Αρχηγός ΝΑΤΟ: Ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε διαδέχεται τον Στόλτενμπεργκ

ΚΟΣΜΟΣ

Αρχηγός ΝΑΤΟ: Ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε διαδέχεται τον Στόλτενμπεργκ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ξένη Κιτζόγλου

Αρχηγός ΝΑΤΟ: Τη σκυτάλη παίρνει ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα κληθεί να παραλάβει τις προκλήσεις στο κατώφλι της Συμμαχίας

26.06.2024 | 14:22

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ επέλεξαν τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε νέο γενικό γραμματέα της Συμμαχίας. Ο Ρούτε θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως Γενικός Γραμματέας από την 1η Οκτωβρίου 2024, όταν λήγει η θητεία του κ. Στόλτενμπεργκ μετά από δέκα χρόνια στο τιμόνι του ΝΑΤΟ. Ο διορισμός του Ρούτε θεωρούνταν κάτι τυπικό αφού ο μοναδικός αντίπαλός του, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αποσύρεται από την κούρσα, αφού δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη.

«Είναι τεράστια τιμή ο διορισμός στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία είναι και θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής μας ασφάλειας. Η ηγεσία αυτού του οργανισμού είναι μια ευθύνη που δεν την παίρνω ελαφρά. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους Συμμάχους που με εμπιστεύονται. Ανυπομονώ να αναλάβω τη θέση αυτή με μεγάλο σθένος τον Οκτώβριο, ως διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος παρείχε στο ΝΑΤΟ εξαιρετική ηγεσία τα τελευταία 10 χρόνια και για τον οποίο πάντα έτρεφα μεγάλο θαυμασμό» δήλωσε ο Ρούτε.

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τον Ρούτε

Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τον Ρούτε ένθερμο υποστηρικτή της Βορειοατλαντικής συνεργασίας, ισχυρό ηγέτη και άνθρωπο που οικοδομεί συναινέσεις. «Ο Μαρκ είναι ένας αληθινός υπερατλαντιστής, ισχυρός ηγέτης και δημιουργός συναίνεσης. Του εύχομαι κάθε επιτυχία καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε το ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι αφήνω το ΝΑΤΟ σε καλά χέρια» ανάφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Τα συγχαρητήριά της στον Μαρκ Ρούττε, εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η ηγεσία και η εμπειρία σου θα είναι ζωτικής σημασίας για τη Συμμαχία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αναμένω να συνεργαστώ μαζί σου για την περαιτέρω ενίσχυση της σύμπραξης ΕΕ-ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

Ετικέτες
Exit mobile version