Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παραιτήσεις ΣΥΡΙΖΑ: Δ. Τεμπονέρας, Α. Κοτσακάς και Χ. Τσιόκας αποχωρούν από το οργανωτικό σκέλος του κόμματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραιτήσεις ΣΥΡΙΖΑ: Δ. Τεμπονέρας, Α. Κοτσακάς και Χ. Τσιόκας αποχωρούν από το οργανωτικό σκέλος του κόμματος

Παραιτήσεις ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι του λαού και των ψηφοφόρων του και είναι τουλάχιστον άκομψες οι αναφορές για "τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ"», αναφέρει το κείμενο - παρέμβαση

«Τσουνάμι» εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους Διονύση Τεμπονέρα, Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα να δηλώνουν την παραίτησή τους από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και από το κόμμα, ανακοινώνοντας σήμερα, Τετάρτη (26.06.24) οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας. Σε κοινό τους κείμενο – παρέμβαση αναλύουν ότι: «Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ένταξη σε ένα πολιτικό φορέα γίνεται σε τρία πεδία: ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά. Με αυτή την παρέμβαση μας καθιστούμε σαφές οι υπογράφοντες ότι αποχωρούμε από το Οργανωτικό σκέλος (για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό»). Παραμένουμε όμως στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πλαίσιο, όπως αυτά έχουν καθοριστεί διαχρονικά με τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων(διατηρώντας όμως ισχυρές επιφυλάξεις για συμπεριφορές μετάλλαξης).

Η τελευταία παρέμβαση του σ. Προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι, για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη, αντί για μετεξέλιξη μετεξέλιξη, με την οποία διαφωνούμε. Αποτελεί πεποίθηση μας η ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου σε τροχιά προοδευτικής διακυβέρνησης με προγραμματική ενότητα. Και γνωρίζαμε εξ αρχής τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το εγχείρημα, προφανώς γιατί δεν συνάδει με κομματικές περιχαρακώσεις και ποικίλες προσωπικές στρατηγικές».

«Άκομψες οι αναφορές για “τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ”»

«Άλλωστε, εμείς πρώτοι διατυπώσαμε την ανάγκη συγκρότησης κοινωνικού μετώπου, από τα κάτω για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια πολύ πριν από τις Ευρωεκλογές, με την ανοιχτή εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ, με ευδιάκριτη τη στόχευση μας και επανήλθαμε την επαύριον των εκλογών με συγκεκριμένη πρόταση. Πρόταση που κατά την άποψη μας σέβεται το μήνυμα της κοινωνίας και απαντά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Καταστήσαμε σαφές, ότι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου παραμένουν στο σημερινό status, με απόλυτη αυτοτέλεια, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική. Τονίσαμε όμως ταυτόχρονα, την ανάγκη διερεύνησης των δυνατοτήτων για διαμόρφωση συμφωνίας στο προγραμματικό πεδίο. Παραμένουμε λοιπόν στρατευμένοι με στόχο την ανασύνθεση του προοδευτικού και αριστερού χώρου με βάση το αξιακό μας πλαίσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι του λαού και των ψηφοφόρων του και είναι τουλάχιστον άκομψες οι αναφορές για «τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ». Ευχόμαστε και θα συμβάλουμε όπως και χιλιάδες στελέχη σ όλη τη χώρα, ώστε η κοινωνική αντιπολίτευση να αποκτήσει πολιτική έκφραση προς όφελος του λαού σε ευκρινή ορίζοντα κυβερνησιμότητας.

Οι υπογράφοντες

Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αντώνης Κοτσακάς, πρώην πρόεδρος επιτροπής δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Χάρης Τσιόκας, μέλος οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -ΚΕ

Ενημέρωση : Το κείμενο παρέμβαση θα κατατεθεί και στη συνεδρίαση της ΚΕ»

Η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη

Μεταξύ άλλων, προηγήθηκε η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη με την οποίαν υπονόησε την ύπαρξη «μαύρων ταμείων» στο κόμμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού» και συμπλήρωσε: «Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: “πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα”. Λοιπόν, ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης». Αυτή η δήλωση πυροδότησε νέες κόντρες μέσα στο κόμμα, μετά τη σύγκρουση Πολάκη- Ζαχαριάδη που αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες μέσω των κοινωνικών δικτύων για την ευθύνη του καθενός για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στην περιφέρεια του καθενός.

Παράλληλα ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας στο Action 24δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει υπόνοια ειδικά για ζητήματα ηθικής τάξης που αφορούν την ηγεσία Τσίπρα» και πρόσθεσε: «Παρατηρώ μηνύματα ανησυχητικής εσωστρέφειας, να κοιτάξουμε έξω και μπροστά όχι πίσω και μέσα. Ο κόσμος ψάχνει συνθέσεις και υπερβάσεις των αντιθέσεων του χθες» και πρόσθεσε: «θεωρώ ότι όλα αυτά θα πρέπει να διευκρινιστούν και να επεξηγηθούν και αυτό δεν θα γίνει στα πλατό, αλλά στις συνεδριάσεις των οργάνων μας που θα γίνουν το επόμενο διάστημα».


Η επιστολή για σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα, αίτημα για σύγκληση της ΚΟ του κόμματος κατέθεσαν γραπτά με επιστολή τους στον Σωκράτη Φάμελλο οι βουλευτές, Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργος Καραμέρος και Χάρης Μαμουλάκης.

Στην επιστολή επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «επανερχόμαστε με το εύλογο αίτημα για εκ νέου σύγκληση της ΚΟ, με το ίδιο θέμα, ώστε να μπορέσουν και οι βουλευτές, σε κατάλληλη χρονική απόσταση από τις Ευρωεκλογές, να εκφράσουν με ενάργεια και ψύχραιμη ματιά τις απόψεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα».

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Προς: Πρόεδρο Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κοινοποίηση: Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αξιότιμε Πρόεδρε, αγαπητέ Σωκράτη,

Όπως είναι γνωστό, η συγκληθείσα Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.) για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος διακόπηκε μετά την παρέμβαση του Προέδρου Στ. Κασσελάκη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, με το εύλογο αίτημα για εκ νέου σύγκληση της Κ.Ο., με το ίδιο θέμα, ώστε να μπορέσουν και οι βουλευτές, σε κατάλληλη χρονική απόσταση από τις Ευρωεκλογές, να εκφράσουν με ενάργεια και ψύχραιμη ματιά τις απόψεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία για τις μελλοντικές προκλήσεις και το θετικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Είναι, άλλωστε, διαδικασία θεσμική και επιβεβλημένη, αυτονόητη για δημοκρατικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με τιμή, οι υπογράφοντες βουλευτές Καραμέρος Γιώργος, Κεδίκογλου Συμεών Μαμουλάκης Χάρης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις