Φρεγάτα Ψαρά Ερυθρά Θάλασσα: Για περίπου τρεις μήνες η ελληνική φρεγάτα θα συνοδεύει εμπορικά πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων
Για την Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν απέπλευσε από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας η φρεγάτα Ψαρά ξεκινώντας την Τετάρτη (19/6) την αποστολή της απέναντι στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης στο πλαίσιο της επιχείρησης Ασπίδες. Για περίπου τρεις μήνες, η ελληνική φρεγάτα ΨΑΡΑ με 195μελές πλήρωμα, όπως και η ΥΔΡΑ η οποία μόλις επέστρεψε από την Ερυθρά Θάλασσα θα συνοδεύει εμπορικά πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων παρέχοντας προστασία από τα πυρά των ανταρτών της Υεμένης.
Το πλήρωμα του ΨΑΡΑ αναμένεται πίσω στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας κοντά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ εφόσον αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί, η Ελλάδα έχει την πρόθεση να την υποστηρίξει. Στο Ναύσταθμο βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Δημήτριο- Ελευθέριο Κατάρα.
Επισκέφθηκα σήμερα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δ. Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δ. Ε. Κατάρα ΠΝ, τη Φρεγάτα «ΨΑΡΑ», η οποία αναλαμβάνει το έργο της Φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ @EUNAVFORASPIDES.
Θα παρέχει συνοδεία… pic.twitter.com/DB2W668xcs
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 19, 2024
Οι στόχοι των Χούθι
Ο υπουργός είχε κάνει το ίδιο κάνει λίγες ώρες πριν τον απόπλου της φρεγάτας ΥΔΡΑ στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ο ίδιος με την στρατιωτική ηγεσία είχε μεταβεί στο Τζιμπουτί όπου από εκεί με το οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας, βρέθηκε στην εν πλω περιπολία. Απευθυνόμενος προς τα 195 μέλη του πληρώματος της φρεγάτας ΨΑΡΑ σημείωσε ότι η αποστολή τους αφορά την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, τονίζοντας γι’ ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνησης αναγνωρίζει την επικινδυνότητα.
Οι Χούθι έχουν προσπαθήσει ν’ αλλάξουν τον τρόπο δράσης τους ώστε οι βαλλιστικοί πύραυλοι ή εκείνοι που είναι κατά πλοίων να μην είναι εύκολοι στόχοι προς αναχαίτιση- κατάρριψη από τις μονάδες της επιχείρησης. Στην ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι συμμετέχουν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία με φρεγάτες, η Ολλανδία με πλοίο γενικής υποστήριξης.