Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΣΥΡΙΖΑ νέα: Αναταράξεις στο κόμμα για τα οικονομικά και τα «μαύρα ταμεία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ νέα: Αναταράξεις στο κόμμα για τα οικονομικά και τα «μαύρα ταμεία»

ΣΥΡΙΖΑ νέα: Αντιδράσεις με την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη - Τι υποστήριξαν Ζαχαριάδης, Τεμπονέρας και Αποστολάκης - Επιστολή για σύγκληση της ΚΟ

Νέος «πόλεμος» μεταξύ στελεχών ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη με την οποίαν υπονόησε την ύπαρξη «μαύρων ταμείων» στο κόμμα, που από πολλούς διαβάζεται ως βολή προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού» και συμπλήρωσε: «Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: ”πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα”. Λοιπόν, ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης».

Αυτή η δήλωση πυροδότησε νέες κόντρες μέσα στο κόμμα, μετά τη σύγκρουση Πολάκη- Ζαχαριάδη που αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες μέσω των κοινωνικών δικτύων για την ευθύνη του καθενός για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στην περιφέρεια του καθενός. O Κώστας Ζαχαριάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κασσελάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα όσα είχε γράψει στην ανάρτησή του.

«Αν υπάρχει κάτι άλλο, από αυτά τα οποία λέω, να ειπωθεί καθαρά και χωρίς υπονοούμενα»

«Εγώ είμαι 20 χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία 4 στην Πολιτική Γραμματεία και εδώ και περίπου 8 χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή. Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα διαυγή και καθαρά και ήταν η κομματική του επιχορήγηση, ήταν οι εισφορές των βουλευτών, όταν εγώ ήμουν βουλευτής έδινα κάθε μήνα 2.150 ευρώ από τη βουλευτική μου αποζημίωση και βέβαια οι εισφορές των μελών του και έτσι πορεύτηκε αυτό το κόμμα για να το πάρει η σημερινή ηγεσία χωρίς ένα ευρώ χρέος. Αν υπάρχει κάτι άλλο, από αυτά τα οποία λέω, να ειπωθεί καθαρά και χωρίς υπονοούμενα».

Παράλληλα ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας στο Action 24δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει υπόνοια ειδικά για ζητήματα ηθικής τάξης που αφορούν την ηγεσία Τσίπρα» και πρόσθεσε: «Παρατηρώ μηνύματα ανησυχητικής εσωστρέφειας, να κοιτάξουμε έξω και μπροστά όχι πίσω και μέσα. Ο κόσμος ψάχνει συνθέσεις και υπερβάσεις των αντιθέσεων του χθες» και πρόσθεσε: «θεωρώ ότι όλα αυτά θα πρέπει να διευκρινιστούν και να επεξηγηθούν και αυτό δεν θα γίνει στα πλατό, αλλά στις συνεδριάσεις των οργάνων μας που θα γίνουν το επόμενο διάστημα».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;»

Αίσθηση προκάλεσε επίσης που δήλωσε για το θέμα ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης στα Παραπολιτικά: «Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές. Η διαδικασία με την οποία διαχειρίζονται τα χρήματα δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά το ότι διακινούνται χρήματα μαύρα στα κόμματα είναι γεγονός». Προς το παρόν δεν αναμένεται αντίδραση από τον Αλέξη Τσίπρα, αν και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Παναγιώτης Ρήγας σημείωσε ότι έχει εικόνα των οικονομικών, τουλάχιστον όπως διευκρίνισε κατά την περίοδο που ήταν γραμματέας του κόμματος. «Επειδή έχω εικόνα, επειδή ήμουν γραμματέας του κόμματος. Όταν παρέδωσα, δεν είχαμε κανένα χρέος. Την επόμενη περίοδο έγιναν υπερβάλλοντα έξοδα», είπε εξηγώντας ότι έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψιν ότι λόγω χαμηλότερου ποσοστού θα λάμβανε το κόμμα μικρότερη χρηματοδότηση. Σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου του κόμματος για μαύρο χρήμα είπε ότι «ο Στέφανος είπε κάτι πολύ απλό, δεν μιλάει για μαύρα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι σαφές. Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ είπε, γιατί είναι αρχηγός σήμερα . Ποτέ δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, σας το λέω εγώ. Είναι ο πρόεδρος και ο κάθε πρόεδρός λέει για τη δική του περίοδο».

Επιστολή των βουλευτών του κόμματος για σύγκληση της ΚΟ

Αίτημα για σύγκληση της ΚΟ του κόμμα κατέθεσαν γραπτά με επιστολή τους στον Σωκράτη Φάμελλο οι βουλευτές, Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργος Καραμέρος και Χάρης Μαμουλάκης. Στην επιστολή επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «επανερχόμαστε με το εύλογο αίτημα για εκ νέου σύγκληση της ΚΟ, με το ίδιο θέμα, ώστε να μπορέσουν και οι βουλευτές, σε κατάλληλη χρονική απόσταση από τις Ευρωεκλογές, να εκφράσουν με ενάργεια και ψύχραιμη ματιά τις απόψεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ολόκληρη η επιστολή

Προς:

Πρόεδρο Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κοινοποίηση:

Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αξιότιμε Πρόεδρε, αγαπητέ Σωκράτη,

Όπως είναι γνωστό, η συγκληθείσα Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.) για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος διακόπηκε μετά την παρέμβαση του Προέδρου Στ. Κασσελάκη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του. Επανερχόμαστε, λοιπόν, με το εύλογο αίτημα για εκ νέου σύγκληση της Κ.Ο., με το ίδιο θέμα, ώστε να μπορέσουν και οι βουλευτές, σε κατάλληλη χρονική απόσταση από τις Ευρωεκλογές, να εκφράσουν με ενάργεια και ψύχραιμη ματιά τις απόψεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα. Θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία για τις μελλοντικές προκλήσεις και το θετικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Είναι, άλλωστε, διαδικασία θεσμική και επιβεβλημένη, αυτονόητη για δημοκρατικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με τιμή,

οι υπογράφοντες βουλευτές
Καραμέρος Γιώργος, Κεδίκογλου Συμεών Μαμουλάκης Χάρης

Ο σχολιασμός του Άδωνι Γεωργιάδη

Την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη σχολίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μένοντας στις αναφορές του στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης κάνει λόγο για «καρφί» του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον προκάτοχό του με την ατάκα «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα».

«Ίσως το μεγαλύτερο καρφί προς τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα πέταξε σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης. Στ. Κασσελάκης: «Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα χρήματα»….δηλ ο προηγούμενος Σύριζα προφανώς έπαιρνε…αυτό μόλις είπε. Διότι αν ποτέ δεν έπαιρνε ο Σύριζα μαύρα χρήματα τότε θα έλεγε: «ο Σύριζα δεν παίρνει μαύρα» όχι «ο δικός μου Σύριζα δεν παίρνει μαύρα»…και του λένε γράφει «πάρε μαύρα και εσύ έτσι είναι στην Ελλάδα κλπ» ποιοι του το λένε; Προφανώς οι του κόμματος του διότι αυτό έκαναν πριν….έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια ακόμη!».

Μαρινάκης: Aν έχει στοιχεία o Κασσελάκης για «μαύρο χρήμα» στον ΣΥΡΙΖΑ, να πάει στη Δικαιοσύνη

Για τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με «μαύρο χρήμα» στον ΣΥΡΙΖΑ, ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Κάθε σοβαρή καταγγελία για να έχει αξιοπιστία πρέπει να διατυπώνεται και να αναφέρεται στις αρμόδιες αρχές», είπε αρχικά και προσέθεσε με νόημα πως: «Αν έχει κάτι περισσότερο σε αυτό που λέμε, αν έχει σοβαρές αιτιάσεις ας πάει στη Δικαιοσύνη». Παράλληλα, ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «κυνικό» τον τρόπο με τον οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης παραδέχτηκε μέσω μιας ανάρτησης από την Αμερική ότι όλον αυτόν τον καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πρόγραμμα στην πραγματικότητα. «Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που για μήνες υπερηφανευόταν για το κοστολογημένο πρόγραμμα του κόμματός του και αυτός είναι και ο λόγος που δεν προσήλθε ποτέ και στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής», σχολίασε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις