Μόλις τα θύματα κατέβαλλαν την προκαταβολή, οι… πωλητές εξαφανίζονταν.
Είχαν στήσει την απάτη από το 2023 κι έριχναν στα δίχτυα τους πολίτες, που έδιναν βάση στα λεγόμενά τους, καθώς το δέλεαρ ήταν ενδιαφέρον! Σε άλλους έταζαν μέσω διαδικτυακών αγγελιών σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης την πώληση αυτοκινήτων και γεωργικών μηχανημάτων «του κουτιού», σε απίστευτα χαμηλές τιμές, αποσπώντας προκαταβολές. Σε άλλα θύματα, εμφανίζονταν σαν στελέχη Δημοσίων Υπηρεσιών και τα έπειθαν ότι δικαιούνται κρατικής επιδότησης η επιστροφής χρημάτων! Για τα «έξοδα του φακέλου», τα θύματα κατέθεταν σε λογαριασμούς τα χρήματα και περίμεναν τις…επιστροφές η τις επιδοτήσεις, εις μάτην!
Τα μέλη της συμμορίας που εξαρθρώνεται από την Ασφάλεια Αθηνών, όπως αποδεικνύεται από την αστυνομική έρευνα, έκαναν και… προεργασία, πριν δώσουν το καίριο χτύπημα. Τηλεφωνούσαν στα υποψήφια θύματα με τις ιδιότητες που προαναφέρθηκαν και δήθεν από ενδιαφέρον για καταβολή δικαιουμένων ποσών «ψάρευαν» και μάθαιναν πολλά για την οικονομική τους κατάσταση.
Η δικογραφία
Για την υπόθεση, αναφέρει η Αστυνομία, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 2 αρχηγικών μελών για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διαπράττουν από κοινού και κατ’ εξακολούθηση απάτες, τελεσθείσες και σε απόπειρα, μέσω παράνομης πρόσβασης σε ηλεκτρονικά τραπεζικά δεδομένα, αντιποίηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, με τη συνολική ζημία να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη -66 άτομα, τα οποία λειτουργούσαν ως «money mules» και τα οποία κατηγορούνται για παροχή περιουσιακών στοιχείων προς διευκόλυνση του σκοπού της εγκληματικής οργάνωσης. Προέκυψε ότι η δράση της οργάνωσης τοποθετείται χρονικά από τον Μάρτιο του 2023 και τα μέλη της δρούσαν με συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Δύο τρόποι
«Ειδικότερα», πληροφορεί η Αστυνομία «τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέπρατταν απάτες με δύο διαφορετικούς τρόπους δράσης (modus operandi), ως εξής:
1η μεθοδολογία – εικονικές αγγελίες σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης:
- Αναρτούσαν εικονικές αγγελίες που αφορούσαν την πώληση αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανημάτων σε πολύ χαμηλή και δελεαστική τιμή και με αυτόν τον τρόπο η ανεύρεση των θυμάτων επιτυγχάνονταν παθητικά, καθόσον τα ίδια τα θύματα επικοινωνούσαν με τους δράστες.
- Ακολούθως, οι δράστες προκειμένου να «κλείσουν» τη συμφωνία, ζητούσαν και λάμβαναν προκαταβολή με το πρόσχημα να μη διαθέσουν το όχημα σε άλλον υποψήφιο αγοραστή.
- Αφού αποσπούσαν από τα θύματα όσο μεγαλύτερο χρηματικό ποσό ήταν δυνατόν, διέκοπταν κάθε επικοινωνία, εξαφανίζοντας τα ίχνη τους.
2η μεθοδολογία – δικαιούχοι επιστροφής χρημάτων – επιδομάτων:
- Εντόπιζαν μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων υποψήφια θύματα και προσποιούμενοι υπαλλήλους δημόσιων φορέων, προφασίζονταν ότι είναι δικαιούχοι κρατικής επιδότησης ή επιστροφής χρημάτων.
- Εκμεταλλεύονταν την άγνοια των θυμάτων ως προς τη λειτουργία των τραπεζικών συναλλαγών και τους καθοδηγούσαν στο να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς τρίτων που είχαν ήδη «στρατολογήσει» τα μέλη της οργάνωσης.
- Ή αποκτούσαν πρόσβαση στον ίδιο τον τραπεζικό λογαριασμό, προκαλώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ζημία στα θύματα».
Και στις δύο περιπτώσεις μετέφεραν τα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ατόμων που είχαν «στρατολογήσει» ως «money mules» έναντι χρηματικής αμοιβής ύψους 300-500 ευρώ και ανάλογα με την τράπεζα, που τους εξυπηρετούσε κάθε φορά.
Υψηλά ποσοστά επιτυχίας
Επισημαίνει ακόμη η ΕΛ.ΑΣ: «Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους, ήταν ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επιδείκνυαν ιδιαίτερη ικανότητα, εφευρετικότητα και αξιοπρόσεκτα ποσοστά επιτυχίας, αποφεύγοντας λάθη που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό τους. Δημιουργούσαν λίστα και συνέλλεγαν πληροφορίες για τους στόχους, ενώ συχνά επικοινωνούσαν μαζί τους σε προγενέστερο της απάτης χρόνο για να εμπλουτίσουν τις πληροφορίες τους, ώστε να είναι πειστικοί κατά την τελική επικοινωνία».
Σε αστυνομική επιχείρηση στις οικίες των μελών της οργάνωσης, εντοπίστηκε και συνελήφθη ένα από τα αρχηγικά μέλη καθώς και ένα ακόμη άτομο, το οποίο είχε και ρόλο «money mule», για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Τα κατασχεθέντα
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν –μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν: Τρία αυτοκίνητα, 7.710 ευρώ, 9 κινητά τηλέφωνα, πλήθος τραπεζικών καρτών, 3 κονσόλες παιχνιδιών, laptop και smartwatch, πλήθος εγγράφων (φορολογικών, τραπεζικών κλπ) και 2 κουτιά με 60 ναρκωτικά δισκία.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 12 περιπτώσεις απάτης με το παράνομο κέρδος να ξεπερνά τις 154.000 ευρώ και η έρευνα συνεχίζεται.