Ξεκίνησε την Παρασκευή 21 Ιουνίου στη Μυτιλήνη η μεγάλη γιορτή του Ούζου, του «Lesvos Ouzo Fest 2024». Η γιορτή πραγματοποιείται στην πόλη της Μυτιλήνης στην πλατεία δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από τις 9 το βράδυ. Και το Σάββατο 29 Ιουνίου θα μεταφερθεί στο Πλωμάρι επίσης στις 9 το βράδυ. Το «Lesvos Ouzo Fest 2024» οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ποτοποιών Αποσταγματοποιών Λέσβου σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης και το Επιμελητήριο Λέσβου και με την υποστήριξη του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας Μυτιλήνης «Ασπίδα».
Με μέτρο!
Όπως κάθε αλκοολούχο ποτό, έτσι και το ούζο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Το ένα ποτηράκι ούζο έχει περίπου 150 θερμίδες, όμως ωφελεί την υγεία λόγω των συστατικών του. Ο γλυκάνισος βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου, ενώ συμβάλλει και στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές. Το ούζο έχει τη ιδιότητα να διαστέλλει τα αγγεία και με αυτό τον τρόπο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα τερπένια, έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύουν τα κύτταρα από παθήσεις, μεταξύ των οποίων η καρδιοπάθεια, κάποιες μορφές καρκίνου και άλλες νευρολογικές ασθένειες. Έρευνες δείχνουν, ότι τα συστατικά του ούζου καταπολεμούν παθήσεις του ήπατος και ανακουφίζουν τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Crohn.
Η παραγωγή του ούζου ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα με βασικές πόλεις την Καλαμάτα και τον Τύρναβο. Αρχικά ονομαζόταν «τσίπουρο μεταβρασμένο». Θεωρούνταν εκλεκτό ποτό, γι’ αυτό και διαδόθηκε άμεσα και υπήρξε ζήτηση από το εξωτερικό. Η παραγωγή τσίπουρου γύρω στο 1920 αντιμετώπισε προβλήματα λόγω της φυλλοξήρας, που κατέστρεφε τους αμπελώνες. Όμως η εξαγωγή των προϊόντων δεν σταμάτησε. Έτσι, σε μια παρτίδα με κατεύθυνση το εξωτερικό, η μεταφορική εταιρεία έγραψε πάνω σε κούτες που περιείχαν καλής ποιότητας τσίπουρο «USO MASSALIA» δηλαδή προς χρήση στη Μασσαλία. Για χρόνια, το uso Massala σήμαινε τσίπουρο εξαιρετικής ποιότητας και στη συνέχεια καθιερώθηκε η ονομασία «ούζο», για το τσίπουρο που είχε έντονη μυρωδιά, ήταν δηλαδή πολύ αρωματισμένο και πρόκειται για το σημερινό ούζο. Παραδοσιακά, το ούζο συνοδεύεται με θαλασσινούς μεζέδες.