Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τι να μην καθαρίζω με χλωρίνη: Τα αντικείμενα που πρέπει να αποφεύγετε
PLUS

Τι να μην καθαρίζω με χλωρίνη: Τα αντικείμενα που πρέπει να αποφεύγετε

Τι να μην καθαρίζω με χλωρίνη: Δείτε τα δέκα αντικείμενα που θα πρέπει να αποφεύγετε

Η χλωρίνη είναι γνωστή για τις αντισηπτικές και λευκαντικές της ιδιότητες, όμως, υπάρχουν υλικά που καλύτερα να μην έρχονται σε επαφή με αυτή.

Δείτε παρακάτω δέκα αντικείμενα που θα πρέπει να αποφεύγετε να καθαρίζετε με αυτή, μαζί με έξυπνες και ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις.

Επιφάνειες και υφάσματα

Ξύλινες Επιφάνειες: Η χλωρίνη μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια του ξύλου, προκαλώντας αποχρωματισμό και ξηρότητα. Χρησιμοποιήστε μια ήπια λύση σαπουνιού και νερού ή ξίδι για τον καθαρισμό και στη συνέχεια εφαρμόστε φυσικό έλαιο για να το διατηρήσετε ενυδατωμένο.

Βαμμένες Επιφάνειες: Η χλωρίνη μπορεί να ξεθωριάσει ή να απομακρύνει τη βαφή. Καθαρίστε με ήπιο απορρυπαντικό και νερό.

Πάγκοι από Γρανίτη και Μάρμαρο: Η οξύτητα της χλωρίνης μπορεί να επιφέρει βλάβες σε επιφάνειες από μάρμαρο ή γρανίτη. Χρησιμοποιήστε ειδικό καθαριστικό με ουδέτερο pH για να διατηρήσετε την λάμψη τους.

Χρωματιστά Ρούχα και Λευκά Είδη: Η χλωρίνη φημίζεται για την ικανότητά της να ξεθωριάζει τα χρώματα. Για να αποφύγετε τις φθορές, προτιμήστε ειδικά προϊόντα για χρωματιστά υφάσματα ή χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα με απορρυπαντικό.

Μάλλινα και Μεταξωτά Υφάσματα: Αυτά τα ευαίσθητα υλικά μπορεί να βλαφθούν από την χλωρίνη. Πλύνετε χειροκίνητα με ήπιο απορρυπαντικό ή προτιμήστε το καθαριστήριο.

Σκεύη, συσκευές και ασημικά

Αντικολλητικά Σκεύη Μαγειρικής: Η χλωρίνη μπορεί να καταστρέψει την αντικολλητική επικάλυψη. Καθαρίστε τα με ήπιο απορρυπαντικό και μαλακό σφουγγάρι για να τα διατηρήσετε σαν καινούργια.

Ηλεκτρονικές Συσκευές: Η χρήση χλωρίνης μπορεί να προκαλέσει διάβρωση και ηλεκτρικές βλάβες. Χρησιμοποιήστε καθαριστικά ισοπροπυλική αλκοόλη για ασφαλή απολύμανση. Βρέξτε λίγο με αυτά ένα πανάκι με μικροΐνες και σκουπίστε τις συσκευές σας. Επίσης υπάρχουν και ειδικά σπρέι καθαρισμού για οθόνες. Πάντως σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε χλωρίνη.

Ανοξείδωτες Συσκευές: Η χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει διάβρωση στο ανοξείδωτο χάλυβα, κάνοντάς το να χάσει τη λάμψη του. Χρησιμοποιήστε ήπια λύση σαπουνιού και νερού ή ειδικό καθαριστικό για ανοξείδωτα χωρίς χλωρίνη.

Δερμάτινα Είδη: Η χλωρίνη μπορεί να αφαιρέσει τις βαφές και να κάνει το δέρμα εύθραυστο. Καθαρίστε με ειδικό καθαριστικό και κοντίσιονερ για δέρμα.

Ασημικά: Το μόνο που θα καταφέρετε να πετύχετε στην προσπάθειά σας να καθαρίσετε τα ασημικά σας με χλωρίνη είναι να επιταχύνετε την οξείδωσή τους. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήστε πάστα από μαγειρική σόδα και νερό.

Παρόλο που η χλωρίνη είναι χρήσιμη για κάποιες εργασίες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε να τη χρησιμοποιήσετε και πότε να επιλέξετε μια πιο ήπια μέθοδο. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα καθαριστικά προϊόντα για κάθε υλικό, διατηρείτε όχι μόνο την ανθεκτικότητα των αντικειμένων σας, αλλά και ένα πιο ασφαλές περιβάλλον χωρίς χημικά.

Πηγή: Spirossoulis.com

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις