Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Στοχοπροσήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στοχοπροσήλωση

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι στοχοπροσήλωση στα χρονοδιαγράμματα του μεταρρυθμιστικού έργου που έχει τεθεί για κάθε υπουργείο

Να δείξει ότι έχει αποκωδικοποιήσει το μήνυμα των ευρωεκλογών θέλει ο πρωθυπουργός μέσω των επισκέψεων που πραγματοποίησε στα υπουργεία που τοποθετήθηκαν νέοι υπουργοί και υφυπουργοί μετά τον ανασχηματισμό που ακολούθησε του αποτελέσματος της ευρωκάλπης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις επαφές του με τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης, μια κίνηση που επιβεβαιώνει ουσιαστικά την στόχευση που ο ίδιος είχε θέσει για την κυβέρνηση στις πρώτες του δηλώσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Του Γιάννη Ντσούνου

Όπως είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός, προτεραιότητα αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η ταχύτητα υλοποίησης των κυβερνητικών εξαγγελιών και αντιμετώπιση της ακρίβειας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι στοχοπροσήλωση στα χρονοδιαγράμματα του μεταρρυθμιστικού έργου που έχει τεθεί για κάθε υπουργείο.

Επιτάχυνση στον ΑΣΕΠ

Η αρχή γίνεται με τις αλλαγές στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, με την κυβέρνηση να προτίθεται να μειώσει αισθητά τον χρόνο διορισμού των επιτυχόντων στον διαγωνισμό, που μέχρι τώρα αναμένουν σε πολλές περιπτώσεις αρκετά χρόνια μέχρι να τοποθετηθούν στη θέση τους στον δημόσιο τομέα. Μια τέτοια αλλαγή θα καταδείξει το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη την εξαγγελία της για ένα πιο ευέλικτο και λειτουργικό κράτος, με λιγότερη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ακόμη πιο ηχηρό θέλει να είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Στο στόχαστρο παραμένουν τα φαινόμενα του αθέμιτου ανταγωνισμού και της αισχροκέρδειας, με το υπουργείο Ανάπτυξης να απεργάζεται τρόπους αντιμετώπισής τους πέραν των ελέγχων και των προστίμων. Για τον λόγο αυτό ανακοινώθηκε η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού μέσω προσλήψεων, αλλά και η πλήρης διασύνδεση όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους.

Μείωση του πληθωρισμού

Επόμενος στόχος για την κυβέρνηση είναι όχι μόνο η μείωση του πληθωρισμού, αλλά και η μείωση των τιμών των προϊόντων και κυρίως των τροφίμων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στον αγώνα κατά της ακρίβειας ανακοινώθηκε και η παράταση των υφιστάμενων μέτρων έως το τέλος του χρόνου, δηλαδή και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους όσο και τα καλάθια του καταναλωτή.

Η στοχοθεσία της κυβέρνησης

Η πολιτική στόχευση μέσω αυτών των κινήσεων είναι προφανής: Με δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν μπει σε μια ακόμη φάση εσωστρέφειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να καταδείξει το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας που απασχολούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους πολίτες. Έτσι σταδιακά εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε με τους πολίτες την τελευταία πενταετία, η οποία εφθάρη αρκετά, όπως φάνηκε στις ευρωεκλογές.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση, η αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας και η αντιμετώπιση της καθημερινότητας αποτέλεσαν την τελευταία πενταετία ένα ισχυρό όπλο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν είναι διατεθειμένος να το χαρίσει σε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Για μα συμβεί όμως αυτό οι πολίτες θα πρέπει να δουν αποτελέσματα και μάλιστα άμεσα και όχι μόνο εξαγγελίες και σχέδια επί χάρτου…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις