Ανθεκτική στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι μια υπερτροφή που γίνει γνωστή παγκοσμίως από το Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος τάιζε με αυτό τον Βουκεφάλα: Ο λόγος για το ιπποφαές. «Είναι μια καλλιέργεια που μπορεί να συγκαταλέγεται στις πιο προσοδοφόρες της Ευρώπης. Οι εδαφολογικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν προσαρμόσει αυτές τις ποικιλίες σε απόδοση, κερδοφορία αλλά και ποιότητα» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Ιπποφαές Ελλάς, Νίκος Δούκας. Στη χώρα μας καλλιεργείται ποικιλία η οποία συναντάται μόνο στη Σιβηρία και έχει προσαρμοστεί πλήρως στο ελληνικό κλίμα. Τα θετικά σύμφωνα με τον κ. Δούκα είναι ότι «δεν έχουν αγκάθια» αλλά και ότι ο καρπός «δεν είναι “κολλημένος” επάνω στο κλαδί», κάτι που βοηθάει σε ό,τι έχει να κάνει με τη ευκολία στην συλλογή του. Μάλιστα, ως προς αυτό μια αμερικανική εταιρεία έχει δημιουργήσει μηχανή συλλογής, κάτι που έχει βοηθήσει να μειωθεί κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.
Μία από τις πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες
Για τους παραγωγούς η καλλιέργεια ιπποφαούς αποτελεί μια από τις πιο προσοδοφόρες. Ειδικά για τους Έλληνες καλλιεργητές, η τιμή πώλησης είναι άκρως ανταγωνιστική. Στην Κίνα, όπου καλλιεργούνται τεράστιες εκτάσεις που φτάνουν μέχρι και τα 25 εκατομμύρια στρέμματα, η τιμή πώλησης είναι 2 ευρώ το κιλό. Στη χώρα μας την ίδια στιγμή αγγίζει τα 2,5 ευρώ το κιλό και αν σε αυτά προστεθούν το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος παραγωγής, τότε τα κέρδη για τον Έλληνα παραγωγό είναι πολλαπλάσια. Αυτό αποτελεί και έναν από τους κύριους λόγος ελκυστικότητας της καλλιέργειας. «Πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν να “στραφούν” στο ιπποφαές, ειδικά στη περιοχή της Θεσσαλίας όπου έγιναν οι μεγάλες καταστροφές» επισημαίνει ο κ. Δούκας.
Ελληνικό το πιο γλυκό ιπποφαές παγκοσμίως
Στη χώρα μας όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δούκας καλλιεργείται ο πιο εύγευστος και γλυκός καρπός ιπποφαές παγκοσμίως. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το τριπλάσιο μέγεθος του καρπού. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη τιμή παραγωγού. Όμως, για να φτάσει η καλλιέργεια να αποδώσει, χρειάζεται υπομονή μιας και μετά το 3ο έτος ξεκινάει η παραγωγή του η οποία βρίσκεται σε πλήρης ανάπτυξη κατά το 5ο – 6ο έτος, με τη μέση απόδοση να ανέρχεται σε 1,5 τόνο ανά στρέμμα. Οι κύριες καλλιεργητικές περιοχές στη χώρα μας είναι η Θεσσαλία και η Μακεδονία. Οι πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τα 300-400 στρέμματα που ήταν φυτεμένα στην περιοχή. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, πριν τη θεομηνία «Ντάνιελ» οι εκτάσεις που ήταν φυτεμένες με ιπποφαές ανερχόταν περίπου στα 800 στρέμματα.
«Οπότε η βασική μας παραγωγή βρίσκεται πλέον στη Μακεδονία» σημειώνει ο κ. Δούκας, με την παραγωγή να φτάνει περί τους 150 τόνους. Στη συνέχεια, η παραγωγή αγοράζεται από εταιρία η οποία με τη σειρά της κατασκευάζει τον πρώτο 100% φυσικό χυμό παγκοσμίως από ιπποφαές. Να σημειωθεί ότι, η μη προσθήκη ζάχαρης τον έχει καταστήσει ελκυστικό για αγορές του εξωτερικού, όπως της Ιταλίας και των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον. Το ιπποφαές έχει χαρακτηριστεί ώς η πολυβιταμίνη της φύσης και όχι άδικα. Ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας και των ευεργετικών συστατικών του.
Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του συναντάμε πλήθος βιταμινών και πιο συγκεκριμένα:
Βιταμίνη C: Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, στη δημιουργία κολλαγόνου, στην ορθή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, στην ενίσχυση της υγείας του δέρματος και των ούλων κ.α. Το ιπποφαές έχει 30 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από το πορτοκάλι και 5 φορές μεγαλύτερη από το ακτινίδιο.
Βιταμίνη D: Συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών και στη σωστή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Βιταμίνη Ε: Προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες αφού έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, την καλή λειτουργία των αρτηριών και την πήξη του αίματος.
Βιταμίνη Α: Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος και είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών.
Βιταμίνη Κ: Είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και για την υγεία των οστών.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Το ιπποφαές περιέχει τις βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6 βιοτίνη και φολικό οξύ που είναι απαραίτητες για πολλές λειτουργίες του οργανισμού.
Αξίζει να αναφερθεί πως αποτελεί πολύ καλή πηγή ωμέγα λιπαρών οξέων αφού περιέχει Ω3, Ω6,Ω9 και το σπάνιο Ω7. Το Ω7 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ, να μειώσει τη χοληστερίνη, καθώς και να μειώσει ένα δείκτη φλεγμονής (CRP) που σχετίζεται με κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα ωμέγα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου και του καρδιαγγειακού συστήματος ενώ έχουν πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία.
Ιπποφαές: Ποιές είναι οι ιδιότητες και τα οφέλη του;
Αυτή η πολύτιμη υπετροφή παρουσιάζει ευεργετικές ιδιότητες και σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Προσφέρει ενέργεια, τόνωση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
Συμβάλλει στην υγεία των ματιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καροτενοειδή και μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας, λόγω των λιπαρών οξέων.
Συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Βοηθά στην υγεία των μαλλιών και του δέρματος και παρουσιάζει αντιγηραντική και επουλωτική δράση. Όσον αφορά τα μαλλιά πέρα από τη λάμψη που χαρίζει φαίνεται να ενδυναμώνει την τρίχα και να προλαμβάνει την τριχόπτωση. Επιπρόσθετα, βοηθά στην αντιμετώπιση αρκετών δερματικών παθήσεων όπως π.χ ακμής, εκζέματος, δυσχρωμιών κ.α.
Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη και διάφορων γαστρεντερικών παθήσεων.
Προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και από τους πόνους περιόδου.
Για να απολαύσουμε τα οφέλη του, συστήνεται η συστηματική κατανάλωση του για διάστημα 3 μηνών με μια μικρή παύση ενός μήνα και στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε.
Πως καταναλώνουμε το ιπποφαές;
Το ιπποφαές λόγω της όξινης και στυπτικής γεύσης του είναι δύσκολο να καταναλωθεί ωμό. Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το καταναλώσουμε χωρίς να γευόμαστε τη δυσάρεστη γεύση του:
Αποξηραμένο: Σκέτο ή σαν προσθήκη στο γιαούρτι, σε μούσλι ή σε διάφορες άλλες παρασκευές. Επίσης, μπορούμε να το απολαύσουμε στη μορφή ροφήματος, σαν αφέψημα ή έγχυμα συνδυαστικά με άλλα βότανα.
Σε μορφή ελαίου: Διαλύουμε 2 κουταλάκια του γλυκού σε νερό ή χυμό. Εναλλακτικά, μπορούμε να καταναλώσουμε 1 κουταλιά το πρωί και μια το βράδυ μετά φαγητού ή αναλόγως τη σύσταση του προϊόντος. Το έλαιο μπορεί να εφαρμοστεί και εξωτερικά για δερματικές παθήσεις.
Σε ξηρή σκόνη: Προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού σε νερό, χυμό, στα δημητριακά ή σε γιαούρτι.
Σε συμπυκνωμένο χυμό: Προσθέτουμε ¼ του ποτηριού συμπυκνωμένο χυμό και γεμίστε το υπόλοιπο με νερό. Επίσης, μπορούμε να το προσθέσουμε σε smoothies, σαλάτες κ.α.
Ως συμπλήρωμα διατροφής: Ακολουθούμε τις οδηγίες του σκευάσματος καθώς η περιεκτικότητα μπορεί να διαφέρει.