Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Θανάτωση περιστεριών Γερμανία: Οργή των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων
ΚΟΣΜΟΣ

Θανάτωση περιστεριών Γερμανία: Οργή των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων

Πώς θα θανατωθούν τα περιστέρια του Λίμπουργκ;

Η παρουσία των περιστεριών στις πόλεις είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται στενά με την αστικοποίηση και την ιστορική εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών. Από τις αρχαίες πόλεις έως τις σύγχρονες μητροπόλεις, τα περιστέρια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του αστικού τοπίου, προσφέροντας μια ζωντανή σύνδεση με τη φύση μέσα στο ανθρώπινο περιβάλλον.  Αυτή η στενή συμβίωση με τους ανθρώπους τους έχει δώσει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή των πόλεων. Από την άλλη πλευρά, η παρουσία τους δημιουργεί επίσης προκλήσεις, καθώς μπορεί να συμβάλλουν στη μόλυνση και να προκαλέσουν ζημιές σε κτίρια και μνημεία. Έτσι, λοιπόν, στην πόλη Λίμπουργκ, στο δυτικογερμανικό κρατίδιο της Έσσης, ψηφίστηκε η εξόντωση του πληθυσμού των περιστεριών. Το δημοψήφισμα διεξήχθη στις 9 Ιουνίου – την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές της χώρας – αφού η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να θανατώσει τα πουλιά τον Νοέμβριο του 2023 αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη. Λίγο πάνω από το 53% των κατοίκων που ψήφισαν την Κυριακή και ενέκριναν τη θανάτωση των περιστεριών, αναφέρει το Der Spiegel, με συνολικά 7.530 ψήφους να είναι θετικοί.

Πώς θα θανατωθούν τα περιστέρια του Λίμπουργκ;

«Το σημερινό αποτέλεσμα ήταν απρόβλεπτο για εμάς. Οι πολίτες έκαναν χρήση του δικαιώματός τους και αποφάσισαν ότι τα ζώα πρέπει να μειωθούν από έναν εκπαιδευτή γερακιών», δήλωσε ο δήμαρχος, Μάριους Χαν (SPD), στον γερμανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο. Αυτή ήταν η μέθοδος που αρχικά προτάθηκε από το συμβούλιο πέρυσι, και το ερώτημα που τέθηκε στους ψηφοφόρους ήταν απλά αν η απόφαση θα πρέπει να ισχύει ή όχι. Συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτής γερακιών θα δελεάσει τα πουλιά σε μια παγίδα, θα τα χτυπήσει στο κεφάλι με ένα ξύλινο ραβδί για να τα ζαλίσει και στη συνέχεια θα τους σπάσει τον λαιμό. Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων φρίκαραν όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο. «Ζούμε στο 2024, δεν μπορεί να σκοτώνουμε ζώα απλώς επειδή μας ενοχλούν ή είναι μια ενόχληση. Αυτό δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε η διαχειρίστρια του προγράμματος περιστεριών της πόλης του Λίμπουργκ, Τάνια Μύλλερ, στο βρετανικό Sky News πέρυσι. Η εξόντωσή τους προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Είναι αποτελεσματική η θανάτωση περιστεριών για τη μείωση των πληθυσμών τους;

Οι επικριτές λένε ότι, εκτός από το ότι είναι σκληρή, η σφαγή περιστεριών δεν είναι πραγματικά αποτελεσματική, καθώς τα υπόλοιπα πουλιά θα αναπαραχθούν και θα αναπληρώσουν τον πληθυσμό. Είναι αξιοσημείωτο ότι κάποιες μελέτες δείχνουν πως οι αριθμοί των περιστεριών μπορούν ακόμη και να αυξηθούν μετά από μια σφαγή. Αυτό συνέβη στη Βασιλεία της Ελβετίας, που είχε έναν πληθυσμό περιστεριών περίπου 20.000. Από το 1961 έως το 1985, η πόλη σκότωνε περίπου 100.000 περιστέρια κάθε χρόνο, αλλά ο πληθυσμός παρέμεινε σταθερός, αναφέρει ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος.

Μια ομάδα που ονομάζεται Pigeon Action βρήκε μια εναλλακτική λύση, γνωστή πλέον ως το «μοντέλο της Βασιλείας», σύμφωνα με την οποία οι πολίτες προειδοποιήθηκαν να μην ταΐζουν τα ζώα. Επίσης, εγκαταστάθηκαν περιστερώνες ώστε να μπορούν εύκολα να αφαιρούνται τα αυγά από αυτά. Ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός των περιστεριών στη Βασιλεία μειώθηκε κατά 50 τοις εκατό μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Πώς αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις τα προβλήματα με τα περιστέρια τους;

Η βαυαρική πόλη Άουγκσμπουργκ βρήκε μια παρόμοια λύση. Μια τοπική οργάνωση για την ευημερία των ζώων επιβλέπει αρκετούς περιστερώνες, αντικαθιστώντας τα νέα αυγά με ψεύτικα για να διατηρηθεί ο πληθυσμός υπό έλεγχο. Το Κάιζερσλαουτερν δοκιμάζει επίσης το «μοντέλο του Άουγκσμπουργκ», με νέους περιστερώνες όπου τα πουλιά μεταφέρονται. Περιστερώνες ή ελεγχόμενοι χώροι έχουν επίσης εγκατασταθεί στο Λούντβιχσχαφεν, τη Μάιντς, το Πιρμασενς και το Τσβάιμπρικεν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και αλλού, έχουν επιστρατευτεί αρπακτικά πτηνά για να μειώσουν τους πληθυσμούς των περιστεριών.  Φυσικά, δυστυχώς υπάρχει και ο αργός θάνατος των περιστεριών. Το συμβουλευτικό συμβούλιο για την ευημερία των ζώων της Κάτω Σαξονίας εκτιμά ότι το προσδόκιμο ζωής των υποσιτισμένων περιστεριών στις πόλεις είναι δύο έως τρία χρόνια. Υπό υγιείς συνθήκες, θα ήταν δώδεκα έως 15 χρόνια. Επειδή οι πατάτες τηγανιτές και τα ψίχουλα δεν πληρούν τις διατροφικές απαιτήσεις των περιστεριών, τα ζώα πεθαίνουν αργά από την πείνα.

Με πληροφορίες από Euronews, Vice

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις