρόστιμα».

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν αρκετά πυροσβεστικά αεροσκάφη, κι εάν είναι όλα ετοιμοπόλεμα, ή υπάρχουν ελλείψεις σε ανταλλακτικά όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, κι εάν χρειάζεται καλύτερος τεχνολογικός εξοπλισμός, ο κ. Κικίλιας απάντησε: «Θα θέλαμε να έχουμε υπερπολλαπλάσιο πάντα. Χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, στα εθνικά μέσα, τα Canadair 215 που είναι 50 ετών, και τα 415 που είναι μίας 30ετίας, και τα μισθωμένα που είναι 49. Ποτέ δεν είναι αρκετά. Με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ φιλοδοξούμε από το 2025 να έχουμε τα δικά μας εναέρια μέσα»

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις